Vaker dan eens heb ik het over een beetje hufterproof maken van je hond voor deze wereld. Laat ik voorop stellen dat ik alles behalve een hufterproof hond in huis heb. Izzy woont bijna een jaar bij mij en als iemand zijn hand richting haar uitsteekt om haar bijvoorbeeld te aaien, sta ik niet voor haar, en het gedrag wat zij vertoont, in. 

Kleine sidenote: Ik liep laatst in de bossen en er kwamen een opa en oma ons tegemoet lopen. Ik parkeer Izzy helemaal aan de zijkant van het pad en ik ga voor haar kop staan. Het was naar mijn idee een te smal pad om het op een andere manier op te lossen in de fase waarin wij nu zitten. Vraag me niet hoe het kan, de opa loopt voorbij en hij raakt Izzy’s snuit aan. Izzy snuffelt en loopt door. Nu ik het typ val ik gewoon weer van mijn stoel.
Deze man op leeftijd had absoluut geen verkeerde intentie en wilde Izzy aan zijn hand laten ruiken. Er zat een bepaalde doortastendheid in, waardoor zowel Izzy als ik geen plan meer had. Izzy heeft het afgelopen jaar dat ze bij mij was amper dit soort onveilige” situaties mee hoeven maken, dus op dat front hebben zij en ik een hele stabiele basis kunnen bouwen om de wereld tegemoet te treden. Super fijn! 

Wil ik Izzy op dit gebied meer hufterproof hebben? Absoluut! Echter woont ze nog geen jaar bij mij en heb ik eerst andere dingen met haar gedaan, zoals bonding, het huis goed leren kennen, Rob goed leren kennen, de omgeving hier goed leren kennen, andere honden passeren zonder grote mond en rustig aan oefenen met alleen thuis blijven. Ik had dus andere prioriteiten dan het oefenen met vreemde mensen. 

Maak het voorspelbaarDogweek from home

Dat is direct het belangrijkste aspect: het hufterproof maken van je hond gaat namelijk in mini stapjes en de hond bepaalt het tempo. In het begin oefen je met hufterproof maken met een grote mate van voorspelbaarheid. Bij mij is dat altijd: ‘Let op, *dit gaan we doen*’. Dan weet Izzy al ‘oh oh, er gaat nu iets gebeuren wat ik lastig vind, maar als ik klaar” hoor is het enge” gedaan’. Precies deze voorspelbaarheid is waar je het verschil mee gaat maken in het opvoeden van je hond. 

Voor mij is het hufterproof maken van je hond een tegenbeweging van alle management en ‘je moet alles vermijden’ geluiden. De ‘hou de rolluiken maar dicht’ en ‘wandel alleen in daluurtjes’ beweging. Is dit nooit mijn advies? Zeker wel! Denk aan een hond die net in Nederland is komen wonen. Of een hond die tijdens de wandeling helemaal volloopt, die wil je helpen, leren afschakelen en stress reduceren. Maar uiteindelijk moeten toch echt die rolluiken open en zou het erg fijn zijn als je een keer kan wandelen terwijl het iets drukker is op straat. Misschien geen drie wandelingen per dag, maar eens per dag zou fijn zijn. 

Een hufterproof hond is een hond die schrikt in onverwachte situaties en het bij schrikken laat. Vervolgens raakt hij de schrik kwijt of zoekt hij steun bij de eigenaar. Om je hond dit te leren is het nodig om af en toe onverwachte situaties tegen te komen en goed te weten hoe je dan handelt, zodat je je hond er doorheen kan helpen. 

Een aantal hufterproof voorbeelden

  1. Er komt ineens een kindje op een step om de hoek rijden en je hond schrikt zich te pletter. Je ziet de schrikreactie en direct draait de hond zich richting jou en lopen jullie samen uit de situatie.
  2. Je staat op de boot naar Terschelling en ineens besluit een man recht op jouw hond af te lopen met zo’n klakkend geluidje en zijn hand naar voren. Je hond ziet dit gebeuren, beweegt naar achteren of maakt direct contact met jou als eigenaar en samen fixen jullie de situatie.
  3. Je loopt de hoek om in het bos en daar staat ineens een loslopende hond. Jouw hond ziet dit, verstijft niet, maar maakt direct de keuze om naar jou toe te bewegen en jullie kunnen samen uit de situatie lopen.

Klinkt dit als muziek in de oren? Mijn hond Izzy is een herplaatser en deze situaties waren echt ondenkbaar voor haar. Ik kan met gepaste trots zeggen dat alle drie de voorbeelden mijn persoonlijke voorbeelden zijn waar Izzy deze fantastische keuzes heeft gemaakt op basis van de iniminie stapjes die wij het afgelopen jaar hebben gemaakt. 

Wanneer jij leert je hond op te voeden op basis van sturing op keuzes, behoefte en welzijnsgericht benadering, ga jij dit ook krijgen met jouw hond. Maak van je hond geen watje, maar zorg dat jouw hond hufterproof is en in staat is om BADASS keuzes te maken. 

Ik help je er vanzelfsprekend met liefde en plezier bij. Laat je me hieronder in de comments weten wat je van deze blog vond en wat je heeft mogen raken of waar je nieuwsgierig naar bent? 

Fijne dag! 
Lieve groetjes Amber