Is jouw hond een echte snuffelaar? Of loopt hij juist zijn rondje, doet zijn plasje en is het weer klaar? Sta jij het snuffelen toe? Of heb jij tijdens de wandelingen geen tijd voor dat eindeloze gesnuffel en moet het gewoon even in de snel in jouw pauze gebeuren?
Snuffelen is niet vermaak, maar is een belangrijk onderdeel voor het welzijn van jouw hond. In deze blog vertel ik je waarom toestaan van het snuffelen tijdens wandelingen niet alleen leuk is, maar ook stress vermindert, gedragsproblemen kan oplossen en een betere connectie tussen jou en je hond oplevert. 

Hoe langer de lijn, hoe meer geluksgevoel

Snuffelen vermindert per direct de stress. Wanneer jij je hond lekker op zijn  gemak  laat snuffelen, verlaagt zijn hartslag. Niet alleen wanneer je hond in stilstand snuffelt, maar ook als je hond wandelend snuffelt. Interessant toch? Behalve dat het zijn hartslag verlaagt, brengt het ook het stresshormoon cortisol omlaag en wordt er endorfine aangemaakt, wat je hond een gelukkig gevoel geeft (natuurlijk kan het ook zo zijn dat een geur jouw hond juist stress geeft als daar een eerdere leerervaring aan zit of een trauma). Onderzoek laat zien dat honden die veel snuffelen optimistischer zijn.

Fun fact

Uit onderzoek blijkt dat honden aan een korte lijn gemiddeld 37 seconden snuffelen en honden aan een lange lijn gemiddeld 103 seconden, dit is een toename van maar liefst 280%.
Je kunt je hond dus stimuleren om meer te snuffelen door je hond meer lijn te geven. Interessant hè?!Kom ik even goed weg met mijn 6 meter lijn in de wijk en mijn 10 meter lijn in de bossen.

Je hond wel of niet laten snuffelen?

Snuffelen… het social media voor je hond

Je kent het vast wel… jij denkt even snel een rondje te doen en net nú wil jouw hond ieder paaltje, ieder grassprietje en ieder takje wat hij ziet besnuffelen. Je ergert je dood! Je hebt het gevoel keer op keer je hond mee te moeten trekken. Terwijl, eigenlijk trek je liever niet aan de lijn. Maar wat moet je dan? Is dit herkenbaar voor je? Laten we het eens omdraaien. Jij zit ’s ochtends bij je ontbijt heerlijk door je Instagram feed te scrollen, opzoek naar een receptje, een leuke nieuwe sjaal of wellicht een hondentip bij @Amber_de_hondenopvoedkundige je partner vraagt tot 3x toe iets aan je. Het stoort je en het maakt je gefrustreerd. Zo kun je toch geen receptje zoeken. Zie het snuffelen van je hond als wat Instagram of Facebook voor jou is. Je connect ermee met de rest van de wereld.

Nu hoor ik je denken… Mag ik dan niet meer doorwandelen met mijn hond? Jazeker wel, het is alleen handig om dit duidelijk te communiceren met je hond. Ik leg je verderop uit hoe je dit aanpakt.

Weet je, voor ons mensen lijkt snuffelen misschien simpel. Sterker nog, vaak vinden we het maar saai en duurt het in onze ogen veel te lang. Maar snuffelen is ook het social media voor honden. Door te snuffelen weet jouw hond precies wat er speelt. Zo kunnen ze bijvoorbeeld herkennen welke andere dieren er in de buurt zijn geweest, of er gevaar dreigt en zelfs wat er te eten is. Honden ruiken onwijs sterk, beter dan wij mensen. Wij hebben ongeveer 5 miljoen geurcellen een hond heeft er zo’n 200 miljoen. Hierdoor ruiken ze niet alleen dat er een ander hond heeft geplast tegen dat ene paaltje, maar ook welke hond, hoe gezond de hond, reu, teef, gecastreerd of intact, wat de hond te eten krijgt. Bizar toch?!

Een snuffelende hond is een zelfverzekerdere hond

Wanneer ik een dagje op pad ga bereid ik me voor, ik zoek het adres op. Ik zorg dat ik weet wat en waar ik kan eten, of in ieder geval dat er een mogelijkheid is om te eten én vaak bekijk ik nog de beste route opties. Op die manier ga ik met meer zelfvertrouwen op pad. Voor jouw hond is dat niet anders. Alleen heeft jouw hond niet de mogelijkheid deze voorbereidingen thuis te treffen. Jouw hond doet deze informatie tijdens de wandeling op. Hij snuffelt waar welke honden lopen, waar het wild is en waar mogelijk voedsel te halen valt. Als je hem zijn gang laat gaan zal hij aan de hand van deze informatie zelf zijn route bepalen. Het opdoen van al deze informatie geeft jouw hond meer zelfverzekerdheid en dat creëert een fijnere basis voor jullie relatie. Natuurlijk is het belangrijk om regels te stellen en grenzen te behouden, want anders zijn er wandelingen waarin je geen stap vooruitkomt. Maar door je hond af en toe de vrijheid te geven om te snuffelen, kun je de band tussen jullie dus versterken. 

Snuffelen of doorwandelen?

Snuffeltijd vs doorwandeltijd

En ja, ook ik heb wel eens momenten waarop ik even snel een plas rondje met Izzy wil lopen en geen tijd heb voor ellenlang gesnuffel. Ik heb Izzy hierin geleerd wanneer we een snuffelwandeling aka vrije keuzewandeling gaan lopen en wanneer we een doorloopwandeling hebben. Bij een snuffelwandeling trekken we er langer op uit en trek ik dus mijn wandelschoenen aan. Bij een doorloopwandeling trek ik mijn sneakers aan. Je kunt dit ook doen door bijvoorbeeld voor de doorloopwandeling een ander tuig of een andere lijn te gebruiken dan voor de snuffelwandeling of een simpel woord te zeggen die de vorm van de wandeling aankondigt. Het is aan jou om te communiceren welk type wandeling jullie gaan maken en de vorm van communiceren bepaal je zelf. Welke vorm ga jij kiezen?

Start je wandeling bewust en voorkom dat jullie beide een andere wandeling voor ogen hebben. Snuffelen is veel meer dan alleen tijdverdrijf voor je hond. Het is een manier om stress te verminderen, informatie te verzamelen, zelfvertrouwen te vergroten en jullie band te versterken. Geef je hond de ruimte om de wereld om hem heen te ontdekken.

Veel wandelplezier!
Lieve groetjes Amber