Een nieuwsgierige rilling giert door je lijf. Je wandelt door de bossen samen met je hond, zoals jij het ideale plaatje van ‘het hebben van een hond’ altijd voor je zag. Je kijkt rond en ziet niks, alleen maar bomen en natuur. Helemaal niks of niemand in het vizier. Heerlijk! En dan… BAM… Daar is het stemmetje. Het stemmetje in jouw hoofd wat jouw droombeeld compleet wil maken en het klinkt als volgt: “zou ik hem hier even los kunnen laten?”. De lijn in je handen is een doorn in het oog om je droombeeld te hebben. Herkenbaar? Lees dan snel verder!

Loslaten of toch maar niet…

Je beweegt je hand naar het klipje van de riem om hem los te laten. Je trekt snel je hand terug en schud nee en grinnikt een beetje. Je durft het niet, want wat als:

  • Ik mijn hond kwijtraak?
  • Mijn hond niet luistert?
  • Mijn hond achter de herten aangaat?
  • Mijn hond niet terugkomt als ik hem roep?
  • We andere mensen en honden tegenkomen?

 

“Zie je wel, het is maar goed dat ik hem niet los gelaten heb”

Je hoofd neemt het over en je besluit door te lopen. Aangelijnd uiteraard. Je weet niet hoe te reageren in verschillende situaties die je tegen kan komen in het bos. Daarbij heb je ook geen idee hoe jouw hond los van de lijn op deze situaties zal reageren. Na een aantal meter gelopen te hebben komen er mensen met honden de hoek om gelopen. Er klinkt een diepe zucht van opluchting van jou door het bos en je maakt jezelf wijs “zie je wel, het is maar goed dat ik hem niet los heb gelaten”.

Veiligheid voor iedereen

Enerzijds ben ik het compleet me je eens! Door je hond aangelijnd te houden heb je de situatie veilig en prettig gehouden voor iedereen. Plus je hond heeft niet geoefend in het “niet komen”. Super goed gedaan dus!

Oefenmomenten maken

Van de andere kant gemiste oefenkans. Wanneer jij je hond nooit losgelaten hebt. Of dat je je hond na een aantal “negatieve” ervaringen niet meer los gelaten hebt, leert je hond het ook niet. Sterker nog: jij ook niet. Loslopen en het terugroepen van je hond is een vaardigheid, een skill, die je samen met je hond mag ontwikkelen. Het is een leerproces. Het kan zelfs een uitermate leuke leertijd zijn samen met je hond. Je hond moet letterlijk leren loslopen en jij mag leren dit in goede banen te leiden.

Dus, losklikken die hap en gaan met die banaan!

Dat kan natuurlijk. Echter ga je dan helaas voorbij aan je eigen angst om je hond kwijt te raken. En vermoedelijk ga je hiermee (hoe gek het ook klinkt) ook voorbij aan de grenzen van wat je hond aankan. Je gooit hem op deze manier letterlijk in het diepe en jezelf ook. In kleine stapjes kan je wel gaan onderzoeken of het loslopen voor je hond een mogelijkheid is voor jullie.

De 5 stappen voor jou & je hond

  1. Zorg voor de juiste beloning
  2. Kies één uniek, nieuw woord waar je hem mee wilt roepen
  3. Oefenen vijf minuten per dag, 6 dagen in de week het “hierkomen”
  4. Roep voorlopig het woord als je zeker weet dat je hond komt
  5. Oefen dat je hond dichtbij durft te komen

(Meer lezen over deze 5 stappen? Klik dan hier)

Kies je voor angst of leerervaringen?

Het is zo jammer als je door negatieve eerdere ervaringen in het loslopen met je hond erin verstijfd bent geraakt. Of door je eigen angsten om je hond kwijt te raken het niet meer onderzoekt in mini stappen hoe het voor jullie misschien wel kan werken. Je onthoudt jezelf en je hond hier ook van een waanzinnige leerkans, wat bij kan dragen aan het versterken en verankeren van jullie band. Enthousiast geworden? Ik heb hier een superleuke online cursus over gemaakt, hier lees je er alles over. Heb je vragen, stel ze gerust hieronder. Fijne dag! Lieve groetjes, Amber