Een goed uitgeruste hond is de hond die niet alleen voldoende slaapt, maar gedurende die tijd ook daadwerkelijk tot rust komt. Daarvoor is het nodig dat je hond de verschillende slaapfasen doormaakt en goed ligt. Slaap draait dus om zowel kwantiteit als kwaliteit. Je weet nu hoe groot de slaapbehoefte van je hond is en hoeveel tijd je hem dagelijks met rust moet laten om aan zijn slaap te komen. (Heb je die info gemist? Lees het hier gauw terug.) Maar, weet je ook of jouw hond wel goed slaapt?

 

slaapfasen van de hond

Foto door Josh Hild via Pexels

Verschillende slaapfasen

Voor een goede slaap is het belangrijk dat je hond iedere slaapfase doormaakt. Er zijn tot dusver twee slaapfasen bij honden bekend: de fase van de Slow Wave Sleep (SWS-fase) en de rapid-eye-movement-fase, ofwel de remslaap. Die slaapfasen wisselen zich meerdere keren per slaapmoment af. Wist je dat je de verschillende soorten slaap kunt herkennen aan de manier waarop je hond slaapt?

 

SWS-fase

Het grootste deel van de slaaptijd bevindt de hond zich in de Slow Wave Sleep. Deze fase wordt ook wel tragegolfslaap genoemd. In deze slaapfase gebeurt het volgende bij de hond:

  • het lijf koelt af
  • spieren ontspannen
  • de bloeddruk daalt

Er zijn honden die het in deze slaapfase zo koud krijgen dat ze een extra deken prettig vinden. Herken je dat bij jouw hond? Je kunt het gerust eens proberen. Als het niet nodig is, merk je dat vanzelf en haal je het deken weer weg.

 

Remslaap

Ongeveer 20% van de algehele slaaptijd bevindt de hond zich in de remslaap. Tijdens deze slaapfase verwerkt de hond zijn ervaringen en emoties. Dit kun je waarnemen doordat je hond tijdens zijn remslaap mogelijk gaat:

  • piepen
  • grommen
  • janken
  • bibberen
  • bewegen met poten
  • knipperen met gesloten oogleden

 

plaatje bij dromende hond in remslaap

De hondendroom? Foto door Taryn Elliott via Pexels

Slaapfasen zonder schrik

Zulke opvallende geluiden en bewegingen zijn dus niks om je zorgen over te maken. Het is wel belangrijk dat je de hond hier niet voor wekt. De remslaap is een heel belangrijke fase voor je hond om ervaringen en emoties te verwerken en die wil je hem dus niet ontnemen. Daarnaast kan de hond wat gedesoriënteerd zijn als je hem hieruit wekt. Bovendien is het bekend dat wanneer een dier schrikt, hij onvoorspelbaar gedrag kan laten zien. Dat wil je natuurlijk ook niet. Dus droomt je hond? Lekker laten gaan. ???? Probeer maar te luisteren en te achterhalen wat die droomt, laat je fantasie er maar lekker op los. ????

 

Slaaphouding

Nog een belangrijk detail is dat de hond tijdens de remslaap de mogelijkheid moet hebben om languit recht te liggen. Dat brengt me op het volgende aspect van slaapkwaliteit: de slaaphouding. In samenhang met de diepte van de slaap wisselen honden hun slaaphouding graag af. Heeft jouw hond bijvoorbeeld al een hoofdkussen? Ja echt, daar is niets menselijks aan. Steeds meer fysio’s en osteopaten raden aan om te zorgen dat de hond zijn hoofd en nek wat kan ondersteunen met een kussentje of een knuffel.

 

hond op stoel

Foto door Cottonbro via Pexels

Slaapplek

Veel honden vinden het daarnaast prettig om verschillende soorten slaapplekken te hebben. Denk hierbij aan hoge/lage en warme/koude slaapplekken. Hoog slapen geeft overzicht voor de hond, is vaak warmer en voelt veiliger. Vandaar dat honden vaak de bank verkiezen voor een eigen, lage mand. Dit heeft niks met dominantie te maken, maar dit gaat voornamelijk over comfort en veiligheid. Soms kan je dit gemakkelijk ondervangen door de hondenmand op een oude pallet te zetten, dat is tegenwoordig nog stylish in je huis ook. ???? Later meer hierover.

 

Polyfasisch?!

Goh, dat is een polyfasische slaper, die hond van jou. – Wacht, WHUT doet mijn hond?! Er wordt gemakkelijk gezegd dat honden polyfasische slapers zijn. Echter is er nergens te vinden welke soort polyfasische slaap de hond dan zou hebben. Er zijn namelijk verschillende soorten polyfasische slaap. Polyfasisch slapen is een verzamelnaam voor al het slapen dat niet aan één stuk door gebeurt en daarbinnen zijn diverse soorten van elkaar te onderscheiden. Die soorten worden gekenmerkt door verschillende slaap-en-ontwaak-ritmes en -patronen, maar over de soort die dan zou passen bij honden is dus niets terug te vinden.

Mijn persoonlijke ervaring is dat het slechts deels klopt dat honden polyfasisch slapen. Een hond slaapt immers de hele nacht door, aaneengesloten zoals in een monofasische slaap. De ruststand treedt überhaupt al op zodra het donker begint te worden, mits er uiteraard geen “gekke” dingen gebeuren. Daarbij doen honden het niet goed op powernapjes, hoewel ze overdag wel ook slaap nodig hebben. Wil je jouw hond écht zijn systeem rust laten geven en met een schone lei laten beginnen? Dan is het belangrijk dat je hond overdag ook minimaal 1,5 uur aaneengesloten rust neemt. Je kan dit prima uitbouwen naar 2 á 4 uur aaneengesloten slapen overdag. Dat creëert zoveel meer rust voor jou en je hond.

 

Ik hoor graag hoe jouw hond het liefste slaapt. En wat was voor jou nieuw om te lezen in deze blog?

 

Heel fijne dag!

Lieve groetjes, Amber