Daar heb je weer zo’n foto: één persoon, met een heuse roedel aan honden. Geen hond uit toom en iedereen ontspannen, het vertrouwen straalt ervan af. Dat is dus ook duidelijk de oplossing voor jou en jouw viervoeter, je moet als baasje gewoon meer zelfvertrouwen hebben. Zet een stip op de horizon en wandel er met je hond naartoe. Dan komt het vanzelf goed. En zo niet? Dan zit er niets anders op dan volop corrigeren, natuurlijk. Met een touwtje hoog in de nek, een tik op de flank of door luid en o zo magisch “tsss” te roepen. Toch?
Het wonder van een touwtje hoog in de nek
Sommige honden blijven ook maar trekken. Alsof ze continu hoge nood hebben en ieder bosje in de verte geschikt is om daar vanaf te komen, maar de berm onder de poten absoluut niet voldoet. Of ze reageren overenthousiast op elke beweging in de omgeving en of het nu een andere hond is of een vallend blad, dat maakt niet uit. Ze blaffen er om het minste of geringste op los, springen non-stop als een pup in de sneeuw, eten alle viezigheid die ze tegenkomen of badderen in iedere modderplas op straat. Je wordt er tureluurs van.
Correctie met behulp van een speciale halsband of een touwtje hoog in de nek lijkt de ideale vondst. Je hebt weer controle over de situatie, want je hond laat zich sturen. Ein-de-lijk. Wat er gebeurt is vergelijkbaar met een middeltje van de dokter: je bestrijdt het symptoom, de klacht die aan de buitenkant zichtbaar is. Je bent net zo blij dat jouw hond niks stouts meer doet en je overwicht hebt wanneer je ermee wandelt, als dat je was toen het zalfje de jeuk verhielp en jouw hond stopte met krabben. Maar, is dat wel echt waarnaar je op zoek was?
Bungelend aan een touwtje
Jouw hond is immers niet langer lastig, maar gedraagt zich nu als een slaafs lammetje. Er komt weinig uit. Met het ongewenste gedrag zijn namelijk ook het vrolijke spelen en de fijne energie vertrokken. Dit effect heet aangeleerde hulpeloosheid. Aangeleerd hulpeloze honden passen perfect in de huidige maatschappij als plaatje van perfectie. Maar leuk? Dat is anders, voor zowel jouw hond als voor jezelf als baasje.
Effecten van een touwtje hoog in de nek
Je hond kan namelijk schade oplopen aan slokdarm, luchtpijp, schildklier, nek en rug. Dat is op korte termijn al ellendig voor je hond, maar kan ook op lange termijn tot grote en zelfs chronische problemen leiden. Daarnaast komt jouw hondendroom bij aanschaf ook niet bepaald overeen met de nieuwe werkelijkheid. Je had destijds een compleet ander beeld voor ogen dan dat van jou als ferme handhaver en jouw hond als vermurwd dier. Een touwtje hoog in de nek als corrigeerhulpmiddel kent dus zo zijn minpunten, al lost het in eerste instantie het probleemgedrag op. We zetten de voor- en nadelen naast elkaar:
Voordelen |
Nadelen |
+ Er komt een einde aan ongewenst gedrag, je hebt een brave hond.
+ Corrigeren vergt weinig fysieke inspanning. + Het is snel toepasbaar en je hebt snel resultaat. (Een snellere duidelijke voor-en-na-video krijg je niet.) + Een touwtje is niet duurder dan een standaard halsband.
|
– De oorzaak van het oorspronkelijke probleem is er nog steeds.
– Het touwtje schaadt het lijf en algehele welzijn van je hond. – De relatie van corrigeren en gehoorzamen is niet de band die je graag wilde. – De nekspieren van je hond winnen aan kracht door gewenning en je bent dus zo weer terug bij af. – Mentaal en emotioneel word je er geen van beiden beter van. |
Het touwtje hoog in de nek onder de loep
Al met al werkt het touwtje hoog in de nek als een speer op gedragsniveau, maar voor korte duur. In die tijd kan het al veel lichamelijke en ook relationele schade aanrichten. Vervolgens verliest het touwtje op de langere termijn ook nog eens zijn effect op gedrag. Het werkt dus op het eerste oog als een wondermiddel, maar uiteindelijk heb je er nog minder dan niets aan. Het touwtje schaadt meer dan het baat. Wat is dan wél de oplossing? Als je alles al hebt geprobeerd of op zoek bent naar een beter alternatief voordat je schade aanricht?
Wondermiddel
Een touwtje, tik of luid commando is net als een zalfje bij jeuk een tijdelijke oplossing voor de buitenkant. Symptoombestrijding noemen we dat. Soms is symptoombestrijding even nodig, afhankelijk van de soort en het doel. Maar, in geen enkel geval is het een opzichzelfstaande oplossing. Zolang de oorzaak van het oorspronkelijke probleem aanwezig is en onbestreden blijft, verandert er wezenlijk niets. De enige daadwerkelijke oplossing richt zich daarom op de oorzaak in plaats van de klacht.
Bouw aan een sterke hond-baas-relatie, zo een als in jouw droombeeld vooraf. Op basis van wederzijds respect en vertrouwen komen jullie allebei beter tot jullie recht, voelen jullie je fijn met elkaar en lijd je geen van beiden fysiek onder jullie verstandhouding. Onderzoek met die insteek waar het probleemgedrag dat je eigenlijk dacht te moeten corrigeren vandaan komt. Tijd, geduld en training vormen samen het enige wondermiddel dat écht helpt. Het is een wondermiddel dat kwaliteit boven kwantiteit stelt en dat misschien niet buitengewoon snel werkt, maar dat wél indrukwekkend goed resultaat levert. En dat is in alle opzichten stukken beter voor jouw hond, jullie relatie en jouw eigen welzijn.
Challenge
Snelle trucjes werken niet. Daarom vind je bij MoVi Academy geen vluchtige challenges. Ik wil namelijk dat jij en je hond allebei lekker in jullie vel zitten en zowel op korte als op lange termijn. Poeh ja, dat zou nog eens fijn zijn! Niet waar? Gelukkig is het echt mogelijk, eerlijk waar, ook voor jou. Hoe ergerlijk of lastig het probleemgedrag van je hond nu ook is. Ik daag je uit om het touwtje of andere corrigeerhulpmiddel weg te leggen of niet aan te schaffen (nog beter!) en te investeren in de band met je hond.
Gun jezelf het plezier dat je voor ogen had en denk om te beginnen maar aan die wens, telkens wanneer jouw hond lastig is en snelle correctie verleidelijk is. Bouw zo langzaam maar zeker aan (het herstel van) wederzijds respect. En mocht je nou denken, ja Amber, het is wel een beetje hocus pocus nog met die band en het vertrouwen, maak je ook dan geen zorgen! Ik snap dat het nu abstract lijkt en ik help je graag op weg om concreet aan verbetering te werken. Stop de echte uitdaging niet weg onder een berg van niet-helpende challenges en hulpmiddeltjes, maar ga ‘m aan!
Waarbij kunnen jij en je hond wel een wondermiddel gebruiken? Vertel erover in een reactie hieronder en neem een kijkje bij de nieuwste cursus Passeren en begroeten van andere honden.
Fijne dag!
Lieve groetjes, Amber
Hoi, ik heb 6 rescue honden waarvan de 2 jongste nogal wat jachtdrift hebben.
Ze gaan bij het zien of ruiken van een kat compleet in de riem hangen en zijn ze moeilijk tot orde te krijgen.
Op ‘t losloop gebied gaan ze er met hun 2 vandoor en reageren ze niet op mijn geroep of op fluit.
Hoi Angelique, leuk dat je me gevonden hebt. En ik kan me voorstellen dat de jachtdrift nogal wat uitdagingen met zich meebrengt. Heb je al eens naar mijn online Perfect Recall cursus gekeken? Ik vermoed dat die cursus je onwijs gaat helpen. Fijne dag! Lieve groetjes Amber
Ik heb (had) een hond die enorm trok aan de lijn. In de hondenschool was het onder controle maar eens ik de wandeling begon, was het vreselijk. gelukkig heb ik de cursussen van Amber leren kennen. De cursus ‘passeren en begroeten ‘ heeft de doorslag gegeven. Nu heb ik technieken, spelletjes om het trekken op een respectvolle manier aan te pakken. Ik tevreden en mijn hond! Dank je wel Amber
Wat onwijs gaaf om te horen lieve Myriam! En jij was één van de allereerste die een online cursus bij me kocht! Dat vergeet ik nooit mee. Bedankt voor je vertrouwen en zo blij dat jij en je honden nu de goede kant op gaan!