Ik hoor het je denken: ‘Mijn hond is veel te oud voor al die fratsen. Ik wil hem niet meer vermoeien met training hoor. Trouwens, ik kán mijn hond toch niets meer aanleren, ook al zou ik het willen.’ Nou, wat mij betreft wel. In deze blog beschrijf ik mijn visie op het trainen van de senior hond.

Gebruik van zintuigen

In de basis kan je elke gezonde hond kan trainen, ongeacht zijn leeftijd. Natuurlijk zijn er wel een aantal zaken die je dan extra in de gaten moet houden. Is het gehoor van je hond nog net zo goed als vroeger? En hoe zit het met zijn zicht? Kan jouw hond jou op grote afstand nog zien staan? Dat zijn twee hele belangrijke gegevens als je graag nieuwe skills wilt trainen met jouw oude hond. Denk aan het aanleren van de Perfect Recall skill bij je oudere hond. Kan dit wel? Misschien zijn het gehoor en het zicht allebei verslechterd. Dit hoeft geen probleem te zijn in het aanleren van de Recall, het vraagt alleen wat creativiteit.

Dove hond en de Recall? Doe niet zo gek, dat kan toch niet!

close up hond, hondentraining, hondengedragOndertussen heb ik vier dove honden mogen begeleiden in het aanleren van de Recall (dit maakt mij zeker geen specialist, maar wel ervaringsdeskundige) en wat me daarin opvalt is dat je echt gradaties hebt in doof zijn. Ik heb met een hond gewerkt die diepe, lage geluiden zeker wel signaleerde. Of hij dit op basis van zijn gehoor deed of op basis van trilling is mij tot op de dag van vandaag een raadsel. Maar hij reageerde bijvoorbeeld keurig op een keer op de grond stampen of een hele lage toon te maken. Een andere hond die echt helemaal doof leek te zijn en geen enkele waarneming van geluid leek te hebben zowel in de hoge tonen als in de lage tonen, hebben we uiteindelijk met een lichtje aan het werk gezet. Met zo’n laserlampje, waarbij je voor de ogen van de hond op de grond kan schijnen. Dat wordt dan het attentiesignaal dat de ogen naar jou moeten voor aandacht. En vanaf die aandacht kan je werken met gebaren. Oh, het is ZO dankbaar om deze honden te hebben mogen helpen met de Recall.

Slechtziende hond en de Perfect Recall, kan dat wel?

Honden die slecht zien, ja, dat is wat betreft de Perfect Recall eigenlijk niet zo’n groot probleem. Aangezien je met de Perfect Recall uitsluitend werkt met een signaal (woord/fluitje/geluid). Je kan dus met een slechtziende hond prima aan de slag met de Perfect Recall. Sterker nog: Must do, als je het mij vraagt, want als je hond slecht ziet komt die nu eenmaal eerder in gevaarlijke situaties dan een hond die zelf situaties kan zien en  inschatten. Jouw slechtziende hond heeft jouw ogen nog meer nodig dan een hond die goed ziet. En de Recall gaat ervoor zorgen dat je jouw slechtziende hond meer vrijheid kan geven en toch veilig kan houden. Cool toch!

Opleving door training

De afgelopen jaren heb ik regelmatig gezien dat oudere honden juist nog erg kunnen genieten van een training ongeacht hun leeftijd. Wel belangrijk te vermelden is dat er vaak wel een voorkeur is voor bepaalde oefeningen. Denk daarbij ook aan lichamelijk ongemak, want voor een oudere hond is dit meer relevant dan bijvoorbeeld bij een puberende hond. Pas de oefeningen en de training aan op het lichamelijk gestel en gezondheid van je hond.
Niet alle oefeningen zijn even leuk, iedereen heeft voorkeur oefeningen. Zo ook je hond. Het is echt zo de moeite waard om te ontdekken wat jouw oudere hond nog wel leuk vindt. De kans is ontzettend groot

dat jouw hond juist opleeft wanneer je de training (weer) met hem oppakt. Die aandacht doet ook jouw senior hond juist alleen maar goed. Het houdt hem bij de tijd en opgewekt in plaats van dat hij alleen maar hele dagen ligt te slapen. Door samen aan de slag te gaan maak je als het ware zijn wereld weer een stukje groter. Sommige Perfect Recall oefeningen lijken misschien te actief voor hem, maar met een beetje creativiteit zijn ze altijd aan te passen aan het tempo en de mogelijkheden van jouw hond. In mijn online Perfect Recall cursus kijk ik graag met je mee naar aanpassingen.

Geschiedenis & leerervaringen

liggende hond, hondentraining, hondengedragDe kans bij een senior hond op negatieve leerervaringen wat betreft het terugroepen is groter dan een pup van 4 maanden. Want door de jaren heen, is er grote kansdat je timing van roepen onhandig is geweest, of dat je je hond altijd hebt aangelijnd nadat je hem riep. Mogelijk heeft je hond een negatieve koppeling gelegd op jouw geroep.Is er dan geen redden meer aan? Zeker wel, maar besef je dan wel dat het aanleren van nieuw skills wat meer tijd kost. Patronen die door de jaren heen zijn ingesleten, kosten tijd en energie om te veranderen. Wil je tijd en energie erin stoppen, denk aan 5 minuten per dag, gedurende 6 dagen per week. Weet ik zeker dat jouw hond over 5 weken een nieuwe, positieve patroon heeft ten aanzien van het terugkomen.

Geniet van de tijd die je hebt op deze aarde met jouw prachtige, senior zielenmaatje
Zie het trainen van jouw senioren hond vooral als een mooie manier om jullie band te versterken. Leeftijd hoeft geen belemmering te zijn om die diepere band met jouw hond te krijgen. Samen met jouw oude lobbes kun je nog steeds groeien en avonturen aangaan. Sta open voor de verrassingen die jouw hond je nog kan brengen en vergeet daarbij vooral niet te genieten. Heb jij een senioren hond? Wat is jullie lievelingsspelletje om samen te spelen? Laat we samen in de comments een verzameling van ‘leuke bejaarde honden spellen’ maken.

Fijne dag!
Lieve groetjes Amber