Je staat in een park, omringt door speels dartelende honden. In je hand heb je de riem van jouw eigen trouwe viervoeter. Je voelt de spanning door je lichaam gieren, terwijl je je afvraagt hoe je de situatie het beste kunt aanpakken. Moet je je hond strak aan de lijn houden en krampachtig de controle proberen te behouden? Of kun je vertrouwen op je intuïtie en een liefdevolle begeleiding geven aan je hond met duidelijke grenzen? Is leiderschap een noodzakelijke skill in de opvoeding van je hond? 

Eerder schreef ik al een blog over leiderschap en lijderschap. Lees zeker eerst die blog, voordat je verder gaat met het lezen van deze blog. Intuïtie is een innerlijk gevoel, een vorm van direct weten zonder dat er expliciete redenering of bewijs aan te pas komt. Het gaat voorbij logica en is gebaseerd op innerlijke wijsheid en ervaring. Intuïtie stelt ons in staat om snel beslissingen te nemen, situaties aan te voelen en verborgen betekenissen te begrijpen. Het is als een innerlijke stem die ons leidt en ons helpt bij het maken van keuzes, ook in de relatie met onze honden. Het is een krachtig instrument dat ons kan helpen om onszelf en onze honden beter te begrijpen en te verbinden. 

Intuïtief leiderschap; wat het voor mij is

Soms lijkt het alsof mijn intuïtie in strijd is met de conventionele wijsheid of de regels die anderen me opleggen, maar ik heb geleerd om te vertrouwen opHond met baasje mijn innerlijke stem, op mijn eigen gevoel en inzichten. Want mijn intuïtie is gebaseerd op de unieke relatie die ik met mijn hond(en) en cursisten heb opgebouwd. Natuurlijk betekent dit niet dat ik blindelings op mijn intuïtie kan vertrouwen zonder enige kennis of begeleiding. Ik heb naast mijn intuïtie een basis van kennis over hondenemotie, opvoeding, gedrag, trainingstechnieken en communicatiemethoden. Ik gebruik deze kennis als een hulpmiddel om mijn intuïtie te ondersteunen. 

Intuïtief leiderschap is voor mij het instinctief aanvoelen van wat mijn hond nodig heeft en daarop inspelen. Het is het begrijpen van zijn lichaamstaal, behoeften en emoties zonder woorden. Het betekent dat ik vertrouw op mijn innerlijke kompas om liefdevol grenzen te stellen, consistent ben en respectvolle communicatie bevorder. Het is het creëren van een veilige omgeving waarin mijn hond kan gedijen en groeien. Door intuïtief leiderschap kan ik de diepere verbinding met mijn hond versterken en samen een sterk team vormen.  

Instinctief aanvoelen, kan ik dat?

Terugkijkend naar de oermens, whatever dat ook betekent, vermoed ik dat we een mégasterk instinct hebben gehad. Tegenwoordig geldt eerder het volgende: Hoewel iedereen in zekere mate intuïtie heeft, kan het vermogen om dingen instinctief aan te voelen variëren van persoon tot persoon. Sommige mensen hebben van nature een sterker ontwikkeld intuïtief vermogen, terwijl anderen er meer moeite mee kunnen hebben. Het goede nieuws is dat intuïtie ook kan worden ontwikkeld en versterkt door bewustzijn, oefening en ervaring. Door meer aandacht te besteden aan onze innerlijke stem, onze zintuigen te scherpen en open te staan voor de signalen van onze hond, kunnen we onze intuïtie verder ontwikkelen en een diepere verbinding met onze viervoeter tot stand brengen. Het vergt oefening en geduld, maar het is zeker mogelijk voor iedereen om intuïtief leiderschap te ontwikkelen. 

7 praktische tips hoe je intuïtief leiderschap toe kan passen

1. Maak bewuste keuzes: Neem de tijd om na te denken over hoe je wilt reageren op het gedrag van je hond. Kies voor een liefdevolle en geduldige benadering in plaats van impulsief en emotioneel te handelen
2. Let op lichaamstaal: Let goed op de lichaamstaal van je hond. Merk subtiele signalen op, zoals oren die naar achteren gaan, een gespannen lichaamshouding of het likken van de lippen. Dit geeft aan hoe je hond zich voelt en helpt je om te reageren op wat de hond nodig heeft.
3. Gebruik positieve versterking: Beloon gewenst gedrag van je hond. Dit nodigt uit tot het laten zien van meer goed gedrag en versterkt de band tussen jullie. Wie is er niet dol op complimentjes?

Wandelen met je hond in het bos

4. Zorg goed voor jezelf: Een belangrijk aspect van intuïtief leiderschap is zelfzorg. Zorg goed voor je eigen fysieke en emotionele welzijn, zodat je in staat bent om op een rustige en doordachte manier met je hond om te gaan. Wanneer je voelt dat je op je hond wilt reageren vanuit een hevige emotie of vanuit stress doe dan even niks. Parkeer het even en reageer later, mits de situatie dit natuurlijk toelaat.
5. Vertrouw op je intuïtie: Luister naar dat innerlijke gevoel, dat onderbuikgevoel dat je vertelt wat het beste is voor jouw hond. Het is alsof er een onzichtbare connectie tussen jullie bestaat, waar je op kunt vertrouwen. Laat je niet te veel beïnvloeden door externe meningen, maar volg je eigen wijsheid en ervaring. Ook mijn blogs hier, trek alles in twijfel. Ik geloof namelijk stellig dat jij daar een wijzer mens van wordt en indirect help je daar je hond mee.
6. Neem de tijd om te observeren: Neem eens een moment om aandachtig naar je hond te kijken. Observeer zijn subtiele signalen, zoals die kleine twinkeling in zijn ogen, de manier waarop zijn oren bewegen en zijn lichaam zich ontspant of aanspant. Dat is de taal van je hond. Door goed te observeren, leer je zijn voorkeuren, angsten en behoeften kennen, zodat je daarop kunt inspelen en hem beter kunt begrijpen.
7. Bouw aan een sterke band: Creëer bijzondere momenten van verbinding met je hond. Ga samen op avontuur in het bos, speel een spelletje bal in de tuin of knuffel gewoon samen op de bank. Deze quality time versterkt de band tussen jullie en bouwt vertrouwen op. Jullie zijn een team voor het leven en je steunt elkaar door dik en dun.

Uitdagingen en valkuilen bij intuïtief leiderschap

Natuurlijk heeft ook intuïtief leiderschap, net als iedere andere methode/vorm wat zaken om rekening mee te houden. Je kunt bijvoorbeeld overweldigd raken door je emoties. Soms kunnen intense emoties zoals frustratie, angst of boosheid onze intuïtie vertroebelen. Het is belangrijk om te erkennen en te begrijpen dat deze emoties normaal zijn, maar probeer ze niet de overhand te laten nemen. Neem even afstand, adem diep in en uit, en geef jezelf de ruimte om weer kalm te worden voordat je reageert op het gedrag van je hond (altijd een goed idee trouwens). 

puppy, jij en je hond

In het ontdekken van een nieuwe opvoedingsvorm van je hond kan je gaan twijfelen aan jezelf. Dat is echt heel normaal om af en toe te hebben. Je kan bijvoorbeeld twijfelen of jouw intuïtieve beslissing nu echte de juiste is voor jou en je hond. Onthoud dat je aan het oefenen bent en zolang je jezelf en je hond geen kwaad doet, ben ik van mening dat je alle kennis en ervaring in je rugzak hebt om met je hond die unieke band op te bouwen waar je zo naar verlangt. Vertrouw op jezelf en wees niet te streng voor jezelf als dingen niet perfect gaan. Leer van elke situatie en pas je aan waar nodig. 

Soms (en meer dan eens) kan je te maken gaan krijgen met de kritiek en mening van anderen op jouw nieuwe en intuïtieve aanpak. Mensen gaan je proberen te ontmoedigen en soms zelfs proberen te overtuigen van meer traditionele methoden. Dit is super logisch, want mensen willen liever niet dat jij ontwikkelt en verandert. Deze mensen passen namelijk in jouw leven in de vorm zoals jij nu hebt en als jij verandert, komt dit op losse schroeven te staan. Dat is spannend voor je omgeving. Mocht je maken krijgen met kritiek of meningen van anderen, viel en begrijp dan dat dit hun liefdestaal is om jou in hun leven te houden. Het dient jou niet. Je mag ze bedanken en ondertussen je eigen koers volgen. 

Intuïtief leiderschap vereist geduld en consistentie. Soms kan het verleidelijk zijn om snel resultaat te willen zien of om toe te geven aan ongewenst gedrag van je hond. Maar het is belangrijk om consequent te blijven en geduldig te zijn in het opbouwen van gewenst gedrag. Herinner jezelf eraan dat dit een proces is en dat elke stap telt. Vier de kleine overwinningen! 

Terwijl je daar in het park staat, omringt door speelse honden, voel je de spanning door je lichaam gieren, maar in plaats van krampachtig de controle te willen behouden, kun je kiezen voor intuïtief leiderschap. Vertrouw op je innerlijke stem en bekijk de lichaamstaal van je hond. Jij weet precies wat er nodig is. De ene keer zal je een hondenvriendje zijn waar je hond even lekker mee kan ravotten en de andere keer kies je ervoor je hond aangelijnd bij jou te laten. Geef liefdevolle, ontspannen begeleiding aan je hond. Samen kunnen jullie een sterk team vormen, gebaseerd op begrip, respect en vertrouwen. Het pad van intuïtief leiderschap is niet altijd gemakkelijk, maar door bewuste keuzes te maken, leer je een diepere verbinding met je hond te maken. Volg je intuïtieve kompas en  beleef samen met je trouwe viervoeter de mooiste avonturen. 

Ik wens je de fijnste avonturen met je hond!
Lieve groetjes Amber