Tijdens mijn jarenlange ervaring met honden en hun baasjes heb ik gemerkt dat mensen over het algemeen drie dingen willen voor hun hond, namelijk gezondheid, ‘dat tie luistert’ en geluk. Mooi moment om de geheimen hoe je dit bereikt met je te gaan delen! 

Je kent ze wel, van die honden waar de gezondheid vanaf straalt, ze gedragen zich keurig en lijken het meest gelukkig. PIEEEP. Nee, inderdaad die zie je bijna niet meer. Op dit moment hebben we te maken met een generatie honden die zwakker, dikker en gestresster lijkt dan ooit tevoren. Dat is natuurlijk ook helemaal niet gek, als we bekijken hoeveel prikkels ze op een dag te verwerken hebben. Het is in een korte tijd drastisch drukker geworden voor onszelf, maar ook voor onze dieren. In dit artikel deel ik vijf waardevolle inzichten en tips die je zullen helpen om een gezonde, welgemanierde en gelukkige hond te krijgen, dus bereid je voor om de sleutels tot succes te ontdekken! 

Contact met je hond, band met je hond

1. Voeding als fundament

Een gezonde hond begint met de juiste voeding. Kies voor hoogwaardig hondenvoer dat alle essentiële voedingsstoffen bevat. Stem met een orthomoleculair therapeut voor honden het dieet van je hond af op zijn individuele behoeften. Een passende, gevarieerde voeding zorgt voor een glanzende vacht, sterke botten, een energiek lichaam en de capaciteit om goede keuzes te maken. 

2. Beweging en mentale stimulatie

Een welgemanierde hond heeft voldoende, passende beweging en zo nu en dan mentale verrijking nodig. Dit klinkt héél spannend, maar dat valt reuze mee. Maak dagelijks wandelingen in de natuur en laat eenvoudige, korte speelsessies onderdeel van jullie routine worden. Al mijn online cursussen zijn een vorm van mentale verrijking. Neem gerust eens een, want een actieve en tevreden hond zal minder geneigd zijn om ongewenst gedrag te vertonen.

3. Positieve training

Is positieve training de enige training die werkt? Zeker niet. Sterker nog, bij positieve training heb je vaak een langere adem nodig, dan wanneer je je hond gewoon even toesnauwt of een fysieke correctie geeft. Echter… Wat doet dit met jullie band? Hoe voelt jouw hond zich in dat leerproces en wat doet dit met jullie band op langere termijn? Ik zie DAGELIJKS de meest schrijnende verhalen in mijn mailbox voorbij komen. Van honden die de bench in gesleurd worden tot puppy’s die 6 minuten lang over het asfalt worden gesleurd, ‘want ze moet eerst leren meelopen en dan pas haal je de druk eraf’. Dit is niet trainen of de hond iets leren. Nee, dit is traumatiseren. 

Close up hondAls jij een fijne band hebt met je hond, zal hij 9 van de 10 keer doen wat jij aan je hond vraagt. Als het gehoorzamen op een bepaald punt stagneert, dan is dat een uitnodiging om met geduld de stappen kleiner te maken. Zeker weten dat je door tijd te investeren minstens hetzelfde bereikt als door druk op je hond uit te oefenen. Ga jij voor de korte klap en direct resultaat, met een hondenleven lang een verstoorde band? Óf ga jij voor de lange adem en een fijne band met je hond? Voor mij is dit een absolute no-brainer. En voor jou? 

 4. Sociale interactie

Honden zijn sociale dieren en hebben behoefte aan positieve sociale interactie. Zorg voor regelmatige speeltijd met je hond. Voor sommige honden zijn ook ontmoetingen met andere honden en mensen fijn, maar dit is niet voor alle honden het geval. Sommige honden zijn dusdanig getraumatiseerd dat ze simpelweg niks meer van doen wíllen hebben met andere honden of mensen. En dat is ook oké. In de kern vindt een gezonde hond zonder traumatische ervaringen het over het algemeen echt wel leuk om zo nu en dan in contact te zijn met bekende soortgenootjes. Dit contact helpt je hond bij het ontwikkelen van sociale vaardigheden en voorkomt eenzaamheid en mogelijke gedragsproblemen. Een goed gesocialiseerde hond is zelfverzekerd en vriendelijk in verschillende situaties en weet situaties te vermijden als hij er even genoeg van heeft. 

5. Liefde, aandacht en verzorging

Contact met je hond, band met je hondAlleen liefde en aandacht is niet genoeg, maar zonder kunnen honden zeker niet. Gelukkige honden gedijen op liefde en aandacht. Heb  quality time met je hond, geef hem op zijn tijd een lekkere knuffel en uit complimentjes naar hem. Je zal ervan staan te kijken hoe het je hond helpt groeien in zijn zelfvertrouwen en je bouwt een sterke band op met elkaar. Twijfel je of je hond van knuffelen houdt? Sluit lichamelijk ongemak altijd uit en hou jezelf (en anderen) aan de drie seconden regel. Je aait je hond 3 seconden en dan stop je weer. Wat doet je hond? Aandacht vragen om meer? Dan ga je nogmaals 3 seconden lekker knuffelen. Loopt je hond weg? Dan is het waarschijnlijk genoeg. Ook met kinderen is dit een hele fijne regel om af te spreken. Het geeft je hond een stukje regie terug. Hij kan zelf aangeven in welke hoeveelheid en hoe lang hij affectie prettig vindt. Daar leer jij jouw hond weer beter door kennen. Ik zeg: win win! 

Het geheim achter een gezonde, welgemanierde en gelukkige hond is een mix van verschillende ingrediënten. Denk aan de juiste voeding, consistent tijd met elkaar doorbrengen, zalige wandelingen in de natuur en voldoende sociale interactie. Maar het gaat verder dan dat. Het draait om het creëren van een liefdevolle, veilige, voorspelbare en stimulerende omgeving waarin je hond goed kan gedijen. Het is de band die je samen opbouwt en de positieve benadering die je hanteert bij de opvoeding. En onthoud, geluk is geen eindpunt, maar een avontuur dat je samen met je hond beleeft. Dus geniet vooral van de reis. Het is soms sneller voorbij dan je lief is.

Fijne dag!

Lieve groetjes Amber