Als je deze blog leest, zul je waarschijnlijk op het punt staan een nieuwe hond in jullie gezin te verwelkomen. Hoe leuk! Ik kan me voorstellen dat je de eerste ontmoeting mogelijk een beetje spannend vindt. Hoe zal het gaan? Waar moet je op letten? Een goede voorbereiding gaat je hier enorm bij helpen. In deze blog deel ik mijn ‘Welkom tweede hond’ tips met je!

Twee honden, twee karakters

Hoe breng je twee verschillende honden, twee verschillende karakters op een fijne manier bij elkaar? Wat je zeker niet wilt is dat de honden elkaar in de haren vliegen en dat jij continu als politie agent moet optreden. Maar hoe pak je dit nu goed aan? Je huidige hond ken je inmiddels al vrij aardig, je nieuwe hond waarschijnlijk nog wat minder goed. Hoe is jouw hond in het bijzijn van andere honden? Is hij ontspannen, of laat hij reactief gedrag zien? Mogelijk is dit in huis ook weer anders dan buitenshuis. Zie je bijvoorbeeld verschil in reactie tussen teven en reuen? Dit zijn allemaal vragen die je jezelf op voorhand al kunt stellen en die je inzicht gaan geven in het karakter van jouw huidige hond. Het karakter van je nieuwe hond speelt ook een belangrijke rol, maar hier heb je het karakter nog niet aan de lijve kunnen ondervinden. Je kunt hierover wel meer te weten komen door de fokker of verzorger vragen te stellen over je hond. Hier een paar voorbeeldvragen:

  1. Welk karakter heeft de hond?
  2. Hoe reageert de hond op andere honden?
  3. Is hij angstig of juist niet?
  4. Is hij op anderen gericht of juist in zichzelf gekeerd?
  5. Heeft hij voernijd? 

Honden ontmoeting, neus aan neus of niet

 

De eerste ontmoeting

Het moment is daar, de eerste ontmoeting! Een kleine kriebel in je buik van spanning en ook enthousiasme, een moment waar je enorm naar uit hebt gekeken. Hoe zal het gaan? Als ze elkaar maar leuk vinden? Zijn mogelijk allemaal vragen die door je heen schieten. Zo’n eerste ontmoeting doe je maar één keer, je wil hem dus graag laten slagen. Hoewel de verleiding heel groot is om je nieuwe hond gewoon mee naar huis te nemen. Zou ik toch willen adviseren om voor beide honden een neutraal terrein kiezen. Dit helpt om territoriaal gedrag te verminderen. Je zou er daarnaast voor kunnen kiezen om een vaste Handler (baasje) te hebben voor elke hond om de situatie veilig te houden. Kijk hierbij goed naar de behoefte van je hond. Bij wie voelt je hond zich het prettigst en laat diegene de hond begeleiden.

Grote afstand is key

Honden ruiken elkaar al vanaf een afstand, een fijne ontspannen eerste ontmoeting kun je daarin goed op afstand laten plaatsvinden, zo kunnen beide honden elkaar observeren. Neus-aan-neuscontact is meestal helemaal niet nodig, sterker nog, ik zie vaak dat honden elkaar al op een kilometer afstand ontmoeten en lezen. Heel anders dan bij ons mensen die elkaar groeten en een hand geven. Wanneer het elkaar zien op grote afstand goed gaat, kun je ervoor kiezen rustig een stukje samen te gaan wandelen. In deze wandeling is het fijn als je enkele meters afstand tot elkaar houdt, dus paralel wandelen met bijvoorbeeld 5 meter ertussen is ideaal. Natuurgebieden lenen zich hier vaak goed voor. Ben je toch afhankelijk van een woonwijk, zorg dan dat je beide een eigen trottoir hebt met de weg ertussen en verklein in kleine stappen de afstand. Idealiter maak je 4 – 5 wandelingen met de tweede hond voordat de hond in huis komt.

Grote afstand is key

Vijf overdenkertjes

Klinkt leuk hè, elkaar ontmoeten op neutraal terrein. Het liefst op grote afstand. Eerst 4-5 keer gaan wandelen en als dat goed gaat samen het huis binnen. Maar wat nu als je deze opties niet hebt? Dat daar simpelweg geen tijd voor is. In dat geval kan je aan de volgende vijf punten denken doen:

  1. Kan de nieuwe hond even het huis verkennen, terwijl je andere hond even niet rondom huis is?
  2. Leent je huis ervoor om de honden even apart te houden? Of kan je gebruik maken van hekjes evt?
  3. Is aanlijn een goed plan of hebben de honden al negatieve associaties met de lijn?
  4. Hoe kun je de ruimte in je voordeel laten werken? Hoe kun je er binnen in huis voor zorgen dat de honden ook de onderlinge afstand met gemak evt kunnen vergroten?
  5. Heb jij altijd de voerbak in huis staan, of liggen er altijd speeltjes in de mand of bench van jouw hond? Misschien is jouw hond wel heel erg gesteld op zijn eigen veilige plekje en mag daar niemand bij in de buurt komen. Je kunt dan overwegen deze spulletjes tijdelijk even op te ruimen om conflicten te vermeiden.   

De Gouden nummer 1 tip

Je hebt je goed voorbereid, de ontmoeting verliep heel erg goed maar dan. Nu heb je ineens twee honden in huis. De ontmoeting ging goed, ze moeten elkaar nog steeds verder leren kennen. Gouden top nummer 1 is: laat de honden zeker de eerste periode (totdat je 100% ontspanning ziet, vaak minimaal 3 maande tijd voor nodig) niet samen alleen. Als je weggaat, leg de honden apart. Zo voorkom je mogelijk negatieve ervaringen en dit helpt je uiteindelijk om een sterke basis voor hun relatie te leggen. Wanneer toezicht even lastig is, bijvoorbeeld wanneer jij moet koken, het huis poetsen of gewoon even in een andere ruimte bent kun je bijvoorbeeld de honden ieder in een aparte ruimte te zetten of werken met rennetjes.

Wanneer je dit goed managet en er valt toch een keer iets vervelends voor, hebben de honden al een solide basis relatie opgebouwd, waardoor het de schade zal beperken. Belangrijkste is je te realiseren dat vriendschappen en relaties tijd kosten om in vertrouwen te worden opgebouwd, werkt bij ons niet anders toch 😉

En ze leven nog lang en gelukkig…

Dat zou toch geweldig zijn?! Of jouw huidige hond en jouw nieuwe hond uiteindelijk vrienden worden bepalen ze natuurlijk helemaal zelf, maar een zorgvuldige introductie maakt de kans zeker groter! Elke situatie is uniek en het kan even tijd kosten voordat de honden volledig aan elkaar gewend zijn. Met deze blog mag ik bijdragen aan een ontspannen ontmoeting tussen jouw twee leukerds en als je nog vragen hebt schroom dan niet hieronder een berichtje achter te laten of me te mailen op: support@mov-academy.nl.

Ik denk graag met je mee!

Geniet van deze nieuwe stap in het leven van jou en jouw hond(en).
Lieve groetjes Amber