Zo’n 70% van de honden heeft lichamelijk ongemak.

Dit kan van alles zijn, denk aan jeuk, diarree, pijn bij beweging, last van de spijsvertering, tot aan gewrichtsklachten, ontstekingen, artrose. Misschien herken je het wel dat je hond wat stram opstaat na een lange wandeling of diarree krijgt als hij een keer iets anders eet dan zijn brokken. Heeft jouw hond wel eens lichamelijk ongemak?

Er zijn allerlei prachtige beroepen die jou met je het ongemak van je hond kunnen helpen. Denk daarbij aan: natuurgeneeskundige, osteopaat, acupuncturist, dierenarts, fysiotherapeut, orthomoleculaire therapeut, herborist, homeopaat en vast nog veel meer. Deze laatste, de homeopaat, wil ik in deze blog wat nader belichten. Wat doet een homeopaat voor honden eigenlijk, bij welke klachten kan een homeopaat je helpen en hoe verhoudt het zich naast de reguliere geneeskunde?

 

Als eerst: wat is homeopathie voor dieren?

Homeopathie werkt op een zachte en doeltreffende manier om dieren te helpen. In tegenstelling tot reguliere medicijnen, die vaak de symptomen onderdrukken, geven homeopathie middelen het lichaam een duwtje in de goede richting om zichzelf te genezen. Deze middelen kennen minimale bijwerkingen en laten het lichaam op een zo natuurlijk mogelijke wijze herstellen. Het is als een zacht briesje dat het lijf aanspoort naar een natuurlijke staat te komen waarin in je je fijn voelt. 

 

Wat is zo’n ‘middel’?

Een homeopaat spreekt vaak over “middelen”. Deze homeopathische middelen bestaan uit verschillende grondstoffen. Grofweg zijn er drie grondstoffen te onderscheiden en ik zet er een paar voorbeelden bij: 

  1. Plantaardig (verschillende kruiden) 
  2. Dierlijke (gif van een slang of inkt van een inktvis) 
  3. Mineraal (calcium of fosfor) 

Elk type heeft een specifieke dieptewerking en wordt ingezet afhankelijk van de oorzaak van de symptomen, fase van de klachten en het symptoom die meeste ongemak geeft. Plantaardige en dierlijke middelen worden vaak gebruikt bij acute klachten, terwijl mineralen worden ingezet voor de afrondende fase om stabiliteit te bieden.

 

Schudden van flesjes complete onzin of waarheid als koe?

Homeopathische middelen zitten meestal in een klein, bruin, glazen flesje. Deze worden geactiveerd door ‘schudslagen’’, waardoor de werking versterkt wordt.  Hierdoor krijgt het lichaam ‘nieuwe’ informatie om op te reageren en dit stimuleert het genezingsproces. Je krijgt instructies om thuis ook schudslagen te geven om de kracht van het middel te behouden. Dit actief slaan wordt door een groep mensen als kwakzalverij gezien, echter de meeste homeopaten zweren erbij.

Als je ervanuit gaat dat alles energie is en reageert op trilling (wet van Emoto, google zelf maar ff), is zo’n activerende tik super logisch te verklaren.  

 

Homeopathie voor honden met chronische klachten

Zowel acute als chronische klachten zijn reden om een homeopaat te gaan. Het is bij een acute klacht raadzaam om in veel gevallen ook een dierenarts te raadplegen. Denk aan een gebroken poot, dat is absoluut in eerste instantie zaak voor de dierenarts. Echter kort daarna kan een homeopaat de hond op zowel fysiek, emotioneel als energetisch ondersteunen. #aanrader!  

Bij chronische klachten is er vaak al vanalles geprobeerd. Denk aan aanhoudende diarree of jeuk bij je hond. Dit zijn super intense en heftige tijden, voor jou als eigenaar. Vaak zien homeopaten de hond pas als alles al geprobeerd is. Dat is jammer, want je kan waanzinnige resultaten boeken in de homeopathische behandeling. Waarbij ook in vroege stadia in relatief korte tijd meer resultaat te boeken is, dan wanneer een symptoom al jaren woekert.  

Deze behandeling kan altijd naast reguliere behandeling of bijvoorbeeld om de bijwerkingen van de medicatie te verzachten.  

Veelvoorkomende klachten die homeopaten behandelen zijn onder andere: epilepsie en artrose, die licht ik hieronder toe.

 

Epilepsie, de homeopathische kijk?

