Bezoek begroeten of op bezoek gaan, is dat hetzelfde voor mijn hond?

 

Bezoek in huis of vreemde mensen op een andere plek is een wereld van verschil voor de meeste mensen. Wat je al hoort is dat je het fijn is wanneer je hond een bepaalde ‘okeeheid’ met mensen kan ervaren. Want als ‘mensen’ voor je hond een gewone prikkel zijn, gaat je dat in enorm veel situaties ontzettend helpen. Helaas is het in veel gevallen zo dat mensen in het verleden van de hond ‘onveilige’ dingen in de beleving van de hond hebben gedaan. Waardoor lading zit op ‘mensen’. Jammer. Dus zeker voor puppeneigenaren, bescherm echt je pup voor de negatieve momenten. Het gaat je zo helpen in de toekomst.

 

Wat zijn negatieve momenten voor je hond?

  • Zo’n wollige pupje heeft nu eenmaal een groot aaibaarheidsgehalte, niet alle pups vinden dit even fijn.
  • Frontaal benaderd worden door een vreemde op straat.
  • Bezoek wat helemaal koekwaus doet met je hond.
  • Als de hond ligt te slapen, bezoek wat ineens rond gaat bewegen, waar je hond van schrikt.
  • Bezoek wat ineens je hond toespreekt, want je moet toch de baas zijn?
  • Iemand die de hond begroet op straat, je hond springt. De ander: “Nou nou die moet nog veel leren, je moet hem gewoon een knietje geven” en dit vervolgens ook even voordoet.
  • Je hond rent in het bos op een persoon af en deze persoon jaagt je hond weg. (Perfect Recall cursus is een aanrader)
  • Op de hondenschool een instructeur die je hond te hard aanpakt.
  • Andere situaties waar een ander persoon je hond onbedoeld laat schrikken. (zeker in de kwetsbare leeftijden)

 

Ik kan wel oneindig doorgaan, er zijn zoveel redenen dat jouw hond spanning en/of angst heeft ontwikkeld voor bezoek. Daarbij kan je hond die op 1001 manieren uiten. Waak ervoor dat je niet te snel zegt. ‘Oh jaaa, maar mijn hond is dol enthousiast’, daarmee doe je jezelf en je hond tekort. Je sluit jezelf daarmee af voor de mogelijkheden die het óók kunnen zijn. Interessant he!Op bezoek met de hond

 

Oké terug naar bezoek versus op bezoek gaan

Bezoek in huis is compleet anders dan bij iemand op bezoek gaan. Er komen namelijk vreemde mensen de vertrouwde woning van de hond binnen. Daarbij voelt binnen toch altijd wat meer opgesloten voor de hond, dan bijvoorbeeld buiten op straat. Wanneer je hond gemaakt is om te waken zal je vaak nog wat meer spanning zien dan bij honden die gefokt zijn voor gezelschap. Dat maakt ook een wereld van verschil. Daarbij zitten er in huis 101 eerdere leerervaringen en allerlei associaties. Dit is in een vreemde omgeving vaak minder aan de hand, simpelweg omdat de hond daar minder vaak is.

 

Bij iemand anders op bezoek gaan, zit vaak een autorit aan vooraf. Dan bij iemand binnenkomen is echt een skill die honden moeten leren. Het is niet iets wat ze van nature ontspannen kunnen. Ook als je ergens heen gaat kan het fijn zijn, om echt te vragen of de mensen je hond met rust willen laten als je binnenkomt. De hond komt in een hele nieuwe wereld aan geurbeleving en heeft minder een veilige haven op een andere plek. Dit kan je overigens wel heel simpel creëren met een kleedje of plaats/rust aanleren.

 

Op bezoek gaan en bezoek ontvangen in huis zijn twee losse situaties, die los geoefend dienen te worden. Het versterkt elkaar wel in meer ontspanning ervaren rondom mensen/vreemde mensen, mits je on spot oefent en niet te ver gaat. Kort is altijd the key!

 

Heel veel oefenplezier!
Lieve groetjes, Amber