‘De verbinding met mijn hond blijft een enorm issue, ondanks al mijn inspanning, energie en liefde. Hoever moet ik nog gaan? Misschien werkt het gewoon niet voor ons. Zal er dan gewoon geen fijne verbinding tussen ons mogelijk zijn?’

Wanneer je een hond aanschaft, brengt dit een hoop verwachtingen en dromen met zich mee. Je droomt van een diepe verbinding, knuffels en een levenslange vriendschap. Social media ondersteunt dit beeld met al die pluizige pups.Het opbouwen van een sterke band tussen jou en je hond is een continu leerproces dat inspanning, begrip en communicatie vereist, dus die sterke band heb je niet direct.Maar wat als je er heel veel tijd, liefde en energie instopt, maar de band nog steeds niet is wat je ervan had gedacht? Je vraagt je af: gaat de klik er ooit nog komen? Bestaat het dat een hond en een baas verbindingsloos achter blijven?

Verbinding met je hond

Een gesloten hondenhart

Nou, wat betreft de combinatie baas en hond heb ik wel situaties gezien waar het gewoon niet werkt. Ook al voelt de eigenaar dit nog niet zo, ik heb wel eens gezien dat de hond niet openstaat voor de eigenaar en vice versa. Soms is er bij de hond sprake van een gesloten hart. Alsof je hond geen verbinding kán maken. Je hond kan moeite hebben met contact leggen, maar in mijn ogen is dit niet onomkeerbaar.
Ik geloof stellig dat iedere hond om een reden op ons pad komt. Sterker nog, ik zie dit bij al mijn cursisten. Je hond heeft je iets te leren en heeft iets te brengen bij jou. Jij hebt je hond ook van alles te leren. Het leerproces varieert per persoon en per hond. Ik heb in de afgelopen 8 jaar nog nooit geconstateerd dat er gewoon, simpelweg, geen klik is.

Trouwe hond

Zelfs honden die in het verleden fysiek gecorrigeerd zijn of een harde aanpak hebben gekend, blijven trouw naar hun baas. Ook honden die emotioneel gesloten zijn geraakt, zie ik bij hun eigenaar met de juiste begeleiding zich emotioneel weer openstellen. Geduld, de juiste skills en kennis zijn hierbij een belangrijk onderdeel. Met deze ingrediënten zal de hond zich gaan openstellen, vertrouwen ervaren naar jou als eigenaar en opnieuw de verbinding aangaan.Klik met je hond, verbinding met je hond

Er is echt geen klik, wat nu?

Als het al voorkomt dat er geen ‘klik’ is, dan heeft dat meestal te maken met een mismatch met een bepaald ras, verwachtingen of veranderende gezinssituaties.

Zo heb ik al vaker gezien dat een eigenaar voor een waak- en verdedigingshond kiest in een drukke buurt met veel kinderen en voorbijlopend volk. De kans dat daar problemen ontstaan wordt dan gewoon groter, dan wanneer deze hond aan het werk is in de beveiliging of op Schiphol. Dat vind ik dan wel echt schrijnend om te zien, dat sommige hondenrassen op ‘verkeerde’ plekken wonen.

Of stel je voor alles is in kannen en kruiken (en heel eerlijk, dit zie ik nog veel vaker voorkomen). De hond woont in en fijn, leuk gezin en ineens gebeurd er iets waardoor de ouders gepland of ongepland uit elkaar gaan. De gezinssamenstelling verandert, moeder moet misschien meer gaan werken, de hond zit meer alleen en past niet meer in de veranderde situatie. De hond kan dan probleemgedrag ontwikkelen en zich afstandelijker of juist aanhankelijker gaan gedragen.

Verbinding met je hondMoet de ‘klik’ er zijn met je hond?

Samenvattend zie ik het zo dat er in de meeste gevallen wel een klik is. En als dit er niet is, het vaak wel mogelijk is om de verbinding te krijgen op basis van vertrouwen, veiligheid en voorspelbaarheid. De hond heeft fijne sturing nodig bij het openstellen van zijn hart. In andere gevallen waarbij je het gevoel hebt dat er geen klik mogelijk lijkt te zijn, is er misschien zo dat er sprake is van een mismatch tussen het type hond en jouw leefomgeving in de breedste zin van het woord.

Zit je nou zelf in een situatie waarin je je afvraagt of er écht geen klik mogelijk is of dat je gewoon tools nodig hebt om je hond te helpen bij de drie V’s (vertrouwen, veiligheid en voorspelbaarheid), mail dan naar support@movi-academy.nl. Dan kijk ik met liefde en plezier mee naar jouw situatie.