Gadver hè! Honden die poep eten of erin rollen. Wat is dat toch een smerig iets. Maar helaas het komt vaker voor dan je lief is. Met heel veel voorpret schrijf ik deze blog voor je! Het is echt een veelvoorkomend probleem bij honden: het eten van poep. Iedere week spreken we wel 1 à 2 hondeneigenaren die met de handen in het haar zitten rondom dit thema. Goed moment om het te gaan bespreken. In deze blog vertel ik meer over mogelijke oorzaken, praktische tips, hoe te voorkomen en wanneer is het tijd voor de dierenarts. 

Wat is poep?

Om goed te begrijpen wat er nu eigenlijk bij de honden gebeurt, is het belangrijk om uit te leggen wat poep is. Soms moet ik zo lachen om hoe vies mensen erover doen. Ik denk dan wel eens: Jeetje, wat eet jij dan, dat jij dit zo vies vindt? ? Maar dat terzijde. 

Poep, ook wel ontlasting genoemd, is het eindproduct van het spijsverteringsproces waarbij onverteerd voedsel, bacteriën, water en afvalstoffen uit het lichaam worden verwijderd. Het bestaat uit een complexe mix van voorverteerd voedsel, bacteriën, enzymen en andere stoffen, die samen zorgen voor een rijk microbieel ecosysteem. 

Dus: als jouw hond altijd alleen maar de brokken uit de supermarkt krijgt op basis van mais, soja, tarwe en rijst, kan ik me op zich wel voorstellen dat wanneer hij een drol van een vers gevoerde hond tegenkomt dat jouw hond dat interessant vind ruiken.  Sterker nog, ik vermoed dat je hond zijn darmen erom schreeuwen. Een beetje levend materiaal please! (En nee ik ben niet tegen het voeren van brokken ;)) 

Hondenpoep, poep van grasetende dieren, mensenpoep…? 

In deze blog ga ik er even vanuit dat jouw hond de ontlasting van andere honden eet. De drollen van vleesetende dieren.  

Eet jouw hond poep van grasetende diersoorten? Dus paardenpoep, geitenpoep, schapenpoep of eendenpoep? Dan kán het gaan over vezels. Geef eens een tijdje groenten door de voeding en kijk of het ongewenste eetgedrag iets af wil nemen en maak er verder geen al te groot ding van ;). 

En dan mensenpoep, als eerste vraag ik me echt altijd af: Who the fuck poept er op straat of in de natuur. Hoe dan? Maar goed, het gebeurt. En tot nu toe is dit echt echt echt de grootste delicatesse voor alle honden die ik ken. Vraag me niet hoe, wat en waarom. Het is zo. De onderstaande tips kan je erop toepassen, maar het zal beduidend langer duren dan bij het afleren van eten van hondenpoep. 

Waarom doen honden dit 

Het fenomeen van honden die poep eten is een veelvoorkomend gedrag bij honden. Het is belangrijk om te weten dat je niet de enige bent die met dit gedrag wordt geconfronteerd.  

Gelukkig zijn er talloze oplossingen om hiermee om te gaan of er zelfs helemaal vanaf te komen. Het eten van poep door honden kan verschillende verklaringen hebben. Een mogelijke reden is dat honden van nature nieuwsgierige en opportunistische eters zijn en poep kan voor hen gewoon een interessante geur of smaak hebben. Daarnaast kan het gedrag ook voortkomen uit verveling, stress, een gebrek aan voedingsstoffen in het dieet of een manier zijn om aandacht te vragen. Er kan zelfs een medische oorzaak zijn. Het is belangrijk om de specifieke oorzaak te identificeren om passende maatregelen te kunnen nemen. 

Mijn allereerste 1-op-1 begeleiding gaf ik aan een Rottweiler die na het zien van andere honden (en zo nu en dan uitvalgedrag vertoonde) ontzettend begon te zoeken naar poep en dit ook begon te eten. Dit is natuurlijk een simpele… STRESS.  

Althans, dat zou je denken hè. Dit was niet het enige. Deze hond had ook uitdagingen met de spijsvertering (waar stress natuurlijk ook weer een rol in speelt). We zijn zowel met de stress als de spijsvertering aan het werk gegaan en voor zover mij bekend is, eet ze helemaal geen poep meer, ook niet in stress rijke situaties. Ze kan nu andere keuzes maken. TE gek! 

Welke praktische stappen kan je direct nemen?

