Iedereen met een hond heeft wel eens een vervelende ervaring meegemaakt tijdens het wandelen: een loslopende hond die op jouw aangelijnde hond afstormt, een andere hondeneigenaar die zegt dat je een aansteller bent en dat honden het zelf wel uitzoeken. Het is een veelbesproken onderwerp: het los laten lopen van je hond versus het aanlijnen ervan.

Natuurlijke behoefte aan vrijheid en controle

Ik geloof dat honden van nature niet gemaakt zijn om constant aangelijnd te zijn. Als we onze honden de keuze zouden geven, zouden de meeste honden kiezen voor de vrijheid van het loslopen. Tijdens het loslopen hebben ze meer controle over hoe ze reageren op hun omgeving, hun keuzes en hun ritme. Dit geeft hen een gevoel van controle en tevredenheid. Want zeg nou zelf: willen we niet allemaal meer vrijheid in ons leven?

online hondenschool, hond aan de lijn, wandelenLeuke test

Zorg dat je één halsband hebt waarbij de hond altijd los mag lopen en dat je één halsband of tuig hebt waar de hond altijd mee aan de lijn wandelt. Je doet dan in de eerste instantie structureel de ene halsband bij de losloopwandelingen om en bij de aanlijnwandelingen de andere halsband of het tuig. Na een keer of tien ga je thuis je hond vragen welke halsband hij om wil. Je gaat dan de wandeling maken die hoort bij de halsband die je hond met zijn neus aantikt. Na verloop van tijd gaat je hond leren dat halsband X loslopen betekent en halsband Y aangelijnd wandelen. Dit is een superleuke, laagdrempelige manier om uit te testen of jouw hond zal gaan voor loslopen of aangelijnd wandelen. Wat denk je dat jouw hond uiteindelijk gaat kiezen?

Het belang van hulpmiddelen

Wanneer we onze hond aanlijnen, maken we vaak gebruik van verschillende hulpmiddelen zoals halsbanden, tuigen of flexlijnen. Dit noem ik vaak het harnachement van je hond. Je hebt ook nog de halti, gentle leader, muilkorf, jachtlijn en noem zo maar op. Het is belangrijk om te erkennen dat deze hulpmiddelen slechts tijdelijke oplossingen zijn. Ze kunnen je helpen om bepaalde gedragspatronen bij jouw hond te doorbreken, met als doel om uiteindelijk terug te keren naar eenvoud. Uiteindelijk wil je toe werken naar een situatie waarin je rustig een wandeling kan maken waarin je hond losloopt en de vrijheid heeft. Je kan daar vandaag al een leuke start mee maken. Ga eens een wandeling met je hond maken ALSOF hij losloopt. Dus je lijnt hem wel aan en dergelijke, maar tijdens de wandeling doe je alsof je niet aan de lijn mag komen (wel veilig houden natuurlijk). 

Dan ontdek je een aantal struggles, bijvoorbeeld:wandelen in bos, hondenetiquette
1.
     Hij wacht niet uit zichzelf bij de stoeprand
2.     Mijn hond loopt midden op de weg in plaats van het voetpad als ik hem niet stuur
3.     Mijn hond wil naar iedereen toe rennen
4.
     Mijn hond maakt helemaal geen verbinding als ik aan de lijn loop alsof hij los is
5.     Mijn hond steekt zomaar de weg over

Met deze concrete hulpvragen kan je naar je trainer gaan en om precieze hulp vragen. Want echt, je kan met de lijn lopen, zonder dat je het gebruikt als stuur, strafmiddel of beperking van vrijheid voor je hond. Leer jezelf met de lijn te lopen alsof je hond niet aan de lijn zit.

Lichamelijk ongemak

Het is belangrijk om te beseffen dat het voor jouw hond veel inspanning vergt om aan een lijn te lopen. Onderzoek heeft aangetoond dat honden zich al op jonge leeftijd aanpassen aan het loopritme van hun eigenaar. Dit betekent dat het bewegingsapparaat van je hond vaak al op jonge leeftijd niet meer in staat is om te doen wat het eigenlijk zou moeten doen. Dit geldt met name voor honden die op jonge leeftijd gewend raken aan het lopen aan een lijn. Altijd aangelijnd lopen kan leiden tot veranderingen in de groei en het loopritme van de hond. Behalve lichamelijk ongemak wat dit kan veroorzaken, kan je hond ook het gevoel krijgen dat hij geen signalen kan tonen aan de buitenwereld. Dit kan zelfs leiden tot uitvalgedrag, omdat je hond gefrustreerd wordt door de beperkte interactie met zijn omgeving.

