De meeste cursisten van mijn online programma’s en van de hondenschool weten ondertussen dat ik slaapgedrag één van de belangrijkste onderwerpen vind (samen met voeding en beweging ????). Eén van de eerste vragen die ik zal stellen wanneer je hond (plots) “vreemd” gedrag vertoont, is dan ook: “Slaapt jouw hond voldoende?” Mijns inziens is bij hondenbaasjes erg weinig bekend over het slaapgedrag en de slaapbehoefte van de hond. Met deze blog wil ik die kennis graag vergroten.

 

plaatje van Kono en zijn slaapbehoefte

Kono komt wel aan zijn slaapbehoefte!

Slaapbehoefte van je hond

Meer kennis rondom het slaapgedrag van je hond begint met informatie over de slaapbehoefte. Gezonde volwassen honden slapen tussen de 14 en 16 uur per dag (dus per 24 uur). Met andere woorden, honden slapen maar liefst 60% van de dag. Ter vergelijking: wij volwassen mensen hebben zolang we gezond zijn gemiddeld genomen 7 à 8 uur slaap nodig, wat neerkomt op ongeveer een derde van de dag. Ja, je leest het goed, je hond slaapt dus het DUBBELE van jou! Dit betekent dat wanneer jouw hond de hele nacht heeft geslapen, hij hetzelfde aantal uren overdag ook nog dient te slapen. Lukt dat bij jouw hond?

 

Kwiek versus ziek

Inderdaad, ik spreek hier met nadruk over GEZONDE honden. Heeft je hond jeuk, diarree, medicatie, kapotte voetzooltjes of iets anders onder de leden, dan heb je tijdelijk een ongezonde hond. In dat geval moet de hond dus mogelijk nog veel meer slapen dan je gewend bent. Wanneer het lichaam van de hond bezig is “iets op te lossen,” is het hondenlijf tenslotte niet bezig met voeding verteren of bewegen (laat staan dat het dan de energie heeft om te leren).

 

plaatje bij slaapbehoefte honden

Foto door Adrianna Calvo via Pexels

Geef je hond daarom echt de kans om te herstellen, ook al voelt je hond zich “gewoon” even niet lekker, zoals dat er bij ons ook af en toe bijhoort. Je mag bij wellicht verder onschuldige kwalen, bijvoorbeeld bij kortdurende diarree of eenmalig braken, je hond toch even als “ongezond” of “ziek” beschouwen. Dat wil zeggen dat hij op dat moment al zijn energie nodig heeft om te herstellen. Ga dan dus niet toch die strandwandeling maken of bij dat leuke hondenvriendje op bezoek. Het is eerst en vooral echt heel belangrijk dat het lichaam herstelt en als de energie uitgaat naar rennen op het strand, kan die niet uitgaan naar beter worden. De gezondheid van je hond is het grootste goed, ook je huisdier heeft maar één lijf…

 

Grotere slaapbehoefte

Meer dan de helft van de dag slapen, dat is nogal wat. Oudere honden, grote en kortsnuitige rassen kunnen zelfs nog meer behoefte aan slaap hebben. Zou dat komen door het bovenstaande? Zijn die honden mogelijk minder “gezond”? Daar is in wetenschappelijke zin helaas onvoldoende over bekend, maar een verband is wellicht aannemelijk.

 

plaatje bij slaapbehoefte puppy

Foto door Sergio Souza via Pexels

Puppy’s

Puppy-eigenaren zijn vaak zo druk bezig met zindelijkheidstraining, puppycursus, zit-af-blijf en socialiseren, dat er soms aan een basale behoefte voorbij gegaan wordt: een puppy is in de groei. En zoals we net zagen, kan de energie en aandacht maar op één plaats tegelijk zijn. Energie die bij het groeien ligt, gaat niet uit naar andere zaken. Andersom werkt dat precies hetzelfde. Als jouw puppy al zijn energie besteedt aan wandelen, spelen, trainen en knuffelen, komt die onvoldoende toe aan zijn grote slaapbehoefte voor groei. “Wat groeit dat lijdt niks,” zeg ik wel eens gekscherend. Maar, zo is het wel. Om hun groei bij te kunnen benen slapen puppy’s zelfs zo’n 18 tot 20 uur per dag.

 

Slaapt jouw hond voldoende?

Uiteraard zijn er net als bij mensen grote individuele verschillen aan te wijzen wat betreft slaapbehoefte en energieniveau. Dus kijk naar je hond en observeer wat die nodig heeft. In dit artikel bespreek ik de richtlijnen, maar mocht jij met jouw hond “uitdagend gedrag” ervaren, dan start maar eens met de slaaptijd uitbreiden. Wat doet dat voor jouw hond? Ik hoor het graag. ????

 

Wil je meer weten over de slaapbehoefte en het slaapgedrag van jouw hond? Houd dan onze blog in de gaten; de komende weken deel ik hier onmisbare droomkennis en slaapverwekkende tips voor goed uitgeruste honden.

 

Fijne dag vandaag!

Lieve groetjes, Amber