Je zit thuis op de bank en ineens denk je “Ja! Ik weet het, ik wil een hond”. Het idee is ontstaan. Snel open je internet, marktplaats of je maakt een afspraak bij een dierenasiel. Je vindt een hond en denkt “deze ziet er schattig uit! Die wil ik!” Voor je het weet zit je thuis met je puppy of met je geadopteerde hond. Je bent tot over je oren verliefd, zo schattig en leuk is deze nieuwe viervoeter. Vrienden voor het leven! Of toch niet? Is het toch niet die match made in heaven? Helaas zie ik op de dag van vandaag nog regelmatig honden op marktplaats verschijnen of in een asiel terecht komen. Maar hoe zorg je er nu voor dat je zeker weet wat je in huis haalt en jullie echt vrienden voor het leven kunnen zijn?

 

Honden in verschillende soorten en maten

Een hond is veel meer dan alleen mooi, lief en schattig. Een hond heeft een uiterlijk of raseigenschappen die wel of niet bij je passen. Vaak hoor ik om mij heen dat mensen voor een bepaald ras kiezen, omdat zij deze ‘mooi’ vinden. Hartstikke leuk om een mooie hond te hebben; het pronken op social media en op straat kan beginnen! Maar ben jij nog steeds zo trots op jouw hond als hij mensen omver springt, weg loopt, iedereen onder kwijlt of blaft en gromt naar voorbijgangers? Of er onverzorgd uitziet omdat je geen tijd of geen zin hebt om zijn vacht bij te houden. Nee? Ik ga je helpen bij het maken van de juiste keuze, zodat jij wél trots en verliefd kunt blijven op jouw hond!

 

Waarom wil ik een hond?

MoVi Academy online hondenschoolOm te beginnen is het goed om stil te staan bij waarom je een hond in huis haalt. Wil je een maatje waar je af en toe mee kunt knuffelen, dan is het goed om op zoek te gaan naar een ras die aanhankelijk is en graag knuffelt. De grootte van een hond speelt hierbij ook een rol. Hoeveel tijd heb jij voor een hond? Er zijn nu eenmaal honden die geen genoegen nemen met een rondje door de wijk en het ene ras kan beter tegen alleen zijn dan het andere. Heb jij een terrein die bewaakt dient te worden, dan is het goed om voor een hond te kiezen die niet wegrent bij het minste en geringste geluid en onder de tafel duikt bij wijze van spreken.

Zo zijn er een tal van redenen te bedenken waarom een hond wel of niet bij je past. Bedenk je dus, wat verwacht ik van een hond. Hoeveel tijd wil ik hierin investeren en past een hond dan ook wel echt bij mij? Wat zeker ook belangrijk is om mee te nemen in je keuze zijn de financiën. Een hond aanschaffen kost geld, maar daarmee ben je er niet. Denk ook aan de spullen die je nodig hebt, voeding en eventuele dierenartskosten die ooit hoog op kunnen lopen.

 

Wil ik een kersverse puppy of toch adopteren?

Een tweede belangrijke afweging is, ga ik voor een puppy of haal ik een volwassen dier in huis? Puppy’s zijn enorm schattig en deze sluit je vaak direct in je hart! Ze zijn heel schattig en ongecontroleerd. Vooral dit laatste is schattig, maar kan ook heel vervelend zijn. Puppy’s kunnen net als kleine kinderen ooit het bloed onder je nagels vandaan halen. Ze zijn nog onervaren op deze wereld en moeten alles nog leren. Er zal dus ook regelmatig een plasje of poepje in je huis te vinden zijn en ja, vaak op de plaatsen wMoVi Academy online hondenschoolaar je ze absoluut niet wilt, zoals dat gloednieuwe vloerkleed dat je laatst hebt gekocht. Of je loopt door je huis en je hebt ineens een puppy aan je broekspijp hangen. Zie je het al voor je?

En dan heb je rust en reinheid. Slapen? Wat is dat? Kun je dat eten? Want ‘jaaa..’ puppy’s willen alles opeten, sokken, poetsdoeken, kabels, niets is meer veilig in huis. Puppy’s zijn erg nieuwsgierig en rust pakken is iets wat ze niet gauw uit zichzelf zullen doen, ook dit moeten ze leren. Wist jij dat een puppy 18 tot 20 uur slaap per dag nodig heeft? Je zult denken zoveel slaap!? Dan heb ik toch tijd genoeg? Nope, helaas niet. Ze gaan de longen goed trainen, want blaffen en piepen is wat ze vooral zullen doen, wanneer ze eigenlijk zouden moeten slapen.

