Deze vraag verscheen afgelopen week meerdere keren in mijn mailbox. De uitgelezen kans om dit eens wat nader te onderzoeken. “Moet je hond los kunnen lopen?” is een vraag die ik vanuit het oogpunt van de eigenaar en vanuit de hond dien te belichten om zo tot een volledig antwoord te kunnen komen. Voor mij persoonlijk is het antwoord: mijn ultieme gevoel van met een hond samenleven is in de natuur los wandelen en samen de onbezonnen vrijheid ervaren. Dus de honden die met mij samenleven ga ik zo mee aan de slag dat zij los kunnen lopen. Enerzijds vind ik het fantastisch om dit samen te bereiken en te genieten van het leerproces. Anderzijds is dat mijn idee van een hond hebben. Hoe dit voor jou is, mag je zelf bepalen en met deze blog help ik je mee erover na te denken.

 

You, yourself and yourselves

Wat wil jij? Dat is echt het aller allerbelangrijkste! Net zoals ik hierboven durf te stellen dat het voor echt een belangrijke ervaring is van het hebben van een hond, hoeft het voor jou helemaal niet zo belangrijk te zijn.

 

Om je te helpen geef ik je vier antwoord keuzes:

  1. Jaaaa ik wil dat mijn hond los kan lopen!
  2. Nee hoor dat wil ik zeker niet
  3. Nee nu niet. Maar misschien met oefening wel?
  4. Mijn hond nu kan het helaas niet

 

Voor antwoorden 1,3,4 zou mijn antwoord op de vraag ‘moet je hond los kunnen lopen?’ zijn: ga onderzoeken of het voor jullie haalbaar is. Give it a try! Met de onlline Perfect Recall cursus word je stapsgewijs meegenomen in de spelletjes hoe je veilig kan gaan oefenen met het loslaten van je hond. Ga ervoor!

 

 

Voor antwoord 2 is het antwoord op de vraag ‘moet je hond los kunnen lopen?’ Heeeeel simpel. Nope. Wat jij vindt het niet belangrijk. Ofwel je moet een hond hebben waarvoor het immens belangrijk is. Dat brengt met op de volgende invalshoek, namelijk die van de hond.

 

Dog, doggie, the doggiest

Wat ik in de praktijk zie zijn verschillende soorten honden. Honden met grote behoefte in hard rennen en gek doen. Ook honden die los van de lijn juist ontzettend spannend vinden. Iedere hond heeft dus zijn eigen behoeften hierin en daar naar leren kijken en luisteren is onwijs belangrijk.

hond aan de lijn

 Alle bovenstaande honden hebben in de kern de behoefte om los te lopen. Loslopen staat gelijk aan vrijheid. Mijns inziens is dat ieder levend wezen zijn grootste goed. Er kunnen zich echter situaties hebben voor gedaan, dat hond 1 meer oké is geworden met aan de lijn lopen, dan los van de lijn lopen. Voor hondtype 2,3,4 is het zalig om aan de slag te gaan met de Perfect Recall! Vooral hond 2 zal je dankbaar zijn! Bij hondtype 3 zal je vooral dankbaarheid zien van andere hondeneigenaren en omstanders.

Wanneer je hond veel behoefte heeft om lekker hard te rennen, in zijn eigen tempo de wereld te verkennen, lekker overal snuffel en graag zelfstandig op pad gaat is het echt aan te raden vandaag nog te starten met de way of life die de Perfect Recall met zich meebrengt. In mijn online Perfect Recall cursus neem ik je mee in deze wereld. En zal hierna de omgang met je hond verbluffend veranderd zijn.

hond ruikt aan bloem

Vragen? Stel ze gerust hieronder.

 

Fijne dag!
Lieve groetjes Amber