Betrokkenheid werkt aanstekelijk. Dat blijkt ook uit de vragen die jullie Amber stuurden in aanloop naar het interview waarin niet zij, maar wij de vragen mochten stellen. De vele inzendingen varieerden van verzoeken om ondernemerstips voor meer succes tot baasjesdilemma’s en zelfs badkamervragen aan toe. Gelukkig zweert Amber bij nieuwsgierigheid en maakt ze te midden van haar altijd drukke bestaan graag de tijd om die van ons te beantwoorden.

 

Wat is jouw geheim voor succes en hoe start je een goed eigen bedrijf?

succes MoVi Academy

Foto door Negative Space via Pexels

“Deze vraag maakt me aan het glimlachen. Blijkbaar heb ik een goed eigen bedrijf – bedankt voor het compliment – en een geheim voor de start ervan. Ik ervaar dat zelf anders. Voor mijn gevoel ben ik nog steeds een startende zelfstandige. Ik voel mij wel steeds meer een ondernemer, maar het is nog erg nieuw voor me om mezelf zo te omschrijven. In sommige opzichten doe ik namelijk maar wat. Natuurlijk nooit zonder erover na te denken, ik maak heus wel plannen en doe niets zomaar, maar wat ik doe komt niet uit een boekje. De stappen die ik zet zijn eerder samengestelde flarden uit heel veel boeken, ideeën en verhalen.”

 

Het geheim voor succes

“Bovendien geloof ik niet in het concept van een goed bedrijf starten. Je bouwt geen bedrijf, maar je bakt een steen. Die steen leg je en daarna bak je de volgende. Uiteindelijk metsel je een muur, maar van tevoren weet je niet precies hoe hoog die gaat worden en hoeveel ramen erin komen. Volgens mij start niemand een goed bedrijf. Je begint gewoon met bouwen. En als dat uiteindelijk tot een goed bedrijf leidt, is dat natuurlijk hartstikke tof! Ik vraag me wel af wat een goed bedrijf eigenlijk is. Wie of wat bepaalt dat?”

 

Hoe heb je dan de moed verzameld om voor jezelf te beginnen?

“Daar vraag je me wat. Toen ik begon was ik niet zo met moed bezig denk ik. Ik wilde gewoon heel graag een positieve verandering brengen in de wereld van dierenbaasjes. Er is in traditionele trainingen zoveel dat moet en wat je als baasje fout kunt doen. De meeste puppycursussen leren je één manier om met je hond om te gaan. Als je die niet een op een overneemt zou je al falen. Dat is onzin, want er zijn veel meer mogelijkheden om je huisdier met succes op te voeden en er een goede band mee op te bouwen. Ik wilde anderen met die mogelijkheden kennis laten maken en vooral zelf een eigen stijl laten ontdekken. De gedrevenheid daarvoor was veel prominenter aanwezig dan de vraag over moed.”

 

Een goede start

“Overigens wist ik nog helemaal niet wat MoVi Academy zou worden toen ik voor mezelf begon. Destijds was ik voornamelijk stenen aan het bakken – om maar bij de beeldspraak te blijven. Ik had nog niet eens bedacht dat ik de focus volledig op honden zou leggen, wist je dat? Nu nog weet ik niet precies wat MoVi uiteindelijk zal zijn, maar ik heb wel altijd duidelijk voor ogen wat nodig is en wat ik wil bereiken. En als ik eenmaal iets in mijn kop heb, dan zit het nog niet … Nou ja, als ik ergens voor ga dan ga ik er dus écht voor!”

 

Je bent volhardend in wat je doet, kennelijk zelfs in de badkamer. Zo heeft een trouwe fan gelezen dat je al jaren geen shampoo meer gebruikt. Hoe zit dat?

jij en je hond haren wassen

Foto door Benjamin Lehman via Pexels

“Heb ik dat ergens gedeeld, ja? Wat grappig dat zoiets mensen bijblijft. Ik ben inderdaad een no-poo’er. Als je er meer over wilt weten moet je het maar eens opzoeken. Er zijn al pagina’s en pagina’s op het wereldwijde web over vol geschreven, dat zal ik hier niet ook nog eens doen.

Ik realiseer me nu trouwens dat ik het no-poo’en bij mijn podcast op Spotify heb vermeld, gewoon als grappig feitje voor oplettende volgers. Leuk dat die er blijkbaar zijn! Ik was het zelf al lang en breed weer vergeten. Misschien omdat ik no-poo’en voort heel normaal vind, maar vooral doordat ik op zoveel plaatsen actief ben en over honden, baasjes en mezelf vertel. Ik houd daardoor niet meer tot in detail bij wat ik allemaal deel, laat staan waar.”

 

jij en je hond in balans

Foto door Marek Mucha via Pexels

Daarover gesproken; kom je met al dat actief zijn wel aan ontspanning toe?

“Haha, die vraag krijg ik wel vaker. In het antwoord daarop zijn twee dingen belangrijk. Ten eerste is de energie die mensen zien een weergave van mijn selectie uit mijn dagelijkse leven. Het enthousiasme en de ambitie zijn zeker aanwezig, maar de momenten waarop ik even onderuitzak of tijd voor mezelf neem zijn er net zo goed. Die deel ik alleen niet allemaal, omdat niemand daar vrolijk van zou worden. Ik maak liever mensen blij. Je geeft je energie toch door, of je dat nou zo bedoelt of niet.”

 

Het draait om balans

“Het andere aspect zit hem meer in de vraagstelling. Ambitie en enthousiasme staan niet lijnrecht tegenover ontspanning. Sterker nog, ze liggen in elkaars verlengden. Ik krijg zelf in ieder geval energie van inspiratie en creatie. Op die manier heb ik enthousiasme en het streven naar verschillende vormen van succes dus juist nodig om op te laden. Maar ik heb natuurlijk ook gewoon mijn momenten van niets doen, die horen er net zo goed bij. Al met al denk ik dat ik mijn in- en ontspanning goed in balans heb. Mijn vaste dagindeling helpt me daarbij.”

 

Geldt die dagindeling ook voor Kono? En wat is nou een goede dagindeling voor een hond?

“Kono doet mee aan mijn dagindeling, en ik met die van hem. We zijn goed op elkaar ingespeeld. Dat is ook meteen de kern van iedere werkende structuur. In de volgende blog zal ik daar meer over vertellen. Dan neem ik je mee in mijn dagindeling en krijg je tips voor die van jou en jouw hond.”

 

In de volgende blog: maak ook een goede dagindeling voor jouw hond. Met voorbeeldstructuur en extra tips voor direct resultaat.

Maak er een fijne dag van!