Met de winterspecials van MoVi Academy komen jij en je hond de lockdown deze winter wel door. We geven jullie drie weken lang de beste tips en inspiratie voor een sfeervol seizoen in en rondom huis en een mooie start van het nieuwe jaar. Door weer en wind en of het nu vriest of dooit, zitten jij en je hond er dit jaar warm bij. Ontdek hoe jouw hond beïnvloed wordt door het seizoen.
De invloed van het seizoen
Wat merken honden van seizoenswisselingen? En wat merk jij daarvan bij je hond? Dit keer hebben we het niet over kerststress, de zoete verleiding van snoepgoed of nieuwjaarsknallen, maar over de invloed van de veranderende weersomstandigheden door het jaar heen. De beste hond voor Nederlands klimaat bestaat immers niet, dus hoe spelen jij en je hond samen jaarrond op het weer in? Met kennis vergroot je jullie wendbaarheid en energie.
Winter, voorbode van een nieuw begin
Het seizoen van kraakheldere luchten, serene landschappen en tintelend frisse winden trapt het nieuwe jaar af. De voorbije maanden liggen te rusten en zin in een volgende cyclus van seizoenen krijgt alle ruimte om te ontstaan. Sommige dieren houden nu een winterslaap of winterrust. Het ritme dat jij en je hond hebben zal echter maar weinig veranderd zijn ten opzichte van de zomertijd. Maar, hoe zit dat eigenlijk met honden? Heeft je hond meer slaap nodig in de winter?
- Ja, honden hebben van nature baat bij een winterslaap*. (*Continu slapen gedurende een langere periode in de winter, met verlaagde lichaamstemperatuur.)
- Ja, honden doen aan winterrust* als je ze de kans geeft. (*Langere periode van bijna continu slapen, slechts onderbroken voor eetmomenten.)
- Nee, honden doen niet aan een winterslaap. Dat hebben ze niet nodig en zou zelfs de gezondheid schaden.
- Winterslaap? Mijn hond slaapt het hele jaar door!
Winterslaap?
Het goede antwoord is antwoord 3. Honden maken geen winterslaap of winterrust door, ook niet als baasjes hen daartoe de kans geven. Ze hebben hun eten en beweging ook dit seizoen nodig om gezond en fit te blijven. Had je antwoord 4? Dat is ook niet zo gek. Honden hebben namelijk ongeveer twee keer zoveel slaap nodig als de gemiddelde mens.
Lente, seizoen van leven
In het voorjaar ontstaat nieuw leven. Over het algemeen laat de zon zich in deze tijd weer wat vaker zien in Nederland en de gemiddelde temperatuur stijgt ongeveer vijf graden ten opzichte van het voorgaande seizoen. Hoog tijd om erop uit te gaan! Ga lekker wandelen met je hond en doe oefeningen en trainingen vooral ook buiten. Frisse lucht doet zowel mens als dier goed. Voel je de lentekriebels al?
Buik vol vlinders
Het seizoen van nieuw leven is ook de tijd van vlinders. Jouw reutje vindt het teefje van even verderop wellicht nog net wat interessanter dan anders. En de mannelijke viervoeters met de zon in hun bol lijken van mijlenver te kunnen ruiken waar precies een loopse hond ronddartelt. Je komt dan ook net iets vaker een zoekend baasje tegen dan anders. Met al die buiken vol vlinders is er minder ruimte om de maag met voer te vullen, of toch niet? Eten honden meer of minder afhankelijk van het seizoen?
- Jazeker, mijn hond eet ’s winters voer zoals ik mijn stamp eet en ’s zomers knabbelt hij op brokken zoals ik op salade.
- Nee, hoor. Mijn hond krijgt een standaard hoeveelheid voer en eet dat het hele jaar door op. Zijn gewicht en energie zijn het ene seizoen niet anders dan het andere.
- Dat weet ik eigenlijk niet. Ik heb mijn hond nooit een andere hoeveelheid voer aangeboden en weet niet of zijn gewicht en energie in de zomer nou zo anders zijn dan in de winter.
- Mijn hond laat dat niet afhangen van het seizoen, maar wel van de vlinders! Zodra de hond van de buren loops is, krijgt mijn hond amper nog een hap door zijn keel.
