Toen ik Kono als puppy had verwelkomd in mijn leven, was ik super onzeker en ik had ook zoveel vragen. Ja, je kan het je niet voorstellen hé. Amber? Onzeker over iets wat met honden te maken heeft? Nou en of. Ik ben ook gewoon gaan googelen. Een hondenschool in de buurt vond ik toen heel belangrijk want dan hoefde ik niet zo ver te rijden. Hondentrainers, hondencoaches, hondengedragstherapeuten… er was zo veel keuze!

jachthond

De pijn van onwetendheid

Op dat moment was ik in de veronderstelling dat gedragstherapeut een gecertificeerde opleiding was. Voor mij als beginnende hondeneigenaar was het echt niet logisch dat iedereen het zomaar zou mogen zeggen… Ik vertrouwde erop dat iemand met

zo’n titel heel veel kennis en kunde heeft en dat wij een fijne begeleiding zouden krijgen. Eenmaal begonnen bij de hondenschool griste de hondentrainer de lijn uit mijn handen en heeft zij Kono door het gebouw rond gesleurd echt tot bloedens toe. Zijn nageltjes lagen er af en mijn voetkussentjes waren open geschaafd.

Nou, ik wist niet wat mij overkwam. Wat daar gebeurde was op alle lagen niet oké. Ik denk oprecht als zij, in de energie hoe zij naar mij toekwam, had gevraagd of zij de lijn mocht vasthouden had ik nee gezegd, maar het ging allemaal zo snel. Uiteraard zijn we nooit meer teruggegaan.

Alle wegen leiden naar Rome

Hond rent weg

Die pijn die ik toen heb gevoeld heeft wel voor iets moois en diepgeworteld gezorgd in het NU. Ik zou namelijk nooit, maar dan ook nooitzomaar de lijn overnemen zonder te vragen. Veiligheid en vertrouwen staan bij mij voorop bij mijn begeleiding. Ik geloof dat iedere hondentrainer of hondengedragstherapeut in essentie hetzelfde wilt. Wij willen gewoon dat de hond en de eigenaar een gelukkig, fijn en gezond leven hebben met elkaar. Alleen de weg er naar toe kan heel anders zijn.

Er zijn coaches die vooral fysiek aan de slag gaan, coaches die vooral hun hart op de juiste plek hebben en vanuit daar de opvoeding invullen. Coaches die mensen boven de honden plaatsen en coaches die meer vanuit partnerschap de relatie benaderen. Coaches die de juiste en goede kennis hebben, maar ook coaches die vooral vanuit de ervaring coachen. Er zijn ook snoeiharde honden professionals die ook de hart wel op de goede plek hebben zitten maar geen veilige haven creëren. Niet de hand uitsteken, terwijl we juist in veiligheid kunnen leren.

Maak een weloverwogen keuze

Ik hoor je nu denken… Ja, maar Amber, als er zo veel honden professionals zijn, hoe kies ik dan de juiste? Ik denk dat dit proces begint bij jouw verwachtingen die jij hebt met je trouwe viervoeter. Daarna is het belangrijk om de verschillende visies en methodieken naast elkaar te leggen, zodat je voor jezelf kan bepalen waar je het meeste aansluiting mee hebt. Wat vind jij belangrijk? Wat vind jij niet okay? Wat voelt goed, wat voelt niet goed?

Je hoeft jezelf niet te beperken tot de eerste beste hondenschool bij jou in de buurt die je tegenkomt. Je mag eerst onderzoeken, kijken, meemaken. Je mag eerst een gesprek voeren met de trainer om te kijken of er een klik is. Of schrijf je bijvoorbeeld in voor de proefles en ervaar zelf of jullie de les wel of niet fijn vinden.

Heb jij positieve of negatieve ervaringen met de hondenschool? Laat het gerust weten in de reacties!

Lieve groetjes, Amber