De zon opzoeken, ruimte, natuur, of juist de drukte van een wereldstad. Je hebt een super leuke en spannende stap gezet om Nederland te gaan verlaten en jouw hond mag gezellig met je mee! Verhuizen naar een nieuw land kan een opwindend avontuur zijn, laat staan als je ook je hond mee neemt. In deze blog geef ik je een aantal tips om de emigratie voor zowel jou als jouw hond zo soepel mogelijk te laten verlopen. 

De Costa Brava of hartje New York

De bestemming is een belangrijk onderdeel van je emigratie en het plan wat je hiervoor maakt. Elk land heeft zijn eigen regels en voorschriften met betrekking tot de invoer van huisdieren. Door vooraf uit te zoeken wat de regels zijn kom je niet voor verassingen te staan. Denk hierbij aan benodigde papieren, eventueel verplichte vaccinaties en ontwormingspillen. Het rabiës vaccin is vaak verplicht. Je kunt je hond eventueel ondersteunen met suppletie om schadelijke stoffen snel uit het systeem van je hond te krijgen.

Past jouw hond in een reistas?

De auto, de trein, het vliegtuig de boot, hebt verschillende opties om naar je nieuwe bestemming te reizen. Maar ik ga er voor deze blog even vanuit dat je gaat vliegen met je hond. Bij vliegen is het anders dan in de trein, hier mag je grote honden niet met je meenemen de cabine in. Je grote hond boven de 8 kilo verblijft in een apart deel van het vliegtuig, meestal in een kennel of bench. Echter, Kleine honden van maximaal 8 kg (inclusief reistas) die in een reistas past niet groter dan 118cm mag mee in de cabine.

Benchtraining als voorbereiding kan hierbij helpen. Gebruik jij de bench thuis ook? Houdt er dan rekening mee de vlucht je een aantal stappen terug kan zetten qua benchbeleving bij jouw hond.
De vlucht is vaak lang, in het vliegtuig is de ruimte vaak donker en er zijn andere geluiden. Ook zit jouw grote hond samen met andere honden die misschien piepen, blaffen of andere onrust laten zien. Wanneer je hond op de vlucht een negatieve ervaring opdoet in de bench, kan het zijn dat de bench daarna thuis moeilijkheden geeft. Dat is afhankelijk van hoe de hond de vliegtuigervaring heeft beleefd. Dit komt vaak wel weer goed, maar is vooraf wel goed om je te realiseren.

Past jouw hond in een reistas?

 

Voorkom ongelukjes

Je zult waarschijnlijk overlopen van de voorbereidingen voor je aankomende emigratie. Doordat je deze blog leest wil je het waarschijnlijk zo goed mogelijk doen voor je hond. Behalve eventuele benchtraining kun je niet heel veel doen ter voorbereiding op de vlucht. Wel kun je proberen de reis zo dragelijk mogelijk te maken voor jouw hond, door bijvoorbeeld een vetbedje (bench kleed) dat naar jou ruikt mee te geven. Soms mag die en soms ook niet. Check de regels van de luchtvaartmaatschappij. Die vertrouwde geur kan je hond wel enorm helpen tijdens de vlucht. Het doet je hond immers vertrouwd voelen en dat werkt kalmerend. Voor de vlucht is het handig om ervoor te zorgen dat je hond niet te veel eet en drinkt, zo voorkom je zoveel als mogelijk dat je hond ‘ongelukjes’ krijgt tijdens de vlucht.

Negeren of groeten

Dan kom je aan op het vliegveld, je bent geland en kunt eindelijk je hond weer in je armen sluiten. Thank god, you made it! Het liefste zou je je hond nu een waterval aan knuffels geven en hem niet meer los willen laten. Maar juist door hem niet overdreven te begroeten, de begroeting kort te houden en verder te gaan met jullie ‘normale’ routine laat je je hond zien dat er niets ernstigs is gebeurd. Moet ik mijn hond dan negeren? Nee absoluut niet! Je mag hem aanhalen, zelfs even zeggen ‘goh, dat was me een reis hè?!’ Maar blijf er niet te lang in hangen.

Doe zo snel mogelijk weer het ‘oude’

Vind jij het ook altijd zo fijn om op vakantie of wanneer je op een andere plek bent, je vertrouwde spulletjes om je heen te hebben? Het je eigen te maken? Je ochtend te starten met het vertrouwde kopje koffie of thee? Dit is voor jouw hond ook heel fijn. Probeer zo snel mogelijk je gebruikelijke routines op te pakken, inclusief voeding. Als je de voeding moet veranderen omdat je niet voldoende mee kan nemen, kun je dit het beste geleidelijk doen. Niet in één keer overstappen. Neem daarnaast vertrouwde items mee, zoals zijn favoriete speeltjes of dekens, om een gevoel van comfort en veiligheid te creëren. Of mogelijk kan je thuis al overschakelen op voeding die in het land der emigraties wel te verkrijgen is. Zodat je hond zoveel mogelijk buikpijnvrij de start van een nieuw avontuur begint.

Hondenvoeding op reis

Alleen thuis blijven? Voorlopig niet.

Stel je voor… ik neem je mee, zet je op het vliegtuig en we landen in Taiwan. Je spreekt de taal niet, kent er niemand en de omgeving is compleet nieuw voor je. Ik zet je in een ruimte waar je nog helemaal niet aan gewend bent en dan plots vertrek ik ook nog. Jouw enige ankerpunt. Daar zit je dan. In je eentje, niet wetend wat je overkomt. Je hond moet wennen aan deze nieuwe leefomgeving en daarin heeft hij een veilige haven nodig. JIJ bent zijn veilige ankerpunt in deze nieuwe omgeving. Zorg dat je hond helemaal op zijn gemak is (en ja dit duurt soms gewoon een jaar), voordat je hem alleen thuis laat.

Ander land, andere hondenetiketten (zijn er wel hondenetiquette?)

Na een tijdje zijn jullie gewend en helemaal gesetteld. Jullie zijn beide oké samen (dit is heel belangrijk) en zie je het mogelijk wel zitten om je voorzichtig wat vriendjes voor je hond te zoeken. Je kunt  dan beginnen met eerste de lokale normen en waarden rondom honden te leren kennen, je zult merken dat men in het buitenland soms heel anders met situaties omgaat als dat jij gewend bent. Bouw het rustig op en bescherm je hond op die manier tegen negatieve ervaringen. Realiseer je vooral dat in de meeste landen veel honden gewoon loslopen en dus ook los op je afkomen. Dit is compleet anders dat wat je hier gewend bent.

Go for it!

Emigreren met je hond kan een uitdaging zijn, maar ook een té gekke ervaring. Met zorgvuldige planning een goede voorbereiding en aandacht voor het welzijn van je hond, kom je er wel en kun je ervoor zorgen dat de overgang zo soepel mogelijk verloopt.

Ik wens je een hele mooi reis en tag me vooral in jullie avontuur op Instagram met @Amber_de_hondenopvoedkundige
Lieve groetjes Amber