In mijn eerder blog ‘Ben jij bang om je hond los te laten lopen?’, vertelde ik de 5 stappen die je vandaag met je hond kan maken, gewoon tijdens de wandeling die je direct helpen met onderzoeken of je hond wellicht los kan lopen. Deze 5 stappen ga ik in deze blog nader toelichten.

1. Zorg voor de juiste beloning

In principe beslist jouw hond deze stap. Dat klinkt een beetje gek he. Iets is een beloning wanneer het voor je hond een beloning is. Jij kan vooral kijken en gaan inschatten wat je hond een fantastische beloning vind, een geweldige beloning vind en een mwoah beloning vind. Je kan met spel en voerbeloning werken tijdens het aanleren van de ‘perfecte hier’ van je hond. Met spelbeloning is het raadzaam één uniek speeltje te hebben waar je samen mee oefent en wat je ook opruimt na het oefenen. Zo behoudt dit speeltje zijn unieke waarde.

Bij voerbeloning is het vooral belangrijk dat je met kleine, hap-snap-voertje werkt, afhankelijk van de grote van een hond natuurlijk. Voor een gemiddelde grote hond, denk aan labrador, golden retriever of een klein Rhodesian Ridgeback is het aan te raden een kwart van een dobbelsteen aan te houden. Voor alle kleinere honden kan je daar weer de helft van pakken en voor grotere honden pak je de helft van een dobbelsteen.

Hond met koekjes

2. Kies één uniek, nieuw woord waar je hem mee wilt roepen

Voor dit woord is het vooral belangrijk dat het nog niet “vervuild” is. Dit betekent dat je het woord nog nooit eerder heeft geroepen, zonder dat je hond terug kwam. Kan je dit woord dan helemaal niet gebruiken? Zeker wel! Het zal alleen langer duren voordat het dezelfde waarde heeft, als een schoon woord.

 

Bij een woord wat vervuild is, sta je -10, bij een neutraal woord is het 0. Aangezien we gaan werken met de Perfect Recall, waar je een 10 wilt halen. Is het eenvoudiger om van 0 naar 10 te komen dan van -10 naar een 10. Vandaar dat mijn gouden tip is: kies een nieuw woord.

Je wordt dan gewoon sneller beloond voor je werk. Dat maakt dopamine aan en zorgt ervoor dat je enthousiast door blijft oefenen. Wil je later toch graag je vervuilde woord introduceren? Dat kan gewoon. Je weet dan immers het proces hoe je het woord, jouw perfect recall woord laat zien met de waarde die je nodig hebt om je hond los te kunnen laten lopen.

3. Oefenen vijf minuten per dag, 6 dagen in de week het “hierkomen”

Na ruim 765 cursisten en honden begeleid te hebben met het aanleren van de Perfect Recall voor hun hond. Durf ik je te beloven wanneer jij 5 minuten per dag en dat 6 dagen per week aan de slag gaat met de Perfect Recall spelletjes, dat jouw hond na 8 weken direct terugkomt wanneer jij hem roept. Op mijn hondenschool duurde de lessenreeks altijd 8 weken en de resultaten die ik daar gezien heb, zijn ongelofelijk! Je kan ze HIER bekijken.

klok 5 minuten

4. Roep voorlopig het woord als je zeker weet dat je hond komt

Er zijn vaak een aantal momenten op de dag dat je zeker weet dat je hond komt. Denk aan het voermoment, speelmoment, als er iemand thuis komt, als je hem een snack geeft of iets anders lekkers. Op die momenten kan je direct je woord gaan koppelen. Dit zijn voor de hond fijne momenten, waar je dolgraag je woord aan wilt koppelen. Plus je bent dan direct gestart met het woord de waarde te geven die je graag wilt.

5. Oefen dat je hond dichtbij durft te komen

Heel veel honden blijven weg uit de grijpgrage armen van de eigenaar. Immers als kleine honden binnen de cirkel van die grijpgrage handen komen, worden ze vaak opgepakt. Bij grote honden betekent dit vaak dat ze iets moeten, of vrijheid afgeven, of een teek verwijderen, of ze worden weggetrokken bij dat dode kadaver, of ze worden aangelijnd. Al met al betekenen die grijpgrage handen vaak narigheid. Zorg dat je je hond gedurende dag vastpakt aan de halsband, tuig, zonder dat hij daardoor iets waar die me bezig was moet onderbrengen. Beloon dit uitbundig en laat de hond doorgaan waar die mee bezig is. Zodat er dus 0 consequentie aan zit. En vastgepakt worden door jou, het meest fantastisch is wat er kan gebeuren. Wat “gratis” beloningen!

Laat me graag hieronder weten met welke Perfect Recall stappen jij al aan de slag was en welke stappen je gaat toevoegen.
Enthousiast geworden en wil je direct aan de slag met de Perfect Recall cursus? Dat kan, leuk juist! Kom er gezellig bij! Hier vind je alle informatie.

Fijne dag!
Lieve groetjes Amber