Je loopt je de rambam met je hond. Zo’n 4 – 5 keer per dag maak je een grote ronde met hem en nóg piept je hond voortdurend. De continue onrust die je hond laat zien drijft je tot waanzin. Zit je net op de bank, komt hij weer aan met een speeltje. En ga je daar niet op in, sloopt hij alles wat los en vast zit. Of misschien wordt jouw hond juist helemaal niet vrolijk van een wandeling en moet je hem op je knieën smeken mee te gaan. Hoe weet je nu of je hond voldoende beweging krijgt, of misschien juist teveel wandelt? Ik neem je graag mee in mijn visie hierop. 

Wandelen, de oplossing bij ongewenst hondengedrag?

Gemiddeld wandel ik zo’n 15 uur per week met cursisten en honden. Wat ik veel zie gebeuren (vanuit de beste bedoelingen), is dat baasjes vaak en kort wandelen met de hond, soms wel 4 tot 5 keer per dag even naar buiten. Ik vermoed dat het komt vanuit een behoefte van de mens, om de hond een soort van te laten ‘luchten’. Wat ik heel logisch te begrijpen vindt. Echter als we gaan kijken naar prikkelverwerking en een stukje hormonen, is dit heel onlogisch om te doen. Zeker wanneer je te maken hebt met een reactieve hond wil je niet 4 tot 5 keer per dag buiten staan.
Met het wandelen van de hond word vaak gedacht aan lichamelijke activiteit. De impact van de wandeling op het mentale vlak wordt vaak niet aan gedacht. Wat er gebeurt als je 4 tot 5 keer per dag KORT gaat wandelen, is dat je hond zowel lichamelijk als mentaal ‘aangezet’ wordt. En fysiek niet moe genoeg is om bij thuiskomst weer te gaan rusten.
Vroeger werd vaak gedacht dat de oplossing van ‘goed gedrag in huis’, afhankelijk was van je hond flink laten rennen en het aantal kilometers dat je wandelt. Maar is dat echt zo? Hoeveel jouw hond moet bewegen is van verschillende factoren afhankelijk, waaronder het ras, de leeftijd en de individuele behoeften van je hond. Want wist je dat voor sommige honden 1 of 2 keer per dag een lange wandeling vaak meer aansluit bij hun behoefte?

Op pad met je hond

 

Het is een veel voorkomende misvatting

Jij hebt zojuist een halve Marathon gelopen, met pijn en moeite kom je over de finish. Je kunt niet meer, elk steentje onder je poot voel je, iedere hond die jou voor de voeten loopt kun je wel wat doen maar je houd je in, je bent kapot. Je komt thuis en ploft neer. Maar juist nu komt alles wat je onderweg bent tegengekomen als een film nog eens voorbij. Je voelt een enorme sensatie in je lijf, waardoor je je rust niet kunt vinden. Had ik een halve Marathon moeten lopen? Kun je je dan afvragen. Misschien herken je dat van jezelf? Wanneer ik me ‘s avonds helemaal uitleef in de sportschool, kan ik ook niet direct slapen. Ik ben dan fysiek wel uitgeput, maar mentaal sta ik dan nog helemaal ‘aan’.

En als jij deze blog leest, heb je vast al eens het advies gekregen, je hond lekker veel te laten bewegen. ‘Daarvan wordt hij lekker moe van en dus in huis veel rustiger!’ Was het maar zo eenvoudig, het is een veelvoorkomende misvatting. Kan teveel aan lichaamsbeweging leiden tot fysieke en mentale overbelasting? Wat op zijn tijd weer kan leiden tot overprikkeling bij je hond.

Hoe meer je loopt, hoe meer je zult gaan lopen

Veel mensen beseffen niet dat als je steeds meer kilometers loopt, moet je steeds meer lopen om je hond op hetzelfde niveau van vermoeidheid te krijgen. Want ook jouw hond bouwt conditie op.

Voorbeeld:

‘Wanneer jij nu 2 keer per dag een uur wandelt en jouw hond is 80% moe. Als je dit week in week uit blijft doen en de prikkels op de wandeling blijven enigszins hetzelfde. Zal jouw hond na een aantal weken met 2 keer per dag een uur wandelen conditie erbij gekregen hebben en mogelijk 60% zich moe voelen. Wil je de 80% vermoeidheid bij je hond hebben? Dan zal je 4x per dag een uur moeten gaan lopen, of 2 keer per dag 2 uur. Wetende dat met een aantal weken je dit weer maal 2 zal moeten doen. Dit is geen duurzaam plan.’