Epilepsie lijkt me de jaren een steeds groter aandeel te krijgen in chronische ziekten bij honden. Er zijn verschillenden vormen van epilepsie. Over het algemeen ontwikkelen honden epilepsie tussen de 1 en 5 jaar of juist bij het ouder worden. Pijn en lichamelijk ongemak heeft invloed op het wel of niet ontwikkelen van aanvallen. Er is dus heel vaak een onderliggend probleem. Ook milt problemen en milt tumoren is een steeds groter wordende sluipmoordenaar voor honden en wordt in recent onderzoek in verband gebracht met epilepsie.  

Epilepsie kan verschillende oorzaken hebben: 

  1. Blootstelling aan gifstoffen (zoals narcose of vlooien/ontwormingsmiddelen) 
  2. Mentale belasting (denk aan stress, maar ook omgaan met pijn)  
  3. Genetische aanleg (pech) 

Als je hond een aanval heeft is het belangrijk om hem op een veilige plek te leggen, rustig tegen hem te praten en zo min mogelijk aan het hoofd te zitten. Homeopathische middelen kunnen de onderliggende oorzaken van epilepsie aanpakken en ze kunnen de ernst en frequentie van de aanvallen drastisch verminderen.  

Onthoud heel goed een hond kan sterven aan een epileptische aanval, ook al wordt altijd verkondigd dat dit niet zo is. Uit ervaring kan ik zeggen: HET IS WEL ZO. Hier vertel ik er meer over, in de podcast Liefdevol Loslaten: Amber van Ommeren vertelt over haar afscheid van haar hond Kono’    

Vele “experts” geven aan dat de hond niks meekrijgt van de aanval. Uit ervaring durf ik te stellen, dat dit bullshit is. Mijn eigen Kono kreeg de aanval van het begin tot het einde helemaal mee en werd wel degelijk rustig van mijn bijzijn en zachte aanrakingen.  

 

Artrose – Waarom komt dit veel voor bij honden?

Artrose is een ontsteking in het gewricht, vaak ontstaan door slijtage of trauma. De hond heeft hierdoor pijn bij het lopen en gaat moeilijker en stijver bewegen. Wist je dat één op de vijf honden last van artrose heeft? 

Artrose komt vaak voor bij honden door de snelle groei tijdens de puppyfase. Voeding in de groeifase speelt hierbij een cruciale rol. Het geven van vers vlees, zoals kvv, kan helpen om het skelet in balans te houden en afvalstoffen te verminderen, wat de kans op gewrichtsklachten verkleint. Tegenwoordig zien we (waarschijnlijk door de doorfokkerij) steeds jongere honden met artrose klachten. Dit is schrijnend. Er zijn verschillende redenen voor te bedenken naast voeding. Denk aan: onder versus overbelasting, te wild spel in groeifase of juist helemaal geen spel, het altijd trekken aan de lijn (überhaupt aangelijnd lopen, de hond past zijn beweging aan wanneer er een lijn aan zit), uitvallen naar andere honden, nooit loslopen, altijd op het asfalt bewegen, snelle bewegingen maken en de gladde vloeren in de woning.  

 

Homeopathie VS reguliere geneeskunde

Met alles vind ik altijd dat je het beste van twee werelden moet pakken. Zeker wanneer je al langere tijd kampt met chronische klachten en gekkigheden van je hond kan het mooi zijn om de reguliere zorg hand in hand met homeopathische zorg. Mijns inziens heb je dan het mooiste uit twee werelden, wat uiteindelijk voor jouw hond het meest helpend gaat zijn.  

Een homeopaat kijkt naar het systeem, verleden, veranderingen, patronen, naar alle symptomen en naar de samenhang hiertussen. Het is precisiewerk. Wanneer je vastloopt met chronische klachten of je wilt de bijwerkingen van reguliere medicatie vermijden, geef homeopathie dan een kans. Je zult echt versteld staan van de resultaten die je kan boeken voor jouw hond. 

  

Meer informatie of een homeopaat bij jou in de buurt zoeken, raadpleeg gerust de volgende site eens:  

Ben jij nieuwsgierig naar wat een homeopaat voor jou en je hond kan betekenen? Laat me hieronder graag weten waar jij met je hond momenteel tegen aanloopt en dan denk ik graag met je mee of de homeopaat een fijne behandelplek is voor jou en je hond.   

Fijne dag!

Lieve groetjes Amber