“Ben ik welkom met mijn Mastiff, Rottweiler, Pittbull, Stafford….?” Het is een vraag die ik meer dan eens per week ontvang. Altijd opnieuw schrik ik van de vraag. Want hoezo zou je niet bij mij welkom zijn met een zware jongen of pittige meid. Heb jij, als hondenschool-instructeur wel eens een “hoog risico” hond geweigerd? Of ben jij als hoog-risico hondeneigenaar wel eens geweigerd? 
  
Iedere hond is bij mij welkom! Ook de Mastiff, Rottweiler en Stafford, want weet je. Dit zijn ook honden. Sterker nog, ik ben van mening dat een “onbegrepen Border Collie”bijvoorbeeld nog risicovoller kan zijn dan een “begrepen Stafford”.  
Dat deze rassen worden gezien als honden met meer risico op agressie, wil niet zeggen dat ze dat per definitie ook allemaal agressief zijn. Laten we vooral niet generaliseren. Door selectieve fok bij deze powerbreed rassen zoals ze ook wel worden genoemd, zijn er specifieke eigenschappen ontstaan. Die hebben wij als mens er dus zelf in gefokt hè! Vaak zijn deze honden erg onbegrepen en ontbreekt het begrip voor waar ze gefokt zijn. De media speelt hier een grote rol in. Heel simpel, de kop: “Rottweiler bijt meisje in het gezicht” of “Vechthond valt oude vrouw aan” doen het beter dan “Labrador bijt voorbijganger”. Voel je het verschil in beleving? Dat komt door het aanzicht en hetgeen waarvoor de hond gefokt is.

Succesvolle relatie met je hond

Een succesvolle relatie hangt en staat met de juiste verwachtingen, training  en communicatie met je hond. Gewaardeerd collega gespecialiseerd in hoogrisico honden zegt hierover:

‘Als je deze rassen op de juiste manier begeleidt, zijn het prachtige honden. Het is belangrijk om de specifieke eigenschappen van dit ras te begrijpen en te kunnen omgaan met eventuele uitdagingen die zich kunnen voordoen.’

Dus, laten we erkennen dat elke hond, hoog risico of niet een individu is en dat het begrijpen van hun unieke behoeften en karaktereigenschappen zorgt voor een succesvolle relatie met deze honden. Een Stafford zal sneller bijtgedrag inzetten dan bijvoorbeeld een poedel. Maar beide kunnen een kind evenveel schade toedienen. Met met de juiste kennis, training en zorg kunnen juist ook powerbreed rassen geweldige metgezellen zijn en daar draag ik heel graag mijn steentje aan bij.

Contact met je hond, band met je hond

Welke verwachtingen heb jij?

Kan iedereen dan zomaar een hoog risico hond in huis nemen? Zeker niet! Maar geld dat niet voor ieder ras? Het zijn goede en belangrijke vragen om te stellen. Ieder ras heeft zijn eigen ras eigenschappen en iedere hond heeft weer zijn eigen DNA-pakket. Het is altijd goed om je voor te bereiden als je een hond in huis neemt. Wat zijn je verwachtingen? Past dit ras wel bij jou? Bij een powerbreed ras vraagt dat mogelijk iets meer van jou als eigenaar. Het is goed om daar reëel naar te kijken. Ga voordat je een hond aanschaft bij jezelf te raden. Wat vind ik belangrijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: moet je hond alleen thuis kunnen blijven? Moet je hond goed zijn met kinderen? Moet je hond waaks zijn of juist niet? Wat wil jij gaan ondernemen met je hond? Hoe ziet jouw ideale wereld met een hond eruit en wat past bij jou?
Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben. Matchen jouw verwachtingen met het ras dat je voor ogen hebt?

Controle versus communicatie

Het is belangrijk te begrijpen dat het hebben van de controle over je hond niet automatisch betekent dat de hond ook altijd zal luisteren. Nog maar al te vaak zie ik dat mensen doormiddel van commando’s en trucjes hun honden ‘onder controle’ willen houden. Het gevaar van het afdwingen van gehoorzaamheid door middel van commando’s en trucjes is dat dit vaak ongewenste spanning opbouwt. Ik vergelijk het altijd met een ballon die je onder water houdt. Dit gaat heel lang goed. Maar uiteindelijk plopt deze ballon naar boven. Zo ook de emotie en het gedrag van je hond. Hij zal zich heel lang kunnen ‘beheersen’, totdat de spanning teveel wordt. Het is veel beter als de hond zelf leert om impulsen te beheersen. Als intrinsieke keuze vanuit de hond. Als je je bewust bent van de aard van je hond en de voorkeur van trainen van je hond, kun je hierop inspelen.
Elke hond heeft namelijk een eigen manier van trainen die bij hem past. De ene hond leert heel erg in de beweging en is te porren voor spel terwijl de andere hond juist meer rustige oefeningen zichzelf kan vinden. Samenwerking is de sleutel tot succes.

Heb jij hier vragen over? Stel ze gerust hieronder.

Lieve groetjes Amber