Het gaat niet om vermoeidheid om je hond rustig, ontspannen en welgemanierd in huis te hebben. Het gaat om voldaanheid

Balans: noodzakelijk goed of een modeverschijnsel?

Naast overprikkeling kan je hond ook onderprikkeld zijn. Dit gebeurd wanneer jouw hond op de wandeling heel veel visuele prikkels tot zich krijgt, maar fysiek niet voldoende wordt uitgedaagd. Het is dus goed om een balans te vinden in lichamelijke uitdaging en mentale uitdaging om te voorkomen dat je hond over- of onderprikkeld raakt. Een overprikkelde hond kan thuis onrustig gedrag vertonen omdat hij niet voldoende rust kan pakken om te herstellen. Maar wanneer je hond onderprikkeld is, zowel mentaal als fysiek, kan dit ook leiden tot ongewenst gedrag en stress bij je hond. In mijn online cursus Jij & Je Hond leer ik je alles over een goede balans tussen onder- en overprikkeling. LINK

Een luie Border Collie of een spring in het veld Bulldog

Iedere hond is anders, ja je hond heeft bepaalde raseigenschappen. Een Border Collie is een echte drijver en een Bulldog is vaak wat rustiger. Dit geeft ons vooraf al een bepaalde verwachting van wat de hond nodig heeft ten aanzien van beweging. Maar dan nog heeft jouw hond ook zijn eigen DNA pakketje. Sommige rassen zijn van nature actiever en hebben meer beweging nodig dan andere rassen. Maar vergeet niet dat zelfs binnen dezelfde rasgroep grote individuele verschillen bestaan. Je hond als individu behandelen in plaats van als ras de ‘Border Collie’ gaat je helpen zijn behoeften goed te leren begrijpen.

Hoe ik het doe
Het praktische bewijs is het grote verschil tussen Kono en Izzy. Beide Ridgebacks, beide compleet anders. Mijn Ridgeback reu Kono was heel rustig en ‘layed back’, hij had aan 1 lange wandeling van 1,5 tot 2 uur in de ochtend voldoende om de rest van de dag ontspannen met mij samen te leven. Of dit dan in de wijk was of in de bossen, was beide prima voor hem. Op dit moment leef ik samen met Kono’s nichtje: een Ridgeback teefje met de naam Izzy. Ten tijde van het schrijven van deze blog woont ze 1,5 jaar bij me. Zij heeft een bonk energie en daarmee het echt nodig om vrij te kunnen rennen, anders wordt ze helemaal ‘loco’ in huis en klimt ze tegen de muren omhoog. Met haar ga ik bewust de natuur in waar ze haar energie lekker kwijt kan. Met alleen de ochtend activiteit redt zij het niet. Dus ook in de late middag, vroege avond, zijn wij te vinden op een plek waar we samen kunnen ravotten. Dit betekent dat Izzy en ik twee keer per dag 1 tot 1,5 uur op pad zijn.

Hoe herken je of je hond een goede wandeling heeft gehad?

 

3 tips voor een fijne wandeling

  • Laat je hond de route (deels) bepalen, zodat hij kan aangeven waar hij wil lopen, welke route en hoe lang
  • Let op de signalen na de wandeling. Is je hond rustig en tevreden? Of onrustig en gespannen?
  • Zorg voor regelmaat en consistentie in de wandelingen om je hond houvast te bieden in deze toch al onvoorspelbare wereld voor de hond. Zodat je hond bijvoorbeeld weet: in de ochtend en in de avond ga ik wandelen ‘no matter what’

Het komt erop neer dat er geen pasklaar antwoord is op de vraag of je hond genoeg beweging krijgt (helaas is dit met heel veel zaken zo, rondom hondenopvoeding en hondengedrag). Kijk naar de signalen die je hond je geeft, die vertellen je alles. Jouw hond communiceert de hele dag met jou, het is aan jou wat je ermee doet. Mocht deze blog je aan het twijfelen gebracht hebben, voel je van harte welkom om je bewegingsvraag over je hond aan mij te stellen. Ik denk graag met je mee.

Wandel ze!

Lieve groetjes Amber