Het kan een ontmoedigende situatie lijken, je uitvallende hond in de drukke woonwijk. Voor zowel de hond als de eigenaar zal het wat aanpassing vragen, maar met de juiste passende aanpak en skills kan iedereen met meer ontspanning wandelingen. Het begint allemaal met het gedrag en zijn emotionele belevingswereld te gaan begrijpen. Vanuit dat begrip, kun je naar een fijne samenwerking toe werken.

De oorzaken van uitvallend gedrag

Het kan komen door eerdere negatieve leerervaringen, lichamelijk ongemak, rust-activiteit balans (RAV) en voeding niet op orde, trauma’s, stress, gebrekkige lijntechniek of onzekerheid.

Herken de kleinste signalen

Bij uitvalgedrag is het cruciaal om de stresssignalen van je hond te leren herkennen. Dit kan variëren van wegkijken tot hijgen en zelfs blaffen en grommen. Door deze signalen op te merken, kun je proactief handelen om de stress te verminderen en escalatie te voorkomen en te gaan voor een fijnere en positieve associatie.

  1. Afstand vergroten bij stresssignalen is altijd een goed idee: stel je voor dat je met je hond, Max, over een druk marktplein loopt. Plotseling begint Max te trekken aan de riem en vertoont tekenen van stress, zoals hijgen en wegkijken. In plaats van te dicht bij de drukte te blijven, leid je Max rustig naar een rustiger gebied om zijn stress te verminderen. Zo simpel? Ja zo simpel kan het zijn! Wat maakt dan dat dit in een “markt setting” zo logisch lijkt. Als je 1 hond tegenkomt en je ziet de kleinste signalen, doe je hetzelfde. Haal je hond uit de situatie die voor ‘m vandaag nog te moeilijk is.
  2. Oefenen met afstand: Begin met het oefenen van het reageren op de prikkel vanaf een veilige afstand, zoals een straat verwijderd van de drukke hoofdweg. Beloon Max royaal wanneer hij rustig blijft en geleidelijk aan kun je de afstand verkleinen naarmate hij meer vertrouwen opbouwt. Hetzelfde geldt voor andere honden. Je wil op een dusdanige afstand staan van de andere hond, dat je hond hem wel signaleert, maar niet met grote emotionele respons, als een uitval.

Opdracht: zoek de afstand waar je hond kan kijken naar een prikkel. Zonder te reageren.

  1. Wacht op de wegkijk: wanneer Max wegkijkt van de drukte, haal hem zover uit de situatie dat je ziet dat hij weer meer kan kalmeren. Je kan je hond helpen kalmeren door het snuffelen te stimuleren. Lees het in deze blog over: Snuffelen is het goud voor je hond,
  2. Uitvallen naar fietsers en/of auto’s: als een fietser voorbij flitst en Max begint te blaffen en te trekken, breng hem dan naar de kant van de weg en laat hem kijken naar de prikkels. Benoem eventueel wat er voorbij raast. Denk aan: “let op fietser” en dan KLAAAAAR en belonen. Je beloning komt altijd NA de situatie.
  3. Herkennen van emoties: wanneer Max reageert op een naderende auto of hond, herken dan dat zijn reactie voortkomt uit (vaak) de emotie angst voor het onbekende in plaats van agressie. Ook al kan het gedrag er wel agressief uitzien he! Deze switch in je hoofd zorgt er vaak voor dat je geduldiger kan zijn om Max te helpen omgaan met zijn emoties.
  4. Timing van beloningen: beloon altijd nadat de prikkel voorbij is, op die manier worden alle prikkels in deze wereld de voorspeller van lekkers. Dat kan je altijd beter hebben dan dat je hond uitvalt naar alle prikkels. Beloon ik dan het uitvalgedrag niet, hoor ik je denken? Nee nee nee, probeer het maar eens uit! De emotie angst kun je niet belonen.
  5. De tijd zal het leren: het uitvalgedrag van je hond welzijnsgericht en op basis van emotie veranderen, heeft tijd nodig. Geef jezelf en je hond deze tijd.

 

Het omgaan met een uitvallende hond in een drukke wijk vereist geduld, begrip en de juiste aanpak passend bij je hond en jouw opvoeding. Door stresssignalen (de kleinste signalen) te leren herkennen en de verschillende skills toe te passen om het gedrag van je hond te verbeteren, kun je samenwerken om een positieve verandering te bewerkstelligen en wandelingen plezierig te maken voor zowel jou als je hond.

Meer weten over dé skills die je hond en jij moeten kunnen bij uitvalgedrag, kom dan gezellig bij mijn cursus!

Ik wens je een mooie dag!

Lieve groetjes Amber