Met de winterspecials van MoVi Academy komen jij en je hond de lockdown deze winter wel door. We geven jullie drie weken lang de beste tips en inspiratie voor heerlijk Nederlands winterplezier in en rondom huis en een mooie start van het nieuwe jaar. Met fijne voornemens en een nieuw begin waar wenselijk, misschien zelfs met kwispelend nieuw leven in huis? Zo hebben jullie de feestdagen nog nooit gevierd!

 

Vrolijk voornemen

Heb je goede voornemens voor dit jaar? Of begin je iedere dag met bewuste intenties, ongeacht het seizoen? Misschien heb je wel gezamenlijke wensen, verheugingen of afspraken, voor alle goeds voor ieder van je huisgenoten, inclusief de (toekomstige) hond. Een extra goed begin voor je viervoeter schuilt in bewust willen handelen, kennis en flexibiliteit. En daar kun je direct mee beginnen door lekker samen te genieten van de voordelen van het winterseizoen.

 

1. Bewust willen handelen

Ten eerste doet een beetje extra liefdevolle aandacht zowel mens als dier goed. Soms is het nodig om je dat weer even actief te realiseren en nieuwjaar is daar voor velen een uitgelezen moment voor. Door bewust te willen handelen zie je helderder wat je zelf nodig hebt en wat een ander graag wil. Je kunt je dan effectiever en met meer gemak aanpassen waar nodig en richten op het gewenste. Goede voornemens zijn dan eigengemaakt voordat je het weet.

 

Trouwe vriend

Heb je een hond? Vraag jezelf dan eens af wat zijn jaar top zou maken. Je hoeft echt geen acrobatentrucs uit te halen, de vraag alleen al geeft je wellicht fijne ideeën van hoe het jaar samen vrolijk in te gaan. Maak het ook kleiner: wat heeft jouw beestje nodig voor een winter zonder dip en een kwispelende start van het jaar?

 

Gezinsuitbreiding

Is de aanschaf van een hond een van jouw nieuwjaarswensen? Kies dan bewust met welke hond je jouw huishouden uitbreidt. Waar word je blij van? Van welke hond verwacht je dat die andersom net zo gelukkig is in jouw huishouden? Je hoeft geen boekwerk te maken van je voorbereiding, door even stil te staan bij jouw hondenwens en tips bij aanschaf door te nemen, help je jezelf en jouw toekomstige dierenvriend al enorm. En heb je de keuze gemaakt, verwelkom je hond dan met een fijne start door ook meteen in te spelen op het seizoen.

 

plaatje bij Nederlands klimaat

Foto door Guilherme Rossi

2. Kennis: Nederlands winterweer

Nederlandse winters zijn niet meer wat ze twintig of veertig jaar geleden waren. Een dik pak sneeuw en perioden van aan een stuk door vriezen zijn al een poos geleden. Ons gematigde zeeklimaat laat zich met name in de winters goed zien; die zijn mild, zonder noemenswaardige uitschieters naar de koude die we eigenlijk wel met winterweer associëren. Nederlandse winterwandelingen betreffen dan ook niet zozeer het struinen door een wit landschap of schaatsen op gladde wegen en velden, maar eerder het lopen onder een grijze sluier en het vangen van bijna zwoele winden.

Soms lijkt het misschien alsof winterse neerslag bijna voortdurend boven onze hoofden hangt en bij het vallen vergeet welk seizoen het is, door als regen naar beneden te komen. Maar hoewel grijze wolken geregeld onze blauwe luchten sieren, is Nederland toch niet zo’n regenland als velen denken. Gemiddeld genomen is het namelijk maar liefst 93% van het jaar droog. De 7% regentijd die overblijft laat zich alleen wat moeilijk voorspellen en daarom haal je toch gemakkelijk een nat pak in ons kikkerlandje.

 

3. Flexibiliteit voor jou en je hond

Door jouw goede, bewuste intenties te combineren met kennis, vergroot je al jouw aanpassingsvermogen en doelgericht vertrouwen. Je wordt er flexibel van en dat maakt jouw hond ook wendbaarder. Winters hondenweer kan erg lekker wandelweer zijn als je goed bent voorbereid. Met regenlaarzen, paraplu, windjack of muts en de zon in je bol, is een onverwachte bui zelfs een feest. Vind je niet?

 

De beste hond voor Nederlands klimaat

Alles tezamen hoef je er dus niet bang voor te zijn dat jouw hond of de hond waarnaar je voorkeur uitgaat, ongeschikt is voor Nederlands klimaat. Omdat je met aandachtige zorg, kennis en wendbaarheid op alle winterse voor- en nadelen voor jouw viervoeter kunt inspelen én omdat de beste hond voor Nederlands klimaat ook gewoonweg niet bestaat – tenzij je het graag bij een robothond of pluchen viervoeter houdt, aldus Amber. Maak dus van jouw hond de beste hond voor Nederlands klimaat door hem met frisse zin een optimale start van het jaar te bezorgen. De beste wensen!

 

Zoals velen van jullie vast al wel weten, loopt Kono lekker los waar de omstandigheden dat toelaten. Dat gaat van alle kanten goed en fijn: we vertrouwen elkaar en hebben respect voor ons beider gewoonten en grenzen, uiteraard ook met betrekking tot het buitenplezier van anderen. Kono en ik raken elkaar in de regel niet uit het oog en lopen onze rondes ontspannen en graag, zulk wandelgenot gun ik iedereen. Het zal je daarom wellicht net zo hard verrassen als het mij deed, dat ook ik op een goede, maar regenachtige dag op zoek was naar mijn plots kwijtgeraakte hond. Niet helemaal op mijn gemak besloot ik toch met vertrouwen in het oriënterend vermogen van Kono de bekende route naar huis terug te lopen. Daarbij hield ik mijn ogen ondanks de steeds harder vallende regen goed open. Waar was Kono naartoe gegaan? Ik merkte dat de verbazing me een beetje bezorgd maakte, de aanleiding van Kono's verdwijning was me namelijk echt ontgaan. Toen ik aardig doorweekt de bebouwde kom weer binnenwandelde, viel alles ineens op zijn plek. Onder de eerste beste carport stond me namelijk een geheel ongeschonden en vooral droge Kono op te wachten. Die had het hondenweer niet afgewacht! De bui was inmiddels overgegaan in amper noemenswaardig miezeren en nadat ik de verre buur verontschuldigend gedag had gezwaaid liep Kono dan ook zonder tegenstribbelen met me mee. Tegenwoordig weet ik me gewaarschuwd op onheilspellend grijze dagen, maar gelukkig is het bij die ene keer gebleven.

 

Hoe beleven jij en je hond deze winter? Laat het ons weten in een reactie onder deze blog. En wil je nog meer winterse inspiratie? Volg MoVi Academy dan via Facebook, Instagram en TikTok of surf direct naar onze website. Tijdens de winterspecial-weken verschijnt hier iedere woensdag en zondag een nieuwe blog vol feestelijkheid en tips voor een sfeervolle tijd. We halen alles uit de kast voor een feestmaand die jij en je hond nooit meer vergeten.

 

Pas goed op elkaar en maak er een mooie tijd van. Fijne dagen!