Hoe komt het toch dat andere mensen altijd van die gemakkelijke honden hebben die supergoed luisteren? En ik, die er alles voor doe, heb dat niet. Sterker nog, ik heb een hond die uitvalt naar andere honden, bezoek omver springt en niet alleen thuis kan blijven. Wat doe ík toch fout? Zal ik mijn hond ooit goed kunnen opvoeden of zit mijn hond gewoon helemaal op de verkeerde plek bij mij als inconsequente eigenaar?

Je zit in de auto en ziet een vrouw met haar hond wandelen. De hond loopt aan een slappe lijn, kwispelt en maakt contact met haar. Het hele beeld ziet er zo happy, ontspannen en vol vertrouwen uit. Het valt je op dat zoveel mensen een fijne verbinding met hun hond lijken te hebben. En bij jou… het lukt maar niet.

Bij thuiskomst ga jij met je hond wandelen. Je voelt je net een vlieger, je armen worden 10 cm langer bij iedere wandeling, want jouw hond trekt hard aan de lijn. Je voelt geen verbinding. Je hond is met alles om zich heen verbonden, behalve met jou. Een andere hond op grote afstand? Daar sleurt jouw hond je naartoe. Eenmaal thuis lijkt je hond geen rust te vinden. Jouw hond is het typetje: Altijd ‘AAN’. Zodra er iemand voorbij loopt blaft je hond hard bij het raam. En de postbode? Nou, die vreet hij op als hij de kans krijgt. 

Je voelt je schuldig naar je hond. Je begrijpt je hond niet en hebt het idee dat je alles fout doet. Wanneer bezoek komt, inclusief goedbedoelde adviezen, voel je je stuntelig. Je voelt schaamte over de (uitblijvende) opvoeding van je hond. Je denkt dat je het niet kan. 

Voorbeelden van ‘ik kan het niet’ denken

Met hond in het veld– De wandeling met je hond voelt zwaar, in plaats van dat je het met liefde en plezier doet.
– Je hoort jezelf geregeld mopperen en brommen tegen je hond, waarna je je immens schuldig voelt.
– Je hond meenemen naar de dierenwinkel? Bij alleen het idee al krijg je een hartverzakking, want ‘wat als daar andere honden zijn?’.
– Je hebt angst om de controle los te laten. Wat als je hond fouten maakt?
– Je voelt je schuldig. Voelt je hond zich wel gelukkig? Je twijfelt zo. Je gelooft diep van binnen dat JIJ geen fijne band met je hond kan hebben. Dat is iets voor anderen”.
– Bij het zien van leuke workshops of trainingen denk je eerst: Ojee, kan mijn hond dat wel?
– Anderen hebben beter opgevoede honden. ‘Ik zal dat wel nooit bereiken.’
– ‘Ik heb geen tijd om mijn hond goed op te voeden, ik loop altijd achter.’
– ‘Laat ook maar, ik ben toch ook helemaal geen leider.’
– ‘Poeh, het opvoeden valt me véél zwaarder dan ik dacht.’
– ‘Ik geef het op: mijn hond luistert gewoon niet.’
– ‘Zou mijn hond ergens anders beter af zijn?’
– ‘Ik schiet gewoon altijd tekort naar mijn hond.’ 

Eigenaar met hondHerken je één van deze uitspraken? En ben jij: 

– iemand die openstaat voor meer begrip van de lichaamstaal;
gemotiveerd om meer leren over de communicatie van je hond en de kleinste signalen te leren zien;
– g
eïnteresseerd in een hondvriendelijke, positieve en respectvolle manier van met je hond omgaan;
– nieuwsgierig naar nieuwe benaderingen, methoden en creatieve opvoedtips;
– dol op persoonlijke groei en ontwikkeling en wil je de tijd met je hond ook gebruiken voor je eigen leerproces;
– een hondeneigenaar die wil leren hoe je je hond kan begeleiden vrij van fysieke dwang, intimidatie of harde correcties;
zoekende hoe je je hond kan opvoeden door middel van subtiele lichaamstaal, rustige sturing en positieve bekrachtiging;
– Iemand die streeft naar een diepere band en verbinding met je hond, en wil je genieten van een harmonieus en fijne manier van samenleven samen met je trouwe viervoeter? 

Geloof het of niet. Het kan nu! Ik help je er graag bij! Informeer gerust eens naar de mogelijkheden op support@movi-academy.nl of bekijk HIER mijn fantastische online cursusaanbod. 

Je bent niet alleen

Heb jij het gevoel dat iedereens hond goed luistert en alleen jouw hond ongewenst gedrag laat zien? Door mijn dag-in en dag-uit mailwisselingen met hondeneigenaren kan ik je vertellen dat dit echt niet zo is. Je hebt op de 1 of andere manier een vertekend beeld gekregen over wat je ziet bij andere hondeneigenaren en hoe het erbij jou aan toegaat. En even heel kort door de bocht: het is ook niet zo gek dat je al jullie struggles uitvergroot, want dat is immers waar jij 24/7 ‘last’ van hebt. En die persoon die jij voorbij loopt of rijdt, die zie jij misschien 3 minuten. Op basis daarvan maak jij dan vaker dan eens een vergelijking. Dit is niet eerlijk voor jezelf en ook niet voor je hond. Wees trots op ieder ministapje die je maakt. En bij twijfel, kom gezellig bij 1 van mijn online programma’s. Ik help je met liefde en plezier verder met de opvoeding van jouw fantastische hond! 

Fijne dag!
Lieve groetjes Amber