Respectvol omgaan met anderen

Natuurlijk betekent dit niet dat alle honden zomaar los kunnen lopen. We wonen in een kleine wereld en het is essentieel dat we rekening houden met andere hondenbezitters en hun trouwe viervoeters. Niet alle honden én eigenaren willen contact met andere honden en dit kan door verschillende dingen komen, denk aan:

twee honden, maatjes        De hond is ziek
        De hond is aan het revalideren wandelen
        De hond is getraumatiseerd
        De hond is pas aangevallen
        De hond heeft gedragstherapie of wordt heropgevoed
        De hond gebruikt medicatie
        De hond is loops

Er zijn talloze redenen te verzinnen wat maakt dat een eigenaar niet wil dat zijn hond met jouw hond kennismaakt. Het is dus extreem belangrijk (en ik kan dit niet vaak genoeg benadrukken) dat je vraagt of het oké is om jouw hond kennis te laten maken met een andere hond, voordat je jouw hond loslaat.

Losloopgebieden lang leve de vrijheid, blijheid of …?

Loslopende hond, natuurgebiedZelfs een losloopgebied is geen vrijbrief dat jouw hond zomaar naar andere honden toe mag sprinten. Het is belangrijk om altijd even samen met andere eigenaren af te stemmen op wat jullie honden nodig hebben. Misschien vindt jouw hond het prima om met één andere hond te spelen, maar vindt hij een groep van vijf andere honden wel heel overweldigend. Dus blijf in verbinding en communiceer zowel met je hond als met andere hondeneigenaren in het bos. Respect voor de wensen en behoeften van anderen, zowel mens als dier, staan centraal. Ik heb toevallig afgelopen week een fijn stuk erover geschreven hoe ik hondenetiquette eruit vind zien, die kan je hier lezen.

Vrijheid & mentale uitdaging

Het loslaten lopen van je hond geeft hem niet alleen fysieke bewegingsvrijheid, maar zorgt ook voor mentale uitdaging. Immers wanneer je je hond loslaat tijdens een wandeling, geeft dit hem de oneindige mogelijkheid om keuzes te maken en zijn omgeving te verkennen. Hij kan ervoor kiezen om een stukje te rennen of abrupt te stoppen voor een onverwachte geur. Zelf die keuzes maken is heel belangrijk voor het zelfvertrouwen van jouw hond en jullie onderlinge relatie. Aan het einde van de wandeling zal je hond voldaan en moe zijn. Het gaat immers niet om de kilometers, het gaat om de verrijking die je je hond tijdens de wandeling biedt.

Veiligheid & verantwoordelijkheid

Hoewel het loslaten van je hond vele voordelen biedt, is het van cruciaal belang om de veiligheid en verantwoordelijkheid niet uit het oog te verliezen. Het is belangrijk om je bewust te zijn van het risico dat je hond kan wegrennen en gevaarlijke situaties kan veroorzaken. Voordat je jouw hond loslaat, moet je ervoor zorgen dat je een veilige omgeving voor jouw hond en omstanders hebt gecreëerd. Zoek stukjes niemandsland op waar je niet steeds van alles aan je hond hoeft te vragen en waar je hond vrij kan bewegen. Ga je wandelen in een druk bezocht bosgebied? Zorg dan dat je in verbinding blijft met je hond en andere eigenaren.
Ook is het essentieel om jouw hond een Perfect Recall aan te leren, zodat je er 100% zeker van kan zijn dat je hond bij jou terugkomt, wanneer jij dit vraagt.

So… Loslopen versus aangelijnd lopen?

wandelen met hond in bosgebiedIk ben van mening dat het belangrijk is om een dynamiek te vinden tussen het loslopen en het aangelijnd lopen met je hond. Zo geniet je van alle voordelen van het loslopen én ga je respectvol om met je omgeving. Kortom, ik gun jou en je hond zowel de skills voor het aangelijnd wandelen als de skills voor een losloopwandeling, zodat jullie allebei optimaal kunnen genieten tijdens het wandelen.

 


Wil jij actief aan de slag met je hond leren loslopen, dan is mijn Online Perfect Recall cursus zeker iets voor jou. Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden en of deze cursus iets is voor jouw hond.

Veel wandelplezier!
Lieve groetjes Amber