In vier stappen snap jij waarom bezoek zo moeilijk is voor je hond

 

Stap 1 opvliegende energie

Voor mij is het niet helemaal duidelijk wat de reden is dat we dit doen. Ik vermoed een stuk sociale wenselijkheid, het is een soort ongeschreven sociale regel. Wanneer we elkaar weer zien gaan we met hoge stemmetjes vragen hoe het met elkaar gaat. “heeee tante Mien, wat onwijs fijn dat je er bent. Hoe is het ermee? Neeee, schoenen mogen aanblijven hoor. Zal ik je jas aannemen”, zo klinkt het vaak in een klein deel van het huis. Denk aan de gang/hal/bijkeuken of anderszins. Dan volgen er nog drie heerlijke plakzoenen of een knuffel. Allemaal zaken die voor ons (althans voor de meeste van ons) heel normaal gevonden worden. Echter, hoe is dit voor onze honden?

 

Nou… ik kan je vertellen dit is een hele hectische gewaarwording voor je hond en waar de meeste honden echt geleerd mag worden hoe hiermee om te gaan. Honden dienen te leren dat dit iets is hoe wij mensen met elkaar omgaan als we elkaar begroeten. Het concept “bezoek” is iets wat de hond uitgelegd dient te worden. Enerzijds is de smalte in de ruimte verre van ideaal. Anderzijds is er op dat moment zoveel oog en aandacht voor het bezoek dat er minimaal aandacht is voor de hond of juist overdreven veel aandacht is voor de hond. Beide onhandig. Bovenal is het de opvliegende energie wat de hond chaotisch, gespannen, opgewonden of overenthousiast maakt.  De opvliegende, piepstemmetjes, de emoties die door de ruimte spatten en de aanrakingen maakt het (vaak) voor de hond een gekke en onveilige situatie.

Wanneer er dan ook nog per ongeluk op de poot van de hond wordt gestaan in tijdens dit tafereel, zijn daar bijna al alle missers die er de volgende keer voor gaan zorgen dat je hond met nog meer energie, opwinding en gekkigheid je bezoek tegemoet zal treden.

Stap 2 veilige haven

 

Vermoedelijk ben jij de veilige haven van je hond. Evenals het huis waarin jij en je hond wonen (hopelijk) een veilige haven zijn. Hoe meer veiligheidspijlers er aanwezig zijn hoe veiliger je hond zich zal voelen. Op het moment dat je hond bezoek met veel dwaasheid tegemoet treedt is er een zeer grote kans dat jouw hond het bezoek spannend vind. Nog even los van of dit positieve of negatieve spanning is. Jij kan nu zeggen: “neeee mijn hond vind bezoek leuk”. Hiermee doe je zowel jezelf als je hond drastisch tekort. Weet je waarom? Je sluit de mogelijkheid uit dat je hond het misschien wel minder leuk vind dat jij denkt.

Want een kwispelende, opspringende, blaffende en speeltjes brengende hond kán een blije hond zijn,
het kan ook een gestreste hond zijn. Laten we beide opties open houden… gewoon ter groei.Hond onder tafel

 

Ervan uitgaande dat jouw hond bezoek spannend vind en dan bedoel ik eng spannend. Dus negatief. Neem even iets wat jij eng vindt, een clown, grote honden, spin, achtbanen. En stel je voor dat dit enge ding in jouw huis komt, met een heel hoog geluid en het komt heel dichtbij je man/kinderen/ouders (mensen die voor jou belangrijk zijn en een veilig gevoel geven) en vervolgens blijft dit enge ding gedurende ONBEPAALDE tijd in jouw veilige haven. Hoe zou jij je voelen?

 

Veiligheid is vaak 1 van de belangrijkste dingen die we hebben dit geldt ook voor onze honden. En zowel jij als je huis waar je hond leeft zijn een enorm belangrijke bron voor je hond. En als dit in ‘gevaar’ dreigt te komen gaat je hond allerlei copingstijlen (manieren van omgaan met stress) in werking stellen om de mogelijke dreiging te herstellen en in sommige gevallen de controle terug te pakken.

 

Want als je altijd opspringt en daarmee krijg je (veelal negatieve) aandacht van zowel eigenaar als bezoek, dan is dat in deze chaos in ieder geval EEN voorspeller die de hond heeft. Zolang jij dus geen voorspelbaarheid inbouwt t.a.v. je bezoek gaat je hond dit voor zichzelf organiseren. Vet onhandig, dat wel.

 

Stap 3 aandacht van de hond naar bezoek en andersom

 

Vaak als de hond puppy en fluffy is gaan mensen vol met handen, energie en aandacht zowat ‘in’ je hond, om het nog maar niet te hebben over het plots optillen wat sommige mensen denken te kunnen doen met jouw pup. Het opvoeden van je hond gaat over het leren kennen en stellen van grenzen van zowel jezelf als van je hond (daar later meer over). Jij mag helemaal zelf bedenken en vinden wat wél oké is voor je hond en wat niet oké is voor je hond. En dan komt er een superbelangrijke stap… dit moet je aan gaan geven!!! Dit kan gewoon vriendelijk en met een bepaalde doortastendheid. Als jouw hond namelijk uiteindelijk merkt dat jij regie pakt en dat jij ‘in control’ bent dan zal het bezoek vanzelfsprekend minder spannend zijn. Want jouw hond vertrouwt jou en daarmee de moeilijke situatie ook. Als dit werkt ben ik wel groot voorstander om honden een beetje hufterproof te maken voor onvoorspelbaarheden die bezoek met zich mee kunnen brengen. Daarover meer in mijn online cursus Bezoek Begroeten.

 

Stap 4 onverwachtse aanrakingen of aandacht

 

Het zal de eerste niet zijn die ineens naar de mand van je hond loopt om ineens je hond te gaan aaien. Of iemand die ineen van die kusgeluidjes richting je hond maakt. Dit soort onverwachtse dingen zijn zaken waar de meeste honden over het algemeen heeeel slecht op gaan. Overigens ben ik wel voorstanden van honden hufterproof maken op deze punten.

Lieve groetjes, Amber