Met de winterspecials van MoVi Academy komen jij en je hond de lockdown deze winter wel door. We geven jullie drie weken lang de beste tips en inspiratie voor een heerlijke winter in en rondom huis. Zo hebben jullie de feestdagen nog nooit gevierd! Met dit keer 5 wandeltips voor heerlijke winterwandelingen. Zo sluit je het jaar ondanks de korte dagen fit af en luid je het nieuwe jaar ook meteen energiek in. Geniet ervan!

 

plaatje bij wandeltips voor donkere dagen

Foto door Yan via Pexels

Wandeltips voor donkere dagen

Tijdens de kortste dagen van het jaar trekken we ons veelal terug in de warmte van ons eigen huis en haard. Erop uitgaan is op het moment sowieso wat beperkt, maar de donkere avonden nodigen ook niet bepaald uit – zou je denken…

Toch biedt juist deze tijd van het jaar een heleboel moois en leuks om te ontdekken. Zo halen jij en je hond een verkwikkende, winters frisse neus:

 

5 wandeltips

1 Sta met de zon mee op en trek er meteen op uit. In de winter is dat (gelukkig) niet zo vroeg als in de zomer, dus zelfs minder vroege vogels kunnen dit proberen. Door bij zonsopkomst te wandelen profiteer je optimaal van het toch al zo schaarse zonlicht en blijf je eventuele wandeldrukte voor. Dat is wel zo verstandig en soms ook gewoon heel lekker, die rust. Bovendien geef je jezelf frisse energie cadeau. Daarmee ben jij de rest van de dag nog actiever dan een kerstelf!

2 Ben je gewend om ’s avonds een grote ronde te lopen en overdag een kleine, maar is “groot” ’s winters minder groot dan ’s zomers? Overweeg dan klein en groot (tijdelijk) om te wisselen. Op die manier kun je er lekker in het licht op uit en komen jij en je hond ook dit seizoen aan jullie beweging.

3 Ben je wel een keer toe aan een andere omgeving? Kijk dan eens wat andere buitenliefhebbers doen. Met bijvoorbeeld de winterse wandelroutes van Natuurmonumenten hoef je dat ook niet ver te zoeken, want door heel het land zijn mooie plaatjes verborgen. Zo ontdek je gemakkelijk iets nieuws en voorkom je samendrommen op de bekendste stukjes natuur van Nederland.

 

In het donker

4 Is het toch alweer later dan verwacht en dus donker tijdens jullie rondje? Loop dan een lichtjesroute door eigen dorp of stad en ga (samen met een huisgenoot) op zoek naar de mooiste of uitbundigste versiering.

5 Wandel je graag buitenaf, ook als het donker is? Zorg er dan voor dat je dat veilig doet en bescherm je hond, voorbijgangers en jezelf door je zichtbaarheid te vergroten. Bevestig een lichtje aan je jas of tas en doe je hond bijvoorbeeld een reflecterende halsband om. Op die manier belemmer je het zicht van de hond niet met afleidend licht, maar maak je het voor voorbijgaand verkeer wel gemakkelijker om jouw hond te spotten.

6 Extra tip! Vond je wandeltip vier leuk? Geef er dan een vervolg aan, bijvoorbeeld door bij jouw favoriete kerstverlichting een lief kaartje in de bus te doen. Natuurlijk wandel je daar dan lekker met je viervoeter naartoe. Wandelen doet zo wel héél goed!

 

Ik houd ervan naar buiten te gaan met Kono, maar sommige wandelingen zijn toch nog net wat bijzonderder dan andere. Door een onverwachte ontmoeting bijvoorbeeld, door een mooie lucht, grappig moment óf een verdwaalde telefoon. Die vond ik er laatst een. Gelukkig was de telefoon gemakkelijk te ontgrendelen en kon ik in de lijst met contacten. Ik besloot degene te bellen die er als "papa" in stond, dat leek me wel veilig. De papa nam ook nog eens op en kwam de telefoon graag voor zijn zoon ophalen. Maar, die papa, die wist ik zelf ook wel te vinden! Terwijl ik hem aan de lijn had kwam ik er namelijk achter dat deze papa de meneer was die ik kende als kebabman. We spraken af dat ik de telefoon zou komen afgeven bij zijn zaak. Kono en ik wisten al dat die nogal gemakkelijk op onze route ligt! De telefoon was gauw herenigd met in ieder geval de juiste familie en meneer papa de kebabman wilde me daar graag voor bedanken. Hij liet het er niet bij zitten toen ik dat afsloeg en besloot dan Kono maar heel blij te maken. En zo kwam het dat Kono en ik met lege handen (en poten, vooruit) van huis waren gegaan, onderweg een spontane lift gaven aan een telefoon en uiteindelijk thuiskwamen met drie grote zakken kebabafval! Nog een zo'n ervaring en Kono begint al te watertanden als hij een telefoon ziet...

 

Hoe beleven jij en je hond deze winter? Laat het ons weten in een reactie onder deze blog. En wil je nog meer winterse inspiratie? Volg MoVi Academy dan via Facebook, Instagram en TikTok of surf direct naar onze website. Tijdens de winterspecial-weken verschijnt hier iedere woensdag en zondag een nieuwe blog vol feestelijkheid en tips voor een sfeervolle tijd. Hier vind je de vorige winterspecial. We halen alles uit de kast voor een feestmaand die jij en je hond nooit meer vergeten.

 

Pas goed op elkaar en maak er een mooie tijd van. Fijne dagen!