Een beetje een andere blog als wat je misschien van me gewend bent. Ik ga vragen beantwoorden! Wie weet staat jouw vraag er wel tussen en kun je direct weer vooruit met jouw uitvallende, reactieve, angstige of onzekere hond.

  1. Vraag: Wat als een overenthousiaste hond mijn hond juist wil begroeten en ik dat niet wil?

Antwoord: Je kunt gewoon zeggen: “Dit wil ik niet.” Het klinkt misschien te simpel voor woorden. Maar wanneer jij een reactieve hond hebt, weet ik 1 ding zeker, je hond komt je leren grenzen aangeven.

  1. Vraag: Hoe kan ik mijn hond helpen als hij darmproblemen heeft en zich daardoor zwakker en onzekerder voelt?

Antwoord: Het is belangrijk om de darmen van je hond te herstellen, wat kan met gevarieerde voeding een aanvullend suppletie. En graag in deze volgorde. Beluister hier mijn podcast over hondenvoeding. 

etende hond

  1. Vraag: Hoe kan ik mijn hond opnieuw conditioneren zodat hij voertjes neutraal vindt?

Antwoord: Heel vaak wordt er voer gebruikt in moeilijk situaties. Hierdoor kan de hond uiteindelijk weigeren het voer aan te nemen, om te proberen op die manier de moeilijke situatie te voorkomen (wat natuurlijk niet zo is, maar zo werkt het hondenbrein nu eenmaal). Je wilt dan dat de voertjes weer een neutrale of liever nog positieve lading krijgen. Dit doe je door je hond NIET te voeren in moeilijke situaties en meer te gaan voeren voor “niks” dus in neutrale situaties. Gewoon omdat ‘ie keurig bestaat 🙂 belonen voor het niks doen. Belonen voor het aanwezig zijn. Triggert dit van alles bij je, laat hieronder gerust een reactie achter!

  1. Vraag: Hoe moet ik omgaan met mijn hond die gaat liggen tijdens het passeren van andere honden?

Antwoord: Het “gaan liggen” is een stress signaal. Je hebt je hond te lang of te dichtbij in een moeilijk situatie gebracht en hij is nu niet meer bereikbaar. Als je in de ’T’ staat, kun je wachten. Blijft de prikkel naderen, dan moet je je ‘3,2,1 meekomen’ gebruiken.
Nieuwsgierig wat de T is en wat de 3,2,1 meekomen is, neem dan een kijkje op deze cursusinformatie pagina.

  1. Vraag: Hoe kan ik mijn hond helpen om rust te vinden als er andere honden passeren tijdens wandelingen?

Antwoord: Het korte antwoord is, kom bij mijn online cursus Passeren & Begroeten andere honden. Het lange antwoord vind je in deze podcast.

Vier belangrijkste speerpunten: 1. Afstand vergroten, 2. Belonen ná het passeer moment (niet afleiden), 3. Laat je hond kijken, kijken, kijken, 4. Wandel met een lange lijn .

  1. Vraag: Hoe kan ik mijn hond helpen om rust te vinden als er andere honden in huis zijn?

Antwoord: Je kunt de honden gescheiden houden (door hekje, bench of bijkeuken) en werken aan het individueel aanleren van meer rust in huis. Dit krijg je door te werken met de aan-en-uitblokken (zie blog ‘de ideale dagindeling’). Wanneer de honden elkaar net zien, kan het fijn zijn om de ontmoeting buiten te laten plaatsvinden, even samen wandelen en dan samen binnenkomen. Het kan ook helpend zijn om twee matjes neer te leggen, de ene voor de ene hond en de andere voor de andere hond. Ruim evt speelgoed en snacks op om nijd daarover te voorkomen.

verlatingsangst bij honden, alleen thuis blijven, hondentraining

  1. Vraag: Wat moet ik doen als mijn hond gespannen wordt bij het passeren van andere honden en ik de afleiding met voertjes inzet?

Antwoord: Het is belangrijk om voertjes in te zetten wanneer de situatie positief of veilig is voor de hond, en niet wanneer de situatie nog onveilig of eng is. Dus voer alleen als je hond zich goed voelt of de enge situaties net voorbij is. In de heat of the moment geen voer gebruiken. Dit gaat helpen dat je hond minder gespannen zal zijn bij het afleiden met voertjes. En misschien zelfs dat je in de toekomst succes kan boeken met afleiden in moeilijke momenten tav passeren van andere honden.

Laat me hieronder jouw vraag weten en wie weet beantwoord ik die de volgende keer in mijn podcast of in een blogpost vorm. Wat vind je van zo’n vraag en antwoord blog?

Fijne dag!
Lieve groetjes Amber