Weet jij al wat het is? Het resomeren van je hond. Ik wist er tot voor kort niks van, totdat teamlid Irma haar hond Loekie moest laten gaan.

Het is misschien een wat onbekend onderwerp, waar je misschien niet dagelijks mee bezig bent Het is wel belangrijk om te weten als optie, als je je hond moet laten gaan van het aardse bestaan. Met deze blog vertel ik wat het is, waarom het zo mooi en fijn kan zijn en hoe het werkt.  

De botten en de hoektanden zijn vermalen tot hele zuivere witte as. Deze heb ik nu in een mooi potje zitten.”

Wat is dat, resomeren?

Hondenresomering, sommige mensen noemen het ook wel een watercrematie. Het is een milieuvriendelijk en duurzaam alternatief voor begraven of cremeren van je huisdier. Het heeft een lagere voetafdruk, het is veel minder vervuilend. Bij deze methode wordt het lichaam behandeld met een combinatie van water, alkaliën en warmte. Door deze combinatie wordt het proces van ontbinden van het lichaam versneld. Het hondenlichaam wordt helemaal afgebroken. Wat er overblijft is een vloeibare substantie en minerale resten (zoals bijvoorbeeld de hoektanden van je hond), die veilig kunnen worden teruggegeven aan de aarde.  

 

Hoe resomeren op mijn pad kwam

Teamlid Irma heeft haar hond Loekie in december 2022 moeten afgeven en dat bracht haar tot een zoektocht. Ze vertelt: “toen Loekie kwam te overlijden ging ik me verdiepen in wat ik met haar lijf wilde doen. Cremeren en begraven trokken me niet, dus ik ging op zoek naar alternatieve manieren. Ik kwam in aanraking met resomeren, een redelijk nieuwe/onbekende methode. Omdat Loekie zo dol was op water, was ik gelijk geïnteresseerd in deze methodiek. “ 

Hoe werkt dat resomeren?

Als je tot het besluit bent gekomen om na het overlijden je hond te resomeren, ga je naar een resomatorium. Daar wordt je hond in een soort bad gelegd, met water en kaliumhydroxide. Dit is vergelijkbaar met de omstandigheden die er zijn bij een natuurlijke ontbinding. Vervolgens is een aantal uren later je hond helemaal ontbonden en dan kan je de overblijfselen ophalen.  

Irma: ”Ik vond het een prettig idee dat Loekie in water opgelost werd. Ik bracht naar naar een resomatorium en daar is ze geresomeerd. Dat proces duurde ongeveer 24 uur, daarna was er in principe niks meer van over, behalve haar botten en haar hoektanden. De botten en de hoektanden zijn vermalen tot hele zuivere witte as. Deze heb ik nu in een mooi potje zitten.”

 

The circle of life

Als het resomatieproces klaar is, blijven er dus alleen minerale resten over en een vloeibare substantie. Die vloeistof is volledig biologisch afbreekbaar, dus die kan veilig aan de aarde worden teruggegeven. Zo is de cirkel weer rond. Wellicht nog waardevol om te weten is dat het resomeren van je huisdier tussen de 75-285 euro kost. Een gewone crematie zit tussen de 40-190 euro. Het is dus iets prijziger, maar wel beter voor de aarde. En het zuivere witte as kan je prachtige, creatieve herdenkingsmanieren voor verzinnen.  

Irma heeft haar eigen mooie manier gevonden: “Ik ben een portret aan het schilderen van Loekie, waarin ik de as ga verwerken. Als herinnering. En misschien wil ik nog een keer een mooi sieraad, zodat ze altijd bij me is.” 

Misschien is het nog een ver-van-je-bed-show, of misschien houdt het je wel eens bezig. Verdiep je eens in wat er voor mogelijkheden is.  

Denk jij wel eens na over de dood van je hond en wat je zou willen met het lichaam van je dier? Laten we er in ieder geval tijd en ruimte voor maken om er met elkaar over te praten.  

Lieve groetjes, Amber