Het verwelkomen van een puppy in je leven is een spannende en vreugdevolle ervaring. Die schattige snuit, die wiebelende staart en die onschuldige ogen kunnen direct je hart veroveren. Maar naast alle liefde en knuffels, brengt de komst van een puppy ook de nodige uitdagingen met zich mee. Van zindelijkheidstraining tot bijtgedrag, de kleine pluizenbollen kunnen soms voor wat opschudding  zorgen.

Als trotse puppy-eigenaar weet je vast hoe belangrijk het is om je nieuwe harige vriendje de best mogelijke start te geven. Het opvoeden en socialiseren van een puppy vormt dan ook de sleutel tot een gelukkig en evenwichtig leven. In het eerste levensjaar ontwikkelt een pup zich net zo ver als wij in 20 jaar doen. Dat is best wel gaaf hè!   Door je puppy de juiste begeleiding te bieden, leg je een sterke basis voor een gelukkige hond en een geweldige relatie tussen jullie samen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw kleine pluizenbol uitgroeit tot een echte superster? Geen zorgen, ik heb een aantal tips en trucs verzameld om jou op weg te helpen.

Veiligheid & Vertrouwen de basis voor een gelukkige hond

Als trotse nieuwe eigenaar van een puppy, is het aller-, allerbelangrijkste om te zorgen voor een veilige leefomgeving voor je nieuwe huisdier. Dit is echt het allerbelangrijkste wat jij jouw pup kan geven! Let bijvoorbeeld op giftige planten in je huis, giftige schoonmaakmiddelen, elektriciteitskabels of chocolade op tafel. Zorg ervoor dat de pup alleen toegang heeft tot een veilige omgeving.

Tegelijkertijd is het belangrijk om een fijne band op te bouwen met je pluizenbol. Het is belangrijk om jouw hond gerust te stellen en hem te laten wennen aan de nieuwe omgeving. Realiseer je dat jouw pup nu,  met zijn 8-12 weken, al op kamers is. Daar doen wij ruim 18 jaar over! Best iets om even bij stil te staan. Tijd doorbrengen met je pup is de essentieel voor het opbouwen van een goede band. Samen spelen, samen knuffelen. Zorg bovenal dat je duidelijk en voorspelbaar bent. Zorg voor een fijne dagindeling en structuur die bij jullie beide past.

Zindelijkheid, de nachtmerrie van elke puppy-eigenaar. Of toch niet?

Een van de eerste en belangrijkste aspecten van de puppy-opvoeding is zindelijkheidstraining. Dit is vaak ook het meest gevreesde onderdeel volgens de puppy-eigenaren die ik tegenkom. Want laten we eerlijk zijn, plasjes op de vloer zijn niet echt feestelijk. De vraag die ik het vaakst heb gekregen omtrent zindelijkheid is: Waarom plast mijn pup niet buiten, maar pas wanneer wij weer binnen zijn?  Ik kan me heel goed voorstellen dat dit een vervelende situatie is. Probeer niet te vergeten dat ‘’het buiten zijn’’ zo spannend en stimulerend kan zijn voor jouw pup, dat die zijn behoefte niet buiten kán doen. Dan blokkeert die als het ware en dan lukt het gewoon niet. Wanneer jullie dan terug het huis binnenlopen, word de spanning losgelaten (in dit geval letterlijk).

Een hond zindelijk maken is niet moeilijk, echt waar. Alleen onze maatschappij is, denk ik, te druk voor de pups. Er gebeurt teveel.  Buiten kom je teveel honden tegen, is er teveel verkeer en voor sommige honden ook teveel geluid. Laten we niet vergeten: honden hebben ook wel een redelijk schoon toilet nodig. Dat groene strookje waar iedereen heen gaat om hun hond te laten plassen, is voor heel veel hondjes simpel weg niet uitnodigend.

Het is belangrijk om geduldig te zijn tijdens de zindelijkheidstraining en je pup regelmatig buiten te laten op vaste tijdstippen. Beloon je pup met lof en traktaties wanneer hij buiten zijn behoeften doet en wees consequent in je aanpak. Met geduld kun je jouw pup helpen om het kunstje van zindelijkheid onder de knie te krijgen. Het kan even duren, maar geloof me, de dag dat jouw pup triomfantelijk naar buiten rent om zijn behoefte te doen, zal een onvergetelijke overwinning zijn!

Bijtgedrag onoverkomelijk of problematisch?

Puppy’s hebben een natuurlijke neiging om te bijten en te kauwen, omdat dit deel uitmaakt van hun verkenning en ontwikkeling. Maaarr… Vaak is het een reactie die voorkomt wanneer de pup te moe is.  Zorg dat het spelmoment kort en rustig is en niet alleen maar oplopend, waarbij de pup steeds hoger in energie komt. Plan voldoende rustmomenten in voor je viervoeter, zodat hij kan herstellen van alle activiteiten en het bijtgedrag dus niet verder wordt aangewakkerd.

Helaas kunnen soms ongewenste dingen te grazen genomen worden door je kleine doerak, zoals mobiele telefoons, afstandsbedieningen, schoenen en jouw handen. Dit is een veelvoorkomende uitdaging waar veel puppy-eigenaren mee te maken krijgen. Het is belangrijk om je pup te leren wat wel en niet acceptabel kauwmateriaal is. Bied hem voldoende kauwspeeltjes aan en beloon hem wanneer hij daarop kauwt. Daarnaast kun je ongewenst kauwgedrag ontmoedigen door de aandacht van je pup af te leiden en hem alternatieven aan te bieden. Kies voor een groot bijtspeeltje die minimaal drie keer zo groot is als zijn hoofd.

Succesvolle socialisatie van jouw viervoeter

De socialisatiefase van je pup begint al op een jonge leeftijd en duurt een hondenleven lang. Het is belangrijk om je pup kennis te laten maken met verschillende mensen van alle leeftijden maar ook andere honden. Dit bevordert gezonde sociale vaardigheden en voorkomt gedragsproblemen in de toekomst. Observeer jouw pup tijdens het contact met anderen en kijk wat hij aankan zonder overprikkeld te raken. Kies voor de eerste interacties een bekende en voorspelbare hond. Ontdek samen met je pup verschillende omgevingen zoals parken, stranden, winkelcentra en drukke straten. Dit helpt hem wennen aan diverse geluiden en situaties.

Geduld, geduld, geduld en tonnen plezier! 

Dit waren de belangrijkste dingen die je wilt weten als je een puppy in huis haalt. Het is een spannende tijd waarin je veel nieuwe dingen gaat ontdekken en leren over je nieuwe huisgenoot. Maar weet dat je er niet alleen voor staat en dat er altijd hulp beschikbaar is als je het nodig hebt! Het is belangrijk om veel geduld te hebben en niet te hard zijn voor jezelf en voor jouw pup. Neem de tijd om te genieten van de nieuwe en bijzondere band die je opbouwt en ik wens je ontzettend veel plezier en geluk met je nieuwe huisgenoot. Oja, en onthoud ook: Alles is een fase!

Weet me te vinden als je hulp nodig hebt.

Liefs, Amber.