Honden hebben voeding nodig die in verhouding staat tot hun gewicht, leeftijd en activiteit. Als daarin voor jouw hond iets verandert met de wisseling van seizoenen, heeft je hond meer of minder voer nodig. Voedselbehoefte hangt dus niet zozeer af van het jaargetijde, maar veel meer van de specifieke omstandigheden. Bovendien is een dagje minder eetlust niet direct een probleem. Structurele veranderingen in eetgedrag en/of andere gewoonten vragen wel om aandacht. Vraag bij twijfel gerust hulp aan een expert. Twee weten meer dan een.
Zomer, in (broeiende) bloei
Honden verliezen warmte via hun tong. Als jouw hond zijn tong bijna over de grond sleept is het duidelijk niet het moment om flink te gaan wandelen. Pas je aan op het ritme van de zomerdagen en wandel een eventuele grote ronde bij voorkeur vroeg in de ochtend. Als dit lukt voordat de zon op is of bij het vallen van de nacht, heb je meteen een tweede voordeel te pakken: je oefent alvast voor de kortere dagen in herfst en winter. Veel honden zijn namelijk bang in het donker en soms leidt dat tot problemen als honden na een zonovergoten lente en zomer weer in het donker mee naar buiten genomen worden. Door de gewenning erin te houden help je jouw hond zijn angst voorkomen en bespaar je jezelf strijd of gepuzzel in het najaar.
Herfst, voedend seizoen
Het blad valt samen met de regen. Dagen worden korter en onstuimiger. De Nederlandse herfst is bij uitstek een tijd van voedzaamheid. Het is immers hét oogstseizoen en het natuurlijke verloop van groei en vergankelijkheid voedt de bodem voor volgend leven. Misschien kun je jouw hond met die kijk op het seizoen overtuigen toch mee naar buiten te gaan de volgende keer dat het herfstachtig hondenweer is.
Lach de zon dan op je gezicht en ga er ondanks regen en wind samen met je viervoeter op uit, want ook in deze tijd van het jaar is uitwaaien goed voor lichaam en geest. Desnoods trek je een regenjas en laarzen aan, dat geeft je meteen zo lekker de vrijheid om door plassen te stampen! En dat ziet geen hond, want met dit weer blijft iedereen binnen… Hoe bescherm je jouw hond tegen regen?
- Niet, want iedere hond kan goed tegen een bui.
- Niet, want ik ga niet naar buiten als het regent.
- Met laarsjes en een regencap. We maken dan eerst een selfie! Tegen de tijd dat we er samen goed op staan is het buiten wel weer droog en kunnen we zonder regenkleding op pad.
- Met een regenjack, want zonder verzet mijn hond geen poot zolang er buiten regenplassen ontstaan. Maar ik heb liever plassen buiten dan binnen, dus we gaan toch! Het jack biedt een goede oplossing.
- Met paraplu. Knus samen wandelen heeft best wel wat.
Hondenweer
Welk antwoord koos jij? Regen blijft een heikel punt voor honden en hun baasjes. Geen van de antwoorden is per se goed of fout. De ene hond heeft nou eenmaal een grotere hekel aan een bui dan de andere. Dat hangt onder meer af van de natuurlijke bescherming die een hond met zich meedraagt. Een kale hond zal de regen sneller voelen dan een hond met beharing. Honden met een dubbele vacht blijven het langste droog en warm. Daarnaast heeft iedere hond – net als ieder mens – een eigen systeem van voor- en afkeuren en een unieke beleving van prettig en onprettig.
Regenkleding werkt voor sommige honden erg goed, onder de voorwaarde dat het aantrekken ervan rustig geoefend is en geen spontaan, gehaast probeersel betreft. Laarsjes voor een foto kunnen op die manier leuk zijn, maar voor daadwerkelijk nut kies je een regenjack.
Hoe beleven jij en je hond deze winter en bereiden jullie je ook alvast voor op de rest van het jaar? Laat het ons weten in een reactie onder deze blog. Je las zojuist de laatste winterspecial van dit seizoen. Wil je nog meer winterse inspiratie? Check dan gauw of je geen winterspecial gemist hebt, een overzicht vind je hier. Volg MoVi Academy ook via Facebook, Instagram of TikTok voor tips, inspiratie en adviezen voor een hondenleven voor jouw hond én voor jou, het hele jaar rond.
Pas goed op elkaar en maak er ook vandaag weer een mooie dag van!