 Opruimen 

Zorg ervoor dat je in ieder geval je eigen hondenpoep altijd, ongeacht waar je bent, opruimt. Als het schoon is, zijn mensen minder snel geneigd het vies achter te laten, dan wanneer het al een bende is. Daarbij is een schone leefomgeving voor iedereen fijner. 

Voeding 

Zorg ervoor dat je hond een uitgebalanceerd dieet krijgt met hoogwaardig voer dat alle nodige voedingsstoffen bevat. Raadpleeg een orthomoleculair therapeut voor honden om ervoor te zorgen dat je hond alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt. 
Overweeg ook zeker om Veendrenkstof en Bokashi een tijdje bij te voeren. Google zelf maar even naar deze fantastische producten. En tip van flip: koop de versie voor paarden. Zit hetzelfde in, wel stukje voordeliger 😉 

Toezicht 

Houd je hond in de gaten tijdens het uitlaten en vermijd gebieden waar veel poep ligt. Echter, ga niet als inspector gadget, met een vergrootglas gericht op je hond, achter je hond aanlopen. Als je hond die druk ervaart, gaat hij juist dingen doen die je niet wilt ;). 
Houd je hond aangelijnd indien nodig, zodat je meer begeleiding kan geven bij zijn gedrag en hem kan uitleggen dat poep eten niet nodig is, omdat jij wel iets bij je hebt wat je hond kan krijgen. 

Training 

Investeer tijd en moeite in de training van je hond. Je kan je hond de van mij” aanleren. Dit wordt soms ook de nee” of laat het” genoemd. 
Ik vind van mij” altijd leuk en gezellig klinken. Zeker bij poep is dit helemaal passend, haha! Hoe je dit aanleert, leer je in mijn online cursus Jij en je hond.  Laat je hond de drol liggen na jouw van mij” dan ga je direct enthousiast belonen natuurlijk! 

Speeltje 

Sommige honden zijn geholpen als ze hun favoriete speeltje mee mogen nemen tijdens de wandeling. En even super praktisch, als ze een speeltje in de bek hebben, duurt het toch even wat langer, voordat ze een drol te pakken hebben. Dus super handig trainen voor jou. Soms hebben honden ook zoveel steun aan iets in de bek, dat die drol eten helemaal niet meer nodig is. Super simpele oplossing, probeer het eens uit. 

Wat zeker niet werkt bij poep etende honden 

Wat zelfs je probleem groter maakt, en bij sommige poepetende honden juist de reden is waarom ze het doen, is je hond snel wegtrekken als deze aan een drol ruikt.  Of als je hond het al in de bek heeft, vragen los te laten en veel druk op de hond zetten. Sterker nog, het werkt eerder in de hand dat je hond het dadelijk super snel inslikt. Terwijl ik dan toch liever heb dat ze even goed beoordelen of het een drol is die ze nodig”hebben. Maak er dus niet meer een ding van dan wat het werkelijk is. 

Dierenarts raadplegen

Bij ieder poepetende hondencasus is mijn advies drieledig: 1. Orthomoleculair therapeut voor honden. 2. Gewoonte vorming. 3. Stress gerelateerd. En op deze drie punten zou ik altijd aanraden te gaan werken. In de afgelopen jaren heb ik nog nooit meegemaakt dat een hond dan niet stopt met het eten van poep. 

Wanneer raadpleeg je de dierenarts? Bij aanhoudend of extreem gedrag. Als het gedrag van je hond om poep te eten aanhoudt, ondanks het nemen van preventieve maatregelen en het toepassen van gedragsveranderingstechnieken, is het raadzaam om een dierenarts te raadplegen. Een dierenarts kan een grondig onderzoek uitvoeren om eventuele onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten en verdere adviezen geven. 

Als je hond onlangs een verandering in zijn gezondheidstoestand heeft doorgemaakt, zoals een plotselinge gewichtsverandering, spijsverteringsproblemen of andere symptomen, kan dit van invloed zijn op zijn eetgedrag, inclusief het eten van poep. Raadpleeg een dierenarts om mogelijke gezondheidsproblemen uit te sluiten of te behandelen.  

Hoewel het eten van poep door honden onprettig kan zijn voor jou als eigenaar, is het belangrijk om er geen groter ding van te maken dan wat het werkelijk is. Zorg dat je de mogelijke oorzaken achterhaalt en pas dan de praktische tips toe. Op die manier kan je op een fijne en gedegen manier je hond helpen dit gedrag te verminderen en zelfs te verhelpen.  

 Mocht je hier vragen over hebben, zet je reactie hieronder in de comments, dan kijk ik graag even met jouw specifieke verhaal mee. 

Fijne dag!
Lieve groetjes Amber