Je wilt boven even de was vouwen, maar jouw hond begint al te piepen, zodra je de kamer uit bent. Even snel een boodschapje doen is er niet meer bij, laat staan dat je naar een verjaardag kan gaan, zonder dat je hond begint te piepen. 

Het kan een behoorlijke uitdaging zijn wanneer jouw hond of pup begint te piepen wanneer je uit het zicht bent, maar met de juiste aanpak en geduld kan je ervoor zorgen dat je hond steeds beter alleen kan zijn.

Creëer een veilige en comfortabele plek

Zorg ervoor dat je hond of pup een plek in huis heeft waar hij zich veilig en comfortabel voelt. Dit is heel belangrijk voor de rust van jouw hond. Deze plek kan een bench, een matje of simpelweg een hoek van de kamer zijn. Het meest ideale hierbij is dat deze plek niet aan een looproute grenst en rustig is. Dus zet de bench niet naast de TV of naast de eettafel waar jullie driemaal daags met het hele gezin gezellig zitten te eten en te kletsen. Zorg dat er beloningen en speeltjes in de buurt zijn en geef eventueel de maaltijden van je hond in de buurt van deze plek. Zo voelt deze plek veilig en comfortabel en krijgt je hond een positieve associatie met deze plek.

Bouw het alleen zijn langzaam opSlapende pup, bonding, hechting

Houd in gedachten dat er verschil is tussen een volwassen hond en een pup. Een pup kan nog niet lang alleen zijn en heeft meer tijd nodig om hieraan te wennen. Geef je pup eerst de tijd om aan jou en de omgeving te wennen voordat je hem alleen laat. Een pup is een klein baby’tje die bij zijn moeder is weggehaald én die naar een andere omgeving is meegenomen én opeens andere mensen om zich heen heeft. Het kan dus zeker een tijdje duren, voordat een pup comfortabel alleen kan zijn. Neem de tijd en bouw het alleen zijn langzaam op. Onthoud ook dat als je nu investeert in je pups behoeften, je hier het hele hondenleven lang plezier van blijft houden. 

Maak het alleen thuis blijven voorspelbaar

Zorg ervoor dat het alleen thuis blijven voorspelbaar wordt voor je hond. Laat hem weten dat je weggaat en dat je ook weer terugkomt. Maak een klein ritueeltje die je consequent herhaalt wanneer jouw hond (even) alleen moet blijven. Zo weet je hond wat hij kan verwachten en komt hij niet opeens tot de ontdekking dat je weg bent gegaan. Als het weggaan een verrassing is voor je hond, maak je het moeilijker voor je hond om jou te vertrouwen. Je ziet dan ook vaker dat honden over de dag meer onrust laten zien en iedere beweging van de eigenaar gaan volgen: ‘want ja, de kans bestaat dat je ineens weg bent of gaat’.
Moet je het alleen thuisblijven nog introduceren? Dan kun je beginnen met even uit de kamer te gaan, terwijl je hond je nog kan zien. Daarna kan je dit opbouwen en bijvoorbeeld even in je auto gaan zitten. Maak gebruik van verschillende situaties en oefen stapsgewijs en gedoseerd.  

Geef de hond controle en bouw vertrouwen op

Geef je hond het gevoel dat hij controle heeft over de situatie. Laat hem bijvoorbeeld even bij je zijn terwijl je bezig bent en breng hem daarna terug naar zijn plek. Herhaal dit proces totdat je hond verveeld raakt en het niet meer interessant vindt wat je aan het doen bent. Ook krijgt je hond op deze manier meer vertrouwen en begrijpt hij, nadat je dit consistent hebt geoefend, dat je altijd terugkomt. Ga tijdens dit proces vooral niet te snel. Bouw het vertrouwen stap voor stap op.

Luister naar het piepgedrag van je hond

Slapende hond, liggen op de bankGa je de kamer uit en begint je hond direct te piepen, dan is het belangrijk om te luisteren naar hoe je hond piept. Alleen zo kom je erachter wat hij emotioneel nodig heeft. Sommig gepiep kan wijzen op paniek. Dan is het geluid meer eentonig, terwijl wanneer het geluid heel erg fluctueert, je hond om jouw aandacht vraagt. Bij dit 

fluctuerende gepiep kan je soms afwachten, terwijl de piep waar paniek in doorklinkt, wel om actie vraagt. Pas je reactie op het gepiep dus aan op wat je hoort en zorg voor geruststelling indien nodig.
Probeer het piepen in ieder geval in een dynamische setting op te lossen in plaats van simpelweg te negeren of direct naar je hond toe te gaan. De ideale manier is wél reageren op je hond, maar daarbij niet te geven wat hij eigenlijk wil. Dus, je hond wil dat jij naast hem komt zitten, totdat hij in slaap valt? Blijf wel in de buurt, maar ga bijvoorbeeld bij de keukentafel zitten. Als je hond paniek ervaart, kan 
erbij gaan zitten juist enorm helpend zijn voor de volgende stap. Zoals je al merkt is er niet één

Krijg jij echt kopzorgen van het gepiep van jouw hond of pup en wil je graag hulp, mail dan jouw verhaal naar support@movi-academy.nl. Ik kijk graag met je mee hoe we de situatie voor jou en je hond comfortabeler kunnen maken.

Lieve groetjes!
Amber