‘Hierrrrrrrr!!’ Je hebt het vast wel eens een hondeneigenaar horen roepen. Of misschien roep jij het vaker dan je lief is naar je hond, wanneer je je hond bij je terug wilt roepen. Als je me al langer volgt, heb je me vast wel eens gehoord over de Perfect Recall. Is dit nu hetzelfde als de cue ‘hier’? Wat mij betreft niet. In deze blog beschrijf ik het verschil tussen de “gewone hier” en de Perfect Recall.

‘Hoe ben ik in hemelsnaam leuker dan een loopse teef?

Veel hondenbaasjes dromen van een goed luisterende en gehoorzame hond. De cue ‘hier’ wordt dan ook gezien als één van de basis tools die je leert op de hondenschool of tijdens je puppycursus. Vele eigenaren geven aan als je hen vraagt wat ze echt belangrijk vinden: ‘hij moet komen als ik ‘m roep’. Op de hondenschool zie je vaak dat een hond even door de instructeur wordt vastgehouden, jij als eigenaar weg moet huppelen/rennen en gekke geluidjes moet maken. Vervolgens wordt de hond losgelaten en whoeeeehoeee de hond komt naar je toe.

Nou, ik kan je vertellen dat toen ik met Kono de puppycursus, basiscursus en nog veel meer had afgerond ik mezelf een hele bink voelde. Totdat het moment kwam dat ik met hem los in de bossen liep en in de verte een loops teefje liep. Kono veranderde in een raket en met een oogknipper verloor ik hem uit het zicht. Ik huppelend met gekke geluidjes weg bewegen van hem, maar no way dat mijn reu terugkwam, hoor! Dus ik belde de hondenschool op: ‘we moeten tweaken op dat ‘hierkomen’. Toen kreeg ik helaas te horen: “je moet leuker zijn dan de rest van de wereld”. Ik vroeg gelijk: “hoe ben ik in hemelsnaam leuker dan een loopse teef?”. Dat was niet mogelijk of ik moest echt met lekkerder voer gaan lopen. Nou, ik kan biefstukken voor mijn reu houden, als er een loopse teef in de buurt is, is die pleite. Dat heet natuurlijk instinct 😉

Is er dan helemaal niks wat sterker is dan dit natuurlijke instinct? Zo begon mijn google avontuur en daarin ontdekte ik dat je zoveel meer kan doen, dan huppelend en op de grond rollend met gekke geluidjes je hond proberen terug te krijgen.

Perfect Recall en het gebruik van natuurlijk instinct?

De Perfect Recall gaat wat mij betreft verder. Stel, jouw hond is dol op het uitgraven van konijnenholen (= motivator). Met de Perfect Recall komt je hond zelfs bij je terug wanneer hij naar een veld vol konijnenholen is gerend en jij hem terugroept! Het hele Perfect Recall idee is: ongeacht welke afleiding je hond ziet, ruikt of hoort; jouw hond kiest altijd voor jou.

Betekent dit dat je tegen het natuurlijk instinct van je hond in moet gaan? Zeker niet! Je gaat op gepaste momenten zelfs belonen met dit natuurlijk instinct. Dus bijvoorbeeld: jouw hond rent richting het konijnenholen veld. Jij roept je hond terug (mits je trainingsplan aangeeft dat je al tot daar bent) en jouw hond kiest voor jou. Hij rent als een speer naar je terug, jij beloont (met hetgeen jouw hond een beloning vindt en afhankelijk van hoe grote afleiding dit is voor je hond) en vervolgens stuur je je hond terug naar het konijnenholen veld en mag hij daar alle holletjes uitgraven. Op dit moment heb je dubbel beloond en mag de hond nog steeds zijn motivatie uitoefenen, maar wel met even een afstemmoment met jou (=inchecken).

Heb je vijf minuten per dag om te oefenen?

De Perfect Recall leer je heel bewust aan bij je hond en is een way of life. Zodra je met een trainingsplan naar de Perfect Recall hebt toegewerkt, blijf je dit gedurende het leven van je hond trainen. Dat klinkt misschien oneindig. Echter blijkt in de praktijk dat cursisten niet kunnen stoppen met oefenen, zo leuk is het om de spelletjes met je hond te spelen. Daarnaast leer je in de online cursus hoe je het oefenen super gemakkelijk in je dagelijkse leven (wandelingen, knuffelmomenten, voermomenten) integreert.

In mijn online cursus waar ik je alles over de Perfect Recall leer, vind je maar liefst 24 leuke spelletjes om te doen met je hond. Door dagelijks vijf minuutjes te trainen hou je het reflex op het Recall woord in stand, wat je hond heeft ontwikkeld tijdens het uitvoeren van je persoonlijke Perfect Recall trainingsplan. Reflexmatig is hetzelfde als wanneer je zelf kippenvel krijgt. Je kunt er niks aan doen, het overkomt je. Op die wijze wil je ook dat je hond reageert op het Recall woord. Er is geen keuzemoment, het terugkomen naar jou gaat automatisch. Met oefening, geduld, plezier en herhaling zal je hond leren dat terugkomen naar jou altijd de moeite waard is!

Magisch Recall woord of simpel beredeneren?

Een ander verschil is het woord dat je gebruikt om je hond bij je terug te halen. In de Perfect Recall cursus ga je aan de slag met een UNIEK woord. Dit unieke woord is niet magisch, maar wordt uiteindelijk wel magisch. Want de eenvoudige ‘hier’ wordt heel gemakkelijk door andere mensen in je omgeving gebruikt. Denk aan je gezin, maar ook tijdens de wandeling roepen mensen snel ‘hierrr’ of ‘kom voor’. Al met al ligt bij het woordje “hier” al snel vervuiling op de loer en sterker nog omdat jij deze blog leest, vermoed ik dat jouw hond niet altijd keurig komt als je hem roept. Dus grote kans dat je misschien ook zelf het woord wel hebt vervuild. Met vervuilen bedoel ik trouwens dat je het woord hebt geroepen terwijl je hond niet kwam, herkenbaar? Jouw hond heeft mogelijk verbanden gelegd met het woord ‘hier’ die je liever niet hebt. Bijvoorbeeld: ‘Als ik ‘hier’ hoor, is de pret over’. Terwijl je wilt dat jouw hond zo nieuwsgierig is bij het woordje ‘hier’ dat hij sowieso, hoe dan ook even bij je komt kijkt. Een zelfgekozen woord raakt minder snel vervuild. Jij bent immers de enige die dit woord gebruikt, weet welke inspanning de training kost en gaat daardoor veel bewuster om met jouw recall woord dan over het woord ‘hier’.

De vijf V’s waar de Perfect Recall voor zorgt

Het allerbelangrijkste verschil, tussen het ‘hierkomen’ oefenen of aan de slag gaan met de Perfect Recall, zit voor mij erin dat je door de Perfect Recall way of life een gezonde, ontspannen en fijne relatie tussen jou en je hond opbouwt. Dit is voor mij de Verbinding. In de training werk je met kleine stapjes en een trainingsplan op maat, waardoor veiligheid bovenaan staat. Zowel jij als je hond moeten zich bij iedere stap comfortabel voelen en gaan voor succes. Jouw hond moet jou als zijn veilige haven zien. Jullie gaan elkaar Vertrouwen en supergoed leren kennen in de meest uitdagende situaties. Dit zorgt tevens voor Voorspelbaarheid. Samen krijg je de Vrijheid waarin jullie kunnen genieten van alle avonturen die op jullie pad gaan komen. In sommige gevallen durf je die avonturen ook weer op te zoeken. Het beheersen van de Perfect Recall draagt ook bij aan de Veiligheid voor jou en je hond, maar ook voor andere hondeneigenaren met hun hond.

Het is echt een way of life en niet alleen het gebruiken van een cue. Bij de Perfect Recall way of life hoort een heel andere mindset. Wat mij betreft een must have skill die iedere hondenliefhebber zich eigen zou moéten maken. En anders….. je hond aan de lijn houden!

Is de Perfect Recall echt zo belangrijk?

Absoluut! Als je het mij vraagt. Met wel de kanttekening, als jij met het woordje ‘hier’ de Perfect Recall training doet, dan is dat net zo belangrijk. De key is niet het woordje. De key zit erin dat je vijf minuten per dag oefent. Alles wat je die aandacht geeft, gaat verbeteren. De Perfect Recall mindset gaat je überhaupt helpen in de opvoeding van je hond. Je leert sturing geven op basis van je hond goed leren lezen, inzicht krijgen in de emotionele beleving van je hond, sturing geven op de keuzes van je hond en in te spelen op zijn motivaties. Die laatste voor je te laten werken in plaats van tegen je.  Laat je in ieder geval asjeblieft niet afschepen met: ‘je moet leuker zijn dan de rest van de wereld’. Want hoe je het ook went of keert. Je gaat niet leuker zijn dan een loopse teef. Sorry he ;).

Voed jij je hond al op vanuit Vertrouwen, Verbinding, Veiligheid, Voorspelbaarheid en Vrijheid? Nieuwsgierig hoe je dat doet? Laat me graag in de reacties weten hoe het terugroepen van jouw hond op dit moment gaat. Ik ben heel benieuwd. Voel je angst om je hond los te laten lopen en heb je het verlangen wel? In mijn gratis E-book kan je alvast meer lezen over het stap voor stap aanleren van de Perfect Recall.

Lieve groetjes Amber