 

Wil je liever volwassen?

Dan kun je ook nog kiezen voor een volwassen oftewel geadopteerde hond. Zij zijn al volgroeid, volwassen, zij kunnen dus alles al! Ik hoef ze niets meer te leren. Ja dat kan, maar in de meeste situaties is dit niet het geval. Helaas blijkt uit ervaring dat honden vaak niet voor niets ter adoptie worden afgestaan. Zij hebben al een verleden achter de rug of zijn zelfs getraumatiseerd. Ze zullen moeten wennen aan hun nieuwe situatie, nieuwe gezin en nieuwe omgeving. Sommige honden hebben lang in een kennel gezeten of hebben geen opvoeding gehad.

Het kan dus zijn dat je een volwassen hond net zo veel moet leren als een puppy, maar daarnaast ook dingen ‘af’ zult moeten leren, wat wederom erg veel tijd kost. Deze honden kunnen erg angstig zijn, wat vaak gepaard gaat met gedragsproblemen. Wist jij dat honden die uitvallen naar andere mensen of honden, dit vaak doen uit angst en niet uit agressie? Werk aan de winkel dus!

Je ziet dus dat welke keuze je ook maakt, tijd investeren in een hond noodzakelijk is. Bedenk dus goed of je die tijd ook daadwerkelijk hebt. Weet je het nog niet helemaal zeker? Lees dan deze 30 tips bij aanschaf van een hond. Zo kun je extra goed voorbereid gaan kiezen welke hond het beste bij je past. Want de keuze gaat natuurlijk verder dan ‘volwassen of pup’, kijk maar.

 

Oké, ik heb een keuze gemaakt, maar welk ras kies ik nu?

Wanneer je voor jezelf hebt bepaald of je voor een puppy of een geadopteerde hond gaat, dan sta je voor de volgende lastige keuze. Welk ras past goed bij mij? Er bestaan ontzettend veel verschillende soorten rassen en naast deze rassen zijn er ook nog kruisingen. Deze rassen hebben alle hun eigen karaktereigenschappen en uiterlijke kenmerken zoals ik eerder al omschreef. Er zijn op internet een tal van testen om erachter te komen welke hond bij je past, dat is één van de manieren.

Daarnaast heb je als het goed is al nagedacht over waaróm jij een hond wilt. Wil jij een hond om een sport te doen? Zoek op internet naar honden om mee te sporten. Wil je jagen, ga op zoek naar jachthonden. Heb je een hond gevonden die voor jou geschikt lijkt, door eigen onderzoek of doormiddel van een test, verdiep je meer in het ras en wat er allemaal bij komt kijken. Lees op internet, maak een afspraak bij een kennel, zoek mensen die ervaring hebben met dit ras etc. Vaak worden er ook hondenshows of dagen georganiseerd waar je eventueel langs kunt gaan en in contact kunt komen met de hondeneigenaren.

 

Eindelijk! Ik weet welk ras ik wil! Maar waar haal ik nu een hond?

Allereerst is het goed te bedenken of je een hond wilt met stamboom of niet. Wanneer je een stamboom hebt, is er meer bekend over de (werk)lijnen van een hond en genetische gezondheidskwalen. Bij honden met een stamboom zouden we ervan uit mogen gaan dat deze met zorg gefokt worden, volgens de richtlijnen. Echter is dit nog niet altijd een zekerheid, dus eigen onderzoek is altijd verstandig. Hond zonder stamboom? Dat kan ook. Let wel; er zijn veel broodfokkers in omloop wat inhoudt dat honden niet gefokt worden volgens de richtlijnen, waarbij honden in te kleine hokken verblijven, een teefje te vaak een nestje krijgt, een teefje gedekt kan zijn door “haar familie” wat ziektes met zich mee kan brengen, etc.MoVi Academy online hondenschool

Heb je de keuze gemaakt om een hond te adopteren, bedenk dan goed waar jij een hond wilt adopteren. Van sommige honden is achtergrondinformatie bekend, van andere niet. Je kunt een hond adopteren bij mensen thuis, via een stichting of asiel of via het buitenland. Verschillende zaken waar je ook goed over na moet denken bij het adopteren van een hond.

Ik zou zeggen heel veel plezier en succes met het maken van je keuze!

Lieve groetjes Amber