‘Hè bah, waarom komt mijn hond nu niet? Ik heb enthousiast geroepen, de lekkerste superbeloningen meegenomen en nog gaat hij liever snuffelen. Wat doe ik nu weer fout?’ Deze vraag kreeg ik onlangs van een enthousiaste volger op Instagram en ik vond het een mooie vraag om te behandelen in Amber’s blog.

De geurwereld van entertainment

Of je nu in het park bent, thuis in de achtertuin of tijdens een wandeling in het bos: het is altijd wenselijk dat je hond naar je luistert en direct naar je toe komt wanneer je hem roept, maar we kennen allemaal wel die momenten waarop onze hond niet direct reageert zoals we zouden willen. Laten we niet vergeten dat honden van nature nieuwsgierige wezens zijn die hun neus als belangrijkste zintuig hebben. Sommige prikkels zijn zo sterk dat jouw  hond ze bijna niet kán negeren. Snuffelen is voor honden een manier om te ontspannen en te leren over hun omgeving. Denk aan de manier waarop we onszelf verliezen in de wereld van social media. We scrollen door onze feeds, klikken op interessante artikelen en raken verzeild in een wereld van informatie en entertainment. Voor honden is snuffelen wat social media voor ons is. Interessant he!

De met ‘zachte ogen en zonder oordeel’ kunst

snuffelen, instinct, perfect recallOke, het is niet wat je voor ogen had, maar op het moment dat je hond gaat snuffelen terwijl jij hem roept, is het heel belangrijk om de motivatie van je hond te begrijpen. Ruikt jouw hond gewoon een loops teefje of een konijn dat zojuist door het grasveld heeft gehuppeld of is er wellicht meer aan de hand? Laten we dat laatste eens nader belichten. De eerste twee zie je vanzelf wanneer het een keer sneeuwt ;). Een hond kan ook gaan snuffelen wanneer er sprake is van stress. Als jij dan boos reageert, omdat je hem riep en ‘gewoon wilt dat hij naar je luistert’, dan verergert deze stress alleen maar. Het moment dat je je hond roept, kan voor de hond als vorm van ‘druk’ worden ervaren. Benader gesnuffel het liefst met een positieve houding en ‘zachte ogen’, want behalve een middel om informatie te verzamelen en de omgeving te verkennen is snuffelen een belangrijke manier om emotionele rust te vinden en stress te reduceren.

Positieve leerervaringen opdoen

Het klinkt vaak zo gemakkelijk gezegd dan gedaan. Als je dit snapt, gaat het opvoeden van je hond ineens wel in een stroomversnelling kan ik je verzekeren. Wil dit dan zeggen dat je hond dan maar niet hoeft te luisteren als je hem roept? Zeker niet. Juist door positieve leerervaringen op te doen, zal jouw hond uiteindelijk steeds minder gaan snuffelen op dit soort momenten. Juist door vaker te oefenen en geen druk op je hond uit te oefenen is de. De kans (omdat je deze blog leest 😉 ) is aanwezig dat jouw hond een negatieve associatie heeft bij het terugroepen. Zo had ik eens een cursist (eigenlijk wel meerdere, dit komt vaak voor!) die haar hond alleen maar terugriep om hem vervolgens aan te lijnen. Dit had de hond na een aantal keren natuurlijk helemaal door. Je vrijheid inleveren is natuurlijk niet per se het allerleukste van de wereld. Met je Perfect Recall is het de bedoeling dat terugkomen het grootste feestje van de wereld oplevert voor jouw hond (je hond bepaalt vaak wat dit grote feestje voor jullie is). Voor deze hond was het teruggeroepen worden een signaal dat het avontuur weer voorbij was en hij zijn vrijheid moest inleveren.

Drukvrij aanleren

snuffelen, instinct, perfect recall

Helemaal drukvrij iets aanleren is onmogelijk, maar na een aantal keren trainen zou je hond geen druk meer moeten ervaren. Dat is wel een belangrijke om in de gaten te houden tijdens alles wat je met je hond onderneemt. Zorg altijd voor kleine stappen. En als jij de stappen al klein vindt, maak ze nog kleiner. MAND.

En verder: maak naar jou toekomen leuk! Is je hond lekker aan het graven en komt hij uiteindelijk toch naar je toe als je hem roept? Geef hem dan een superlekkere beloning en stimuleer hem vervolgens om verder gaan met graven. Wanneer je dit voldoende doet, zal de negatieve associatie die je hond heeft bij het terug komen, ombuigen naar een positieve associatie en zal je hond uiteindelijk direct naar je toekomen. Hoe fijn is dat!

Ik ben van mening dat elke hond dit samen met zijn eigenaar zou moeten oefenen, zodat je er op kan vertrouwen dat je hond terug komt als er echt stront aan de knikker is. Het is een MUST HAVE SKILL. Het draagt namelijk bij aan mee vrijheid en veiligheid!

Vertel eens, kan jij er al op vertrouwen dat jouw hond naar je toe komt wanneer jij dit van hem vraagt? Ik ben benieuwd! Je kan hieronder een berichtje achterlaten.

Fijne dag!
Lieve groetjes Amber