‘Bobieeeeee hierrrrrrr!!! Bobbie kom voor. Bobbie kom op nou! KOOOM VOOORRR’, klinkt het uit het bos. Bij het naderen zie ik een Cocker Spaniël druk met zijn neus over de grond door de bossen een spoor volgen. De man die erbij staat heeft rood aangelopen wangen en staat zijn longen uit zijn lijf te schreeuwen tot het moment dat hij mij ziet. ‘Boob….” En hij ziet mij. Direct begint hij zich te verontschuldigen.

Dit doet hij anders nooit…

“Ja Bobbie heeft een loops teef in de neus en dan kan ik roepen wat ik wil, maar dan komt hij niet. Normaal komt hij direct. We hebben alle cursussen gevolgd, puppycursus, basiscursus en…. ”, vertelt de man. ‘Aha’ antwoord ik met een vriendelijke lach en vervolg mijn route.

Deze Bobbie was alles aan het doen behalve achter een loopse teef aan het gaan. Wat ik zag gebeuren was dat Bobbie alle wild weggetjes met de neus aan de grond aan het ontdekken was. Wat me vooral opviel en waar ik het ook mee te doen had, was de plaatsvervangende schaamte van deze man. Zijn hele houding veranderen toen hij mij zag aan komen lopen. Zijn verontschuldigingen en woorden maakte dat mijn beeld bevestigd werd.

jachthond

Schamen voor je hond

Deze man schaamde zich de ogen uit de kop.

Als die bij iemand niet hoeft is het natuurlijk bij mij. En had ik deze man kunnen helpen? Praktisch op dit moment, op dit punt niet. Hem inzichten geven, dat wel! Heb ik daar altijd zin in? Helaas. Soms denken mensen dat als je hondenprofessional bent dat je altijd alles ziet bij alles en iedereen. De kunst is juist 1000% aanwezig zie zijn voor mijn cursisten en degene die geen hulp vragen te kunnen parkeren. Anders kan ik niet eens meer een ontspannen wandeling maken. Ik sluit me er een soort van voor af. Of ik moet het echt mishandelen vinden, dan ren ik erop af :P. Ja echt dit doe ik!

Terug naar dat gevoel schaamte. Want waar schaam je je dan werkelijk voor he? Is het schaamte voor de falende opvoeding van jouw hond? Is het schaamte omdat jouw hond niet luistert? Je bent verantwoordelijk voor je hond en je hebt gekozen voor je hond (vermoedelijk. Jouw hond heeft natuurlijk ook zijn eigen genen pakketje en eerdere leerervaringen. Wij zijn natuurlijk niet voor alles verantwoordelijk. Soms doen honden eigengereid dingen. Dat maakt dat we van ze houden en ze zo nu en dan achter het behang kunnen plakken.

Herken je dat, dat je je wel eens schaamt voor je hond? Je staat te roepen in het bos en je hond je nog niet de middelvinger geeft. Ik herken dit gevoel voor schaamte absoluut. Door onder andere dit schaamtegevoel ging er bij een vlammetje aan bij mij op het moment dat Kono zo’n 9 maanden was. Ik stond netjes te oefenen met mijn “hier” kom oefening van de hondenschool en het “leuker zijn dan de rest van de wereld” en op dat moment loopt er achter mij door een mevrouw met een herder. Kono rent op mij af en mij voorbij. Zo naar die mevrouw en herder. Op dat moment besloot ik, dit gebeurd mij nooit meer.

schamende man

98% van de tijd liep Kono los

Thuis gekomen ben ik gaan googelen en wat denk je? Ik kwam terecht op de Perfect Recall en heb mezelf ingeschreven voor Perfect Recall trainer. Zo ben ik alle oefeningen en spellen gaan doorlopen met Kono en hebben wij een hele nieuwe manier van samenleven ontwikkeld. Sterker nog, Kono heeft uiteindelijk 98% van de tijd losgelopen en nooit meer iemand ongewild benadert. Het is zoooooo’n eye-opener geweest.

Perfect Recall voor je hond?

Lang verhaal kort, ik heb jaren op de hondenschool niks anders dan Perfect Recall lessen gegeven. En na honderden mensen en honden geholpen te hebben ben ik video’s op gaan nemen. Video’s over de Perfect Recall en hoe je deze aanleert aan je hond. Dit kwam mede door aanvragen door het hele land. Zodoende is mijn online Perfect Recall cursus geboren.

Ben jij het beu om de longen uit je lijf te schreeuwen naar je hond?

Wil jij afrekenen met het schaamtegevoel wat je ervaart wanneer je je hond roept en deze niet komt? Kijk dan eens of de Perfect Recal cursus iets voor jou is!