Met de winterspecials van MoVi Academy komen jij en je hond de lockdown deze winter wel door. We geven jullie drie weken lang de beste tips en inspiratie voor een sfeervol seizoen in en rondom huis en een mooie start van het nieuwe jaar. Goed ingepakt, fit en ontspannen: zo behaaglijk zaten jullie er nog niet eerder bij, zélfs als het nu toch nog een witte winter wordt.

 

Jij en je hond tegen de kou

Extreme winters komen we nog maar nauwelijks tegen in het Nederlandse weer van tegenwoordig. Op de uitschieters naar boven na dan. Toch kunnen handschoenen, muts en sjaal deze dagen geen kwaad. Hoe kleed jij je tegen tintelende vingertoppen en een haast bevroren neus?

En, wat doe je met je hond? Veel honden lopen ’s winters even naturel rond als ’s zomers. En dat terwijl het verschil tussen de hoogste en de laagste temperatuur in 2020 meer dan 40 graden bedroeg. Ik weet wel dat ik – op een frisse nieuwjaarsduik na – geen zomeroutfit wil dragen bij temperaturen rond het vriespunt, en andersom.

 

Goed ingepakt?

Dat wil echter niet zeggen dat een hond zonder winterkleding nu maar binnen moet blijven. In de eerste plaats omdat honden geen mensen zijn. Voor ons is het zonder kleding moeilijk overleven in een niet-tropisch klimaat, maar de honden die nog het meeste lijken op hun wolfachtige voorouders doen het juist beter in koelere omstandigheden. Daar hebben ze geen gefabriceerde jas voor nodig.

 

Wintervacht

Dat brengt ons op het tweede belangrijke punt met betrekking tot bescherming tegen de kou: de ene hond is de andere niet. Zo is jouw hond misschien van nature goed ingepakt met een dubbele vacht, terwijl de hond verderop in de straat nagenoeg kaal is. Je kunt je wel voorstellen dat winterkleding voor die tweede een heel ander verhaal is dan voor het beestje dat zich lekker beschermd weet in zijn natuurlijke dekentje.

Poolhonden zoals Husky’s of Saarlooswolfhonden zullen in de meeste gevallen geen extra jas nodig hebben. Ook bijvoorbeeld de langharige honden zoals Bordercollies en Duitse Herders zijn goed bestand tegen koude met hun combinatie van een onder- en bovenvacht. Neerslag bereikt daardoor de huid niet en dat scheelt natuurlijk een heleboel.

 

Kacheltje

Ten slotte zijn niet alleen de uiterlijke kenmerken bepalend voor het al dan niet gebruiken van een winterjack voor je hond. Het interne kacheltje en de beleving van je hond spelen evengoed een rol. Daarin zijn honden dan weer niet zo anders dan hun baasjes. Want of jij nu flink behaard bent of amper en of je wat meer of minder bij te zetten hebt, dat maakt echt niet alles uit. Je kunt in alle gevallen net zo goed degene zijn die het altijd koud heeft als degene die zelfs in een onverwarmde kamer met tegelvloer en sterren op de ruiten al met warme voeten in bed stapt. Als zogenaamde koukleum zweer je wellicht bij een kruik in bed, maar als je het structureel warm hebt breekt het zweet je misschien wel uit bij het idee alleen al.

 

Ingepakt naar behoefte

Als volwassene met oog voor je omgeving en jouw eigen behoeften, kan jij je waarschijnlijk prima aanpassen op de weersomstandigheden. Een ander kun je waar nodig helpen door naar zijn of haar warmtebehoefte te vragen, maar voor jouw viervoeter gaat die vlieger natuurlijk niet op. Je zal in plaats daarvan moeten kijken naar de signalen van je hond. En over het algemeen geven dieren echt wel aan wat ze nodig hebben.

 

plaatje bij goed ingepakt

Foto door Dominika Roseclay via Pexels

Je hond winterklaar

Als jouw hond ’s zomers en ’s winters lekker enthousiast meegaat voor een goede wandeling en eenmaal buiten ook niet direct rechtsomkeert maakt, is er waarschijnlijk niets aan de hand. De vacht is dan voldoende zelfregulerend of je hebt al een goede manier gevonden om je hond tegen koude te weren.

 

Wanneer extra beschermen?

Ziet jouw hond er kouwelijk uit of durf je niet met zekerheid te stellen dat je beestje zonder last de winter trotseert? Probeer dan eens een hondenjas. Een hond ingepakt met een muts, sjaal of laarsjes staat misschien leuk op een foto, maar dat soort accessoires bieden geen bescherming. Neem altijd de tijd om je hond te laten wennen aan wat je hem aantrekt. Als je een hond ongetraind en plotseling voor een wandeling inpakt, zal dat niet het goed doen dat je voor ogen had. Laat je hond rustig wennen en werk stap voor stap toe naar het ingepakt op pad gaan. Houd dat vervolgens een poosje vol.

 

Ingepakt en wel

Honden die wel een jasje kunnen gebruiken zullen hun baasje op den duur wel herinneren aan het jack voordat er gewandeld kan worden. Het aantrekken van de jas is dan ook zo gepiept. Bij de honden die de jas niet nodig hebben merk je dat evenzeer. Het aandoen schiet dan wat minder hard op of je hond trekt er al zonder jas op uit als die daarvoor de kans krijgt. Dieren weten meestal zelf heel goed wat ze nodig hebben en fijn vinden.

 

En bij sneeuw?

Naast bescherming tegen de koude is het ook goed om in de winter te letten op andere ongemakken ten gevolge van lage temperaturen. Zo kan sneeuw zorgen voor ijsklitten in de vacht en leidt strooizout in combinatie met binnenshuis stoken tot een droge huid. Verwarm en borstel je hond daarom na een sneeuwwandeling en laat je viervoeter zo min mogelijk door de pekel lopen. Gebruik eventueel ook een natuurlijke zalf tegen kloofjes in poten.

 

Droge pootjes zijn voor honden net zo min fijn als voor mensen. Dus wat doe je als de eerste kloofjes lijken te ontstaan? Juist ja, smeren. Het liefst met een zachte zalf die snel intrekt en die - nog belangrijker bij honden dan voor jezelf - bestaat uit onschadelijke ingrediënten die de natuur ons zo lekker puur geeft. Zo dacht ook een vriendin van me die als herborist wel raad wist met de droge pootjes van haar viervoeter. Ze maakte zelf een zalf van natuurlijke ingrediënten. Lekker vet en ontzettend effectief. Haar hond kan zo de hele winter alle pekel en iedere fanatiek loeiende kachel aan. Dier blij, zij blij, reden voor een dansje, aldus haar hond. Telkens wanneer mijn vriendin de pootjes van haar hond heeft ingesmeerd, viert het leuke beest dat namelijk met een heuse moonwalk! Hij glijdt dan als een kunstrijder op het ijs moeiteloos en heel gecontroleerd over de vloer. Nou kan ik me zulke dansverleiding wel voorstellen met van die zachte pootjes, maar blijkbaar is dat niet de (enige) reden voor zijn moves. Bij elke soepele glij achteruit buigt het slimme dier immers zijn koppie om met uitgestoken tong langs de vloer te strijken. De zorgvuldig samengestelde, pure zalf is zo goed gelukt dat die klaarblijkelijk nog lekker is ook! De hond van mijn vriendin wordt zo iedere winter ook een beetje extra van binnen gevoed. Laat het maar lekker gaan vriezen, hij is er in ieder geval klaar voor!

 

Hoe beleven jij en je hond deze winter? Laat het ons weten in een reactie onder deze blog. En wil je nog meer winterse inspiratie? Volg MoVi Academy dan via Facebook, Instagram en TikTok of surf direct naar onze website. Tijdens de winterspecial-weken verschijnt hier iedere woensdag en zondag een nieuwe blog vol feestelijkheid en tips voor een sfeervolle tijd. We halen alles uit de kast voor een feestmaand die jij en je hond nooit meer vergeten.

 

Pas goed op elkaar en maak er een mooie tijd van. Fijne dagen!