In vier stappen snap jij waarom bezoek zo moeilijk is voor je hond
Stap 1 opvliegende energie
Voor mij is het niet helemaal duidelijk wat de reden is dat we dit doen. Ik vermoed een stuk sociale wenselijkheid, het is een soort ongeschreven sociale regel. Wanneer we elkaar weer zien gaan we met hoge stemmetjes vragen hoe het met elkaar gaat. “heeee tante Mien, wat onwijs fijn dat je er bent. Hoe is het ermee? Neeee, schoenen mogen aanblijven hoor. Zal ik je jas aannemen”, zo klinkt het vaak in een klein deel van het huis. Denk aan de gang/hal/bijkeuken of anderszins. Dan volgen er nog drie heerlijke plakzoenen of een knuffel. Allemaal zaken die voor ons (althans voor de meeste van ons) heel normaal gevonden worden. Echter, hoe is dit voor onze honden?
Nou… ik kan je vertellen dit is een hele hectische gewaarwording voor je hond en waar de meeste honden echt geleerd mag worden hoe hiermee om te gaan. Honden dienen te leren dat dit iets is hoe wij mensen met elkaar omgaan als we elkaar begroeten. Het concept “bezoek” is iets wat de hond uitgelegd dient te worden. Enerzijds is de smalte in de ruimte verre van ideaal. Anderzijds is er op dat moment zoveel oog en aandacht voor het bezoek dat er minimaal aandacht is voor de hond of juist overdreven veel aandacht is voor de hond. Beide onhandig. Bovenal is het de opvliegende energie wat de hond chaotisch, gespannen, opgewonden of overenthousiast maakt. De opvliegende, piepstemmetjes, de emoties die door de ruimte spatten en de aanrakingen maakt het (vaak) voor de hond een gekke en onveilige situatie.
Wanneer er dan ook nog per ongeluk op de poot van de hond wordt gestaan in tijdens dit tafereel, zijn daar bijna al alle missers die er de volgende keer voor gaan zorgen dat je hond met nog meer energie, opwinding en gekkigheid je bezoek tegemoet zal treden.
Stap 2 veilige haven
Vermoedelijk ben jij de veilige haven van je hond. Evenals het huis waarin jij en je hond wonen (hopelijk) een veilige haven zijn. Hoe meer veiligheidspijlers er aanwezig zijn hoe veiliger je hond zich zal voelen. Op het moment dat je hond bezoek met veel dwaasheid tegemoet treedt is er een zeer grote kans dat jouw hond het bezoek spannend vind. Nog even los van of dit positieve of negatieve spanning is. Jij kan nu zeggen: “neeee mijn hond vind bezoek leuk”. Hiermee doe je zowel jezelf als je hond drastisch tekort. Weet je waarom? Je sluit de mogelijkheid uit dat je hond het misschien wel minder leuk vind dat jij denkt.
Want een kwispelende, opspringende, blaffende en speeltjes brengende hond kán een blije hond zijn,
het kan ook een gestreste hond zijn. Laten we beide opties open houden… gewoon ter groei.
Ervan uitgaande dat jouw hond bezoek spannend vind en dan bedoel ik eng spannend. Dus negatief. Neem even iets wat jij eng vindt, een clown, grote honden, spin, achtbanen. En stel je voor dat dit enge ding in jouw huis komt, met een heel hoog geluid en het komt heel dichtbij je man/kinderen/ouders (mensen die voor jou belangrijk zijn en een veilig gevoel geven) en vervolgens blijft dit enge ding gedurende ONBEPAALDE tijd in jouw veilige haven. Hoe zou jij je voelen?
Veiligheid is vaak 1 van de belangrijkste dingen die we hebben dit geldt ook voor onze honden. En zowel jij als je huis waar je hond leeft zijn een enorm belangrijke bron voor je hond. En als dit in ‘gevaar’ dreigt te komen gaat je hond allerlei copingstijlen (manieren van omgaan met stress) in werking stellen om de mogelijke dreiging te herstellen en in sommige gevallen de controle terug te pakken.
Want als je altijd opspringt en daarmee krijg je (veelal negatieve) aandacht van zowel eigenaar als bezoek, dan is dat in deze chaos in ieder geval EEN voorspeller die de hond heeft. Zolang jij dus geen voorspelbaarheid inbouwt t.a.v. je bezoek gaat je hond dit voor zichzelf organiseren. Vet onhandig, dat wel.
Stap 3 aandacht van de hond naar bezoek en andersom
Vaak als de hond puppy en fluffy is gaan mensen vol met handen, energie en aandacht zowat ‘in’ je hond, om het nog maar niet te hebben over het plots optillen wat sommige mensen denken te kunnen doen met jouw pup. Het opvoeden van je hond gaat over het leren kennen en stellen van grenzen van zowel jezelf als van je hond (daar later meer over). Jij mag helemaal zelf bedenken en vinden wat wél oké is voor je hond en wat niet oké is voor je hond. En dan komt er een superbelangrijke stap… dit moet je aan gaan geven!!! Dit kan gewoon vriendelijk en met een bepaalde doortastendheid. Als jouw hond namelijk uiteindelijk merkt dat jij regie pakt en dat jij ‘in control’ bent dan zal het bezoek vanzelfsprekend minder spannend zijn. Want jouw hond vertrouwt jou en daarmee de moeilijke situatie ook. Als dit werkt ben ik wel groot voorstander om honden een beetje hufterproof te maken voor onvoorspelbaarheden die bezoek met zich mee kunnen brengen. Daarover meer in mijn online cursus Bezoek Begroeten.
Stap 4 onverwachtse aanrakingen of aandacht
Het zal de eerste niet zijn die ineens naar de mand van je hond loopt om ineens je hond te gaan aaien. Of iemand die ineen van die kusgeluidjes richting je hond maakt. Dit soort onverwachtse dingen zijn zaken waar de meeste honden over het algemeen heeeel slecht op gaan. Overigens ben ik wel voorstanden van honden hufterproof maken op deze punten.
Lieve groetjes, Amber
Mijn hond blaft erg als de bel gaat, wanneer bezoek binnen is houdt hij afstand en zoekt veilige plek. Later komt hij voorzichtig richting bezoek, maar kiest zorgvuldig degene uit waar hij naartoe durft te gaan. Dat zijn vaak mensen die vragen of ze hem mogen aaien. Onze hond negeren werkt het beste, hij komt wel als ie wil. Wat ik wel vreemd vind is als bezoek op gaat staan, dan begint hij enorm te blaffen en is niet meer stil te krijgen. Heb je daarvoor nog tips en ook voor het geblaf bij aankomst?
Hoi Magda,
Dankjewel voor je vraag! Wat heel mooi is om te horen, is dat jouw hond zelf de afstand bewaart wanneer hij (nog) geen contact wil met bezoek én dat jij hem hier de ruimte voor geeft. Dus inderdaad niet bezoek naar hem toe laten gaan, maar gewoon met rust laten. Bezoek dat je hond met rust laat (en stil zit ;)), daar hoeft hij niks mee. Dit is dus het minst bedreigend voor je hond. Het moment dat bezoek opstaat, kan erg spannend voor je hond zijn. Hij heeft dan geen idee wat dat bewegend, opstaand (dus groter wordend, naderend) bezoek gaat doen. Je zou er ten eerste voor kunnen zorgen dat je hond zo ver van bezoek af ligt, dat hij er ‘geen last’ van heeft wanneer er iemand opstaat. Mocht dit niet mogelijk zijn of reageert je hond ook op deze afstand, dan is het in ieder geval heel fijn voor je hond als je dit moment voorspelbaar maakt door bv te zeggen: ‘Let op, bezoek staat even op.’ Vervolgens kan je hem hierin nog verder begeleiden door wanneer hij de keuze maakt van bezoek af te bewegen, dit te belonen door wat voertjes te strooien zo ver mogelijk van het bezoek weg. Op deze manier leert hij dat wanneer hij iets spannend vindt hij in plaats van te blaffen hij ook de keuze heeft ervan weg te lopen. Twee hele interessante blogs die Amber hierover heeft geschreven kan je hier vinden:
https://movi-academy.nl/blog/waarom-blaft-mijn-hond-naar-de-bel/
https://movi-academy.nl/blog/7-hondentips-bij-bezoek-ontvangen/
Amber heeft ook een enorm mooie en uitgebreide cursus over Bezoek Begroeten gemaakt. Hierin wordt stap voor stap uitgelegd wat je het beste kan doen bij bezoek ontvangen, maar ook bij bijvoorbeeld bezoek dat opstaat. Ben je hiervan al op de hoogte? Meer informatie daarover kan je hier vinden:
https://movi-academy.nl/bezoek-begroeten/
Kan je hier mee vooruit? Heel veel succes gewenst,
Lieve groetjes Camille | Team MoVi
Mijn hond is altijd blij . Dus hoppa opspringen en dat is niet t enige ze blijft t bezoek gedag zeggen .
Dankjewel dat je dit met ons deelt Anne :). Hoe is dit voor jou? Wat zou jij je hond en of je bezoek hierin gunnen?
Lieve groetjes Irma | Team MoVi
Mijn hond doet precies zo. Ze blijft komen en verwacht dat het bezoek haar zal en blijft aaien.
Dan zet ik haar vast op haar plaats met een koekje en zeg dat ze heel braaf is, maar op haar plaats moet blijven.
Doe ik hier goed aan?
Hee hallo Elise,
Dankjewel dat je dit met me deelt. Wat leuk dat je deze blog gelezen hebt! Ik begrijp goed dat je het gevoel hebt dat ze verwacht dat het bezoek haar blijft aaien. Waaraan merk je dat vooral?
Om nog extra hierover te lezen zou je ook de volgende blogs kunnen bekijken:
https://movi-academy.nl/uncategorized/on-spot-oefenen-met-bezoek-wat-bedoel-ik-daarmee/
of
https://movi-academy.nl/blog/hondvindtbezoekgeweldig/
Mocht je nog vragen hebben, mail gerust naar support@movi-academy.nl. Ik denk en kijk graag met je mee.
Lieve groetjes Amber
Waneer ik bezoek krijg
Is mijn hond over enthousiast, zij blaft springt en laat het bezoek niet met rust. Ook Waneer zij uiteindelijk rustig word blift zij mijn bezoek lastig vallen, zij wil spelen geaaid worden en wanneer dit niet gebeurt gaat zij tegen hun blafen. Zij is heel lief nooit gebeten ook niet in spel .Op die momenten luistert zij niet naar mij
Iets dat zij normaal heel goed doet.
Groetjes Patricia
patriciacoxon2000@gmail.com
Hoi hoi Magda,
Dankjewel voor je berichtje! Ik kan me voorstellen dat het heel vervelend is dat je hond zo onbereikbaar voor je is zodra er bezoek is.
Als je je hier aanmeld ontvang je 3 gratis video’s rondom onrust én je ontvangt dan automatisch mail over het College Bezoek Begroeten dat Amber in augustus gaat geven. Hoe zou dat voor je zijn?
Lieve groetjes Irma | Team Amber