Goede voornemens tekenen de start van ieder nieuw begin. Je maakt ze samen waar, door elkaar thuis en op het werk (in diezelfde huiskamer) te inspireren, enthousiasmeren en bemoedigen. Met een boekwerk aan ideeën maak je een start waar je ‘u’ tegen zegt!

 

Welke ambities heb jij, voor jezelf en misschien ook met je hond? En hoe kom je van denken tot doen? We hebben allemaal onze eigen verlangens en unieke stijl om doelen te bereiken. Maar, alle goede voornemens in de vorm van bruisende ideeën, wilde plannen, straffe doelen, lieve wensen, diepe verlangens of oprechte beloftes, hebben in ieder geval één ding gemeen: gedeeld zijn ze een stuk gemakkelijker én leuker te verwezenlijken dan alleen.

 

Boekwerk aan ideeën

Herinner je jezelf het interview met Amber nog? Daarin vertelt ze onder meer hoe ze nagenoeg continu bruist van de ideeën (bij 35:40 in de video). Verspreid door haar hele huis liggen dan ook boekjes en lijstjes met ludieke oplossingen, creatieve uitspattingen en andere inzichten en gedachten. Natuurlijk kan Amber al die ideeën niet allemaal uitvoeren, laat staan tegelijk. Daarom heeft ze een systeem waarmee ze de beste ideeën ertussenuit filtert en omzet tot concrete acties en sterke resultaten. En negen van de tien keer vind je die hier terug in de vorm van een cursus, workshop of (jaar)programma. Ook dit jaar heeft MoVi Academy weer veel moois in petto voor jou en je hond.

 

plaatje bij ideeën omzetten in acties

Foto door Ben Mack via Pexels

Van denken naar doen

Het jaar is nog niet half begonnen en de eerste voornemens zijn al gesneuveld. Je herkent het vast. Is het niet bij jezelf, dan is het wel bij een vriend, collega of familielid. De een houdt zijn voornemens nou eenmaal langer vol dan de ander. Voor velen is niet zozeer het (be)denken, maar het doen de grootste uitdaging. Omdat gewoonten vaak hardnekkig zijn, je wellicht al een volle agenda hebt en misschien doordat je toch niet graag genoeg wilde of doordat de veelheid aan ideeën je gemakkelijk overspoelt. In elk geval helpt het als je een plan hebt om denken om te zetten in doen.

 

Het plan

Heb jij al een aanpak die goed bij je past? Misschien werkt Ambers plan ook wel voor jou. Het bestaat uit verschillende stappen en brengt Amber telkens weer de energie en volharding die nodig zijn om te groeien.

 

Van ideeën tot resultaten, stap 1

Beoordeel eerst de waarde van het idee. Wil je er écht mee aan de slag? Heeft het meerwaarde voor anderen en ben jij de juiste persoon om het concept uit te werken? Je kunt jezelf bevragen, maar let daarnaast ook op de signalen die er al zijn. Amber weet bijvoorbeeld dat een idee niet de moeite waard is als ze er niet direct energie van krijgt. De ideeën die haar á la minute tot actie aanzetten, waarvoor ze meteen een plan opstelt en ruimte in haar agenda weet vrij te maken, dat zijn de ideeën waar ze haar omgeving en zichzelf echt blij mee maakt, zo weet ze.

 

Heb jij jezelf bijvoorbeeld voorgenomen dit jaar meer te bewegen en is januari toch weer vrij passief begonnen? Dan kun je jezelf afvragen of je idee wel goed genoeg was voor jou op dit moment. Als je in plaats van dat wankele voornemen in december al het idee had om per de eerste van het nieuwe jaar iedere ochtendwandeling met de hond met een kwartier uit te breiden en je daarvoor direct ruimte hebt vrijgehouden in je planning, dan ben je ondertussen waarschijnlijk wel in actie geschoten. Dikke kans zelfs dat je met zo’n sterk voornemen alvast fanatiek wandelend het vorige jaar hebt afgesloten. Als je voelt dat je idee simpelweg gerealiseerd móét worden, geeft dat enorm veel energie.

 

Stap 2

Begin! Aan iedere realisatie van een droom is een start voorafgegaan. Doen leidt tot meer doen. Zo zwengel je jouw eigen motor aan. Door te ervaren ontdek je de ware potentie van je idee. Bovendien kun je uitsluitend beweging sturen en geen stilstand. Je plan wordt er dus alleen maar mooier op als je in actie komt en gaandeweg leert en bijstelt.

 

De onvermijdelijke stap 3

Bij Amber resulteert stap 2, het doen, onvermijdelijk in stap 3; twijfelen. In het doen kom je namelijk vroeg of laat vragen tegen waarop je niet onmiddellijk een antwoord hebt. Daardoor kun je net als Amber gaan twijfelen aan je idee of de uitvoer daarvan. Dat brengt je weer even bij stap 1: je gaat na of je idee de moeite van het realiseren waard is. Overleven jouw idee en de energie die je daarvan krijgt het getwijfel? Dan ben je klaar voor stap 4 en is het tijd om de oorzaak van de twijfel aan te pakken.

 

natuurlijke EHBO voor honden: ogentroost

Ogentroost

Stap 4

De vraagtekens of moeilijkheden die je al doende tegenkomt vragen om antwoorden. Je hebt meer kennis of ervaring nodig, of een combinatie daarvan. Zoek naar de juiste informatiebron en/of leerschool. Zorg er op die manier voor dat je zelf of binnen jouw sociale kring of team, over alle kennis en vaardigheden beschikt om je droom te verwezenlijken.

 

MoVi voorbeeld

Een van de bonussen bij de jaarcursus is de natuurlijke EHBO voor honden. Tijdens de creatie van het cursusmateriaal deed Amber aanvullend onderzoek om nog meer waardevolle kennis te kunnen delen over natuurlijke hulpmiddeltjes voor honden. In de bonus leer je nu bijvoorbeeld dat ogentroost genezing bevordert van oogaandoeningen die gevolg zijn van een allergie en dat je druppels van dit kruid niet bij zwangere of zogende dieren mag gebruiken. Dit is slechts een klein deel van de lijst van onmisbare powerkruiden. Door Ambers zoektocht naar antwoorden en vastberadenheid om uitsluitend hoge kwaliteit te leveren, is de EHBO-bonus namelijk extra uitgebreid.

 

Yes, stap 5!

Een beetje eigenwijsheid is Amber als ondernemende creatieveling niet vreemd. Herkenbaar? Dan vind je dit vast ook een leuke stap. In stap 5 plaatst Amber al de opgedane kennis en ervaring namelijk in perspectief. De wijsheid van anderen is immers waardevol, maar geen wet of heiligheid. Amber keert op dit punt van het proces meestal terug naar haar oorspronkelijke idee. De twijfel van stap 3 is inmiddels onnodig gebleken of opgeheven door de in fase 4 opgedane aanvullende kennis en kunde. Het plan kan verder worden uitgevoerd en het is nu helemaal duidelijk hoe de droom te verwezenlijken.

 

plaatje bij veel ideeën

Foto door Andrea Piacquadio via Pexels

Ideeën worden werkelijkheid in stap 6

De minder goede ideeën zijn al lang en breed afgevallen. Hier staat dus een plan dat meerwaarde gaat brengen en haalbaar is. Stap 6 omvat alle overige actie die leidt tot het waarmaken van de ingeving bij 1. Je maakt de website, schrijft het script en monteert de film, bouwt het hondenhok, stippelt de reis uit of schrijft het boek. Op deze manier komt Amber met haar boekwerk aan ideeën keer op keer in zes stappen tot krachtig doen mét resultaat.

 

Hoe kom jij van denken tot doen? Heb je goede voornemens voor jou en je hond waarbij je twijfelt over de aanpak? Laat het ons weten in een reactie onder deze blog. Samen komen we verder!