‘’Amber help! Ik wil zo graag een maatje worden met mijn hond, maar ik weet niet hoe het aan te pakken en waar ik moet beginnen.’’ Dit is een van de vragen die ik regelmatig ontvang van (vooral nieuwe) hondenbaasjes. 

Verschillende interpretaties

Het aller, allereerste wat ik je wil meegeven: Er zijn zoveel verschillende dimensies en verschillen tussen de honden. Er zijn natuurlijk ras verschillen, maar ook individuele verschillen. Realiseer je dus dat de uitspraken over ‘’de hond’’ als globaal wezen, een tikkie genuanceerd mogen worden. Dat is natuurlijk bij de mensen ook zo. Iedereen ervaart dingen op z’n eigen manier. Iedereen heeft zijn eigen emoties. Wij bedenken vaak dat als iemand verdriet heeft, dat we weten wat diegene voelt. Maar is dat echt zo? Als jij verdrietig bent, voel je dan ook daadwerkelijk hetzelfde als ik, wanneer ik verdrietig ben?

Wij mensen denken dat dat hetzelfde is. Wij hebben het soort van afgesproken met elkaar. Maar is het ook echt zo? Ik denk het niet. Jouw angst, is mijn angst niet. Jij kan totaal iets anders bedoelen met een emotie dan iemand anders. We weten het dus geen eens van elkaar hoe we dingen ervaren, laat staan van een ander wezen. Om een maatje te worden met je hond, is het belangrijk dat je aan bepaalde primaire behoeften van je hond voldoet.

hond, hondentrainer, gedragcoach, honden opvoeding, honden welzijn, honden problematiefBehoeften van je hond

De vier primaire behoeftes van een hond zijn:

  1. Eten
  2. Drinken
  3. Zuurstof
  4. Veiligheid.

Maaaar… daaronder zitten dan nog allerei lagen. Denk aan voorspelbaarheid, mentale stretching, gevarieerde voeding, algehele gezondheid, activiteiten en natuurlijk voldoende rust. Dit zijn de basale dingen die een hond nodig heeft in de fundering om te kunnen zijn wie die is. Vanuit daar kan die ook een band opbouwen met jou.

Op het moment dat de hond iets tekort komt in de primaire behoeftes is het altijd moeilijker om die diepere band met je hond aan te gaan. Dus je hond voorzien in behoeftes zorgt per direct dat jij maatjes kan worden met je hond. Als jij je hond continue voorziet in zijn behoeften dan leert de hond dat je hem ziet. Honden zijn super loyaal. Wanneer jij je hond in zijn behoeften voorziet, bouw je als het ware groene vlaggetjes op. Hoe meer groene vlaggetjes, hoe groter het vertrouwen. En maatjes worden met je hond is gebaseerd op vertrouwen.

Moeilijke dingen – niet leuk, maar wel goed

De vertrouwensband tussen jou en je hond wordt ook vergroot door af en toe samen moeilijke dingen te gaan doen. Onder moeilijke dingen vallen automatisch ook alle nieuwe dingen. Samen de dingen doen die net buiten jullie comfort zone liggen, want daar vind je de groei. Het enige wat belangrijk is om dit gedoseerd aan te pakken. Wanner honden (bijna) iedere dag worden blootgesteld aan moeilijke of nieuwe dingen, slaat dit z’n doel weer voorbij.

Dus om goede maatjes te worden met jouw hond, mag jij jezelf gaan scholen. Jij mag leren kijken naar je hond. Hoeveel herstel heeft je hond nodig? Wat is de lijn tussen onderprikkeling en overprikkeling? Dat is een heel dun lijntje en voor elke hond is die net anders. Door verschillende dingen te proberen en je hond te observeren ontvang je informatie over hoe het met je hond gaat en hoe hij bepaalde dingen ervaart. En daar kan jij in de toekomst weer rekening mee houden en op inspelen. En dat maakt dat je samen maatjes wordt, dat je elkaar vindt en dat je elkaar nog beter leert begrijpen.

Tot slot, wat er nog mooi is om bij te vermelden: Probeer een stap terug te zetten en je hond zo druk vrij mogelijk helpen en opvoeden. Wanneer je deze stappen doorloopt, weet ik zeker dat jij en je hond een prachtige band zullen opbouwen samen.

Heel veel succes,

Liefs